Boggy scrie:Probabil se blocheaza putin caseta, iar aparatul a considerat ca e finalul filmului odata intampinata rezistenta la tragere.
Posibil, dar asta inseamna ca Nikon are o problema la capitolul asta. Am folosit tot felul de compacte motorizate pe film, inclusiv noname, si nu mi s-a intimplat niciodata asa ceva...
La capitolul asta, Canon are o strategie net superioara, din cite imi amintesc: la introducerea filmului, aparatul trage tot filmul pe bobina acceptoare, numarind intre timp si cadrele disponibile. Pe masura ce fotografiezi, filmul este tras inapoi in caseta. Chestia are doua avantaje:
1. Daca se deschide accidental capacul aparatului, se voaleaza doar filmul neexpus si ultimul cadru expus, care inca nu a fost tras complet in caseta.
2. Stii, la orice moment de timp, exact cite cadre mai ai la dispozitie pe caseta de film din aparat.
Iar daca e sa se poticneasca caseta si aparatul sa creada ca a ajuns la capat prematur, asta se intimpla intr-un moment in care filmul se poate rebobina iar operatia poate fi reluata fara a mai fi nevoie sa "sari" peste cadrele deja trase.