Ce SLR Nikon pe film ati folosit/folositi?

Mai fotografiati pe film?

Re: Ce SLR Nikon pe film ati folosit/folositi?

Mesajde Dan Pop pe Sâm Iun 19, 2010 1:19 am

Boggy scrie:Probabil se blocheaza putin caseta, iar aparatul a considerat ca e finalul filmului odata intampinata rezistenta la tragere.

Posibil, dar asta inseamna ca Nikon are o problema la capitolul asta. Am folosit tot felul de compacte motorizate pe film, inclusiv noname, si nu mi s-a intimplat niciodata asa ceva...

La capitolul asta, Canon are o strategie net superioara, din cite imi amintesc: la introducerea filmului, aparatul trage tot filmul pe bobina acceptoare, numarind intre timp si cadrele disponibile. Pe masura ce fotografiezi, filmul este tras inapoi in caseta. Chestia are doua avantaje:

1. Daca se deschide accidental capacul aparatului, se voaleaza doar filmul neexpus si ultimul cadru expus, care inca nu a fost tras complet in caseta.

2. Stii, la orice moment de timp, exact cite cadre mai ai la dispozitie pe caseta de film din aparat.

Iar daca e sa se poticneasca caseta si aparatul sa creada ca a ajuns la capat prematur, asta se intimpla intr-un moment in care filmul se poate rebobina iar operatia poate fi reluata fara a mai fi nevoie sa "sari" peste cadrele deja trase.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop

Mesajde Cosmin Gheorghita pe Sâm Iun 19, 2010 2:24 am

Chestia e că filmul tras complet în casetă indică faptul că este expus. În special când munceşti industrial cu zeci de role, acestea vin vrac, etc. Un film cu capătul în casetă indică clar faptul că trebuie developat.
Renault Laguna 1.9 Dci Grandtour rulz:)
Cosmin Gheorghita

Mesajde mircea pe Lun Iun 21, 2010 1:44 am

Nu neaparat. Folosesc filmul in functie de ceea ce am nevoie, il retrag in caseta, schimb filmul, iar pe caseta scriu cate cadre am folosit, astfel incat, in momentul cand il introduc in aparat, sa stiu unde am ramas. Da, folosesc extractor de film.
Am un mic tutorial pe http://asa400.wordpress.com despre asta. Urmeaza si despre loader, in curand, desi am materialul si pozele necesare, inca nu am avut timp.

D-nul Dan, da, aveti perfecta dreptate. Ar fi minunat sa fie ceea ce ati descris si la Nikon.
O singura data am muscat-o astfel. Nu am observat foarte bine caseta, fiind pe mov inchis, era si putin intuneric...si am deschis capacul.

Personal, pe film, orice as avea, chiar si F6, tot la F100 as ramane. Si FM2n sau FE2. Oricare din cele doua. Doua D300 si doua F100 comparate cu mai multe obiective si in conditii de lumina slabe, le-am pus in test cu cineva, pentru ca nu ne-a venit sa credem....F100 focalizeaza mai bine decat D300. Conditii? Controlate (interior), trepied(foarte stabil), etc...Ma rog, e doar o parere personala, care am incercat sa ne-o demonstram pentru noi....ca si curiozitate. Motiv pentru care, in ziua de azi, nici unul nu mai avem D300 si am ramas pe film...fotografia e o pasiune pentru noi. Recunosc, e mai usor pe digital, nu ai atatia nervi, cand ai o camera care are lumina si in momentul cand ai toate draperiile trase, stai in baie (fara geam), cu usa inchisa, e noapte si mai ai nevoie si de 2 paturi, trase-n cap, ca sa pot scoate filmul din aparat :D Baia e desktopul de lucru :))
- Film is not dead, it just smells funny -
De vanzare (mirciu_sx@yahoo.com sau PM)
- Diverse filme foto
- Film bulk dayloader Watson
mircea

Mesajde special.foto pe Mar Iun 29, 2010 2:45 pm

Vin si eu cu o intrebare/nelamurire... Pana acum am tras pe film numai cu zenit-ul si obiective pe m42, dar as vrea sa imi iau un nikon fm10. Se potrivesc obiectivele care le folosesc acum pe digital? (50 mm f/1.4 af-s serie g , sigma 24-70 f/2.8 ex dg , 18-55 mm f/3.5 - 5.6 , tamron af 55-200 mm). Nu cunosc monturile la nikon, si as vrea sa ma lamuriti si pe mine pe cat posibil. AF-ul nu m-ar interesa in mod special, dar se potrivesc ca si montura? Multumesc f mult :)
Vand motocicleta Suzuki SV 650 S din 2002, 26000 de km + echipament la 2300 de euro
http://special-foto.blogspot.com/
Nikon d3000 cu 18-55mm f/3.5-5.6 + Zenit ttl cu Helios 58mm f/2
special.foto

Mesajde Dan Pop pe Mar Iun 29, 2010 4:43 pm

special.foto scrie:as vrea sa imi iau un nikon fm10. Se potrivesc obiectivele care le folosesc acum pe digital? (50 mm f/1.4 af-s serie g , sigma 24-70 f/2.8 ex dg , 18-55 mm f/3.5 - 5.6 , tamron af 55-200 mm). Nu cunosc monturile la nikon, si as vrea sa ma lamuriti si pe mine pe cat posibil. AF-ul nu m-ar interesa in mod special, dar se potrivesc ca si montura?

Ca montura se potrivesc, dar FM10, fiind un aparat pur mecanic, nu poate controla diafragma obiectivelor din seria G (care nu au inel de diafragma).

Mai curind iti iei un F100 second hand, care merge cu orice obiectiv folosit in mod curent pe digital. Vinde unul Mircea la viewtopic.php?f=48&t=9014. Tot in forumul de vinzari SLR e si un F4, mai ieftin, care poate controla diafragma la obiective G, dar nu-ti ofera o interfata prin care s-o poti seta manual, astfel incit nu poti folosi aceste obiective in modurile M si A. Nici VR-ul nu functioneaza la F4. Ambele aparate sint la ani lumina distanta de FM10, in materie de capabilitati.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop

Mesajde TessellatedMind pe Mar Iun 29, 2010 4:53 pm

"Brenda", un Nikon F100 al unei rude, a fost primul SLR pe care l-am tinut in mana acum vreo 6 ani cred. Pe atunci eram pustan si nu faceam fotografii, dar am avut un fel de revelatie tinandu-l in mana si facand autofocus cu el. Nici macar nu stiam ce-i aia, era fascinant! :lol: Cred ca acea experienta m-a determinat ca ulterior sa ma orientez catre Nikon atunci cand mi-am luat primul aparat. Dragoste la prima vedere? Nu stiu, dar ii multumesc ca mi-a iesit in calea ochilor. :)
If I'm not reading or rocking out, I'm probably walking or watching others walk.
TessellatedMind

Mesajde special.foto pe Mar Iun 29, 2010 9:22 pm

Dan Pop scrie:
special.foto scrie:as vrea sa imi iau un nikon fm10. Se potrivesc obiectivele care le folosesc acum pe digital? (50 mm f/1.4 af-s serie g , sigma 24-70 f/2.8 ex dg , 18-55 mm f/3.5 - 5.6 , tamron af 55-200 mm). Nu cunosc monturile la nikon, si as vrea sa ma lamuriti si pe mine pe cat posibil. AF-ul nu m-ar interesa in mod special, dar se potrivesc ca si montura?

Ca montura se potrivesc, dar FM10, fiind un aparat pur mecanic, nu poate controla diafragma obiectivelor din seria G (care nu au inel de diafragma).

Mai curind iti iei un F100 second hand, care merge cu orice obiectiv folosit in mod curent pe digital. Vinde unul Mircea la viewtopic.php?f=48&t=9014. Tot in forumul de vinzari SLR e si un F4, mai ieftin, care poate controla diafragma la obiective G, dar nu-ti ofera o interfata prin care s-o poti seta manual, astfel incit nu poti folosi aceste obiective in modurile M si A. Nici VR-ul nu functioneaza la F4. Ambele aparate sint la ani lumina distanta de FM10, in materie de capabilitati.

Multumesc mult de tot pentru sfat si mai ales pentru promptitudinea sa. Lumina buna si cadre cat mai reusite!
Vand motocicleta Suzuki SV 650 S din 2002, 26000 de km + echipament la 2300 de euro
http://special-foto.blogspot.com/
Nikon d3000 cu 18-55mm f/3.5-5.6 + Zenit ttl cu Helios 58mm f/2
special.foto

Mesajde mentorxp pe Joi Iul 08, 2010 5:37 pm

Buna de curand am primit cadou un nikon F64 iar pozele color au iesit exceptional,acum ma tenteaza pe filmu alb/negru insa m-ar interesa o metoda de developare manuala eficienta.Am gasit ceva tutoriale pe net insa am zis sa mai cer pareri pana sa trec la fapte.(sau sa-mi explice cineva babeste :lol: ) Am si un digital entry level, insa pozele digitale inevitabil tre atinse cu p-shop :mrgreen: ,asa ca din pasiune imi incerc abilitatile pe film,e mai clasic si reflecta mai bine "talentul" fotografului.(unde e cazul :lol: )
mentorxp

Mesajde TessellatedMind pe Sâm Iul 17, 2010 1:11 am

mentorxp scrie:Buna de curand am primit cadou un nikon F64 iar pozele color au iesit exceptional,acum ma tenteaza pe filmu alb/negru insa m-ar interesa o metoda de developare manuala eficienta.Am gasit ceva tutoriale pe net insa am zis sa mai cer pareri pana sa trec la fapte.(sau sa-mi explice cineva babeste :lol: ) Am si un digital entry level, insa pozele digitale inevitabil tre atinse cu p-shop :mrgreen: ,asa ca din pasiune imi incerc abilitatile pe film,e mai clasic si reflecta mai bine "talentul" fotografului.(unde e cazul :lol: )

Post-procesarea digitala ( modificari de expunere, contrast, claritate etc. ) o poti vedea ca echivaland lucrul petrecut in camera obscura cu developarea filmului. In cazul in care duci filmul la un centru de developare, de obicei pozele sunt retusate inainte de a fi printate.
Talentul este o capacitate pe care o persoana poate sa o dezvolte sau nu. Are foarte putin de a face cu tehnica de a expune o imagine si cu mijlocul prin care se ajunge la crearea ei ( digital sau film ). Abilitatile unui fotograf se reflecta in portofoliul sau.
If I'm not reading or rocking out, I'm probably walking or watching others walk.
TessellatedMind

Mesajde Remus Mateescu pe Mie Iul 28, 2010 7:04 pm

F80s, excelent !
Remus Mateescu

Anterior

Înapoi la SLR