Acum este Joi Mar 28, 2024 7:46 pm

Articole Nikonisti.ro

SB 600 si D5000

Blituri externe de la Nikon

Re: SB 600 si D5000

Mesajde sorinsava » Sâm Ian 08, 2011 5:08 pm

Black are un stil inteligent pentru sport. Un SU800 rotit spre asistentul care tine citeva SB-uri. Cind pozeaza sportivi foloseste full CTO pe 2 SB-uri lipite cu arici, pe care citeodata le tine sigur in mina stinga, WB albastru, metering facut pe fundal.

Tu deja poti sa faci asta cu 1 SB600 montat pe aparat sau, in varianta imbunatatita, din lateral pe cablu TTL. Daca simti ca nu are destula putere mergi mai aproape si tragi pe wide dintr-un unghi mai interesant.
Ultima oară modificat de sorinsava pe Sâm Ian 08, 2011 6:57 pm, modificat 1 dată în total.
sorinsava
 
Mesaje: 1169
Membru din: Mar Mar 17, 2009 4:20 pm

Re: SB 600 si D5000

Mesajde Dan Pop » Sâm Ian 08, 2011 5:58 pm

darryus scrie:Poate stand cocotat pe un panou de baschet, sa surprind sportivii in saritura catre cos, iar o fotografie foarte faina, daca se reuseste inghetarea actiunii.

Sportivii s-ar putea sa nu aprecieze prea mult flash-ul in ochi. E bine sa stai de vorba cu ei in prealabil.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop
 
Mesaje: 4615
Membru din: Mie Feb 04, 2009 10:33 am
Localitate: Bucuresti

Re: SB 600 si D5000

Mesajde darryus » Sâm Ian 08, 2011 6:54 pm

Asta nu stiam despre Dave Black. Foarte interesant. In legatura cu panoul de baschet, daca as face o astfel de fotografie ar fi la un meci "neoficial", altfel foarte greu sa obtii permisiunea sa stai acolo sus. Dar again, thanx for the tip, sigur multi luati de avantul facutului pozelor nu s-ar gandi la flashul bagat in ochii sportivilor :)
Avatar utilizator
darryus
 
Mesaje: 10
Membru din: Vin Ian 07, 2011 5:48 pm
Localitate: Targu Mures

Re: SB 600 si D5000

Mesajde zvonacfirst » Sâm Mar 26, 2011 7:48 pm

am cumparat si eu astazi un SB600 si, rasfoind carticelele gasite in cutie, am citit despre Auto high speed sync si ma trimite la pagina 48 din manualul SB400 unde am gasit:
Este posibila sincronizarea de inalta viteza cu cel mai scurt timp de expunere al aparatului dvs foto. Este selectat automat modul FP auto de sincronizare la viteza mare cand timpul de expunere depaseste timpul de sincronizare cu aparatul foto. Este util cand doriti sa estompati fundalul cu ajutorul unei deschideri mari a diafragmei.
Disponibil doar cu aparatele foto compatibile. Nu puteti seta modul Auto FP de sincronizare la mare viteza direct pe SB600 ci trebuie setat aparatul foto.

Eu nu am gasit setarea in meniul D5000. Stie cineva care este treaba? Sau D5000 nu este compatibil? :cry:
Nu ar strica sa explice cineva mai "slowly" cam ce inseamna toata treaba asta.
tx

PS: Ce inseamna FV Lock ?
Respecte.
George G.

Nikon D90 + Grip +Nikon 50mm f/1.4G + Nikon 16-85mm f/3.5-5.6GVR DX + Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF ED VR + Blitz Nikon SB-600 +alte maruntisuri
Avatar utilizator
zvonacfirst
 
Mesaje: 579
Membru din: Dum Apr 04, 2010 6:27 pm
Localitate: Bucuresti

Re: SB 600 si D5000

Mesajde Dan Pop » Dum Mar 27, 2011 3:44 am

zvonacfirst scrie:Eu nu am gasit setarea in meniul D5000. Stie cineva care este treaba? Sau D5000 nu este compatibil? :cry:

Printre multele limitari de care "beneficiaza" aparatele entry-level se numara si lipsa acestei functionalitati.
zvonacfirst scrie:Nu ar strica sa explice cineva mai "slowly" cam ce inseamna toata treaba asta.

In mod normal, nu poti folosi flash-ul decit pina la un anumit timp de expunere, dictat de constructia obturatorului. La aparatele Nikon moderne, acest timp limita variaza intre 1/200 si 1/320 sec. Auto FP High Speed Sync permite utilizarea flash-ului si la timpi mai scurti (pina la cel mai scurt timp oferit de aparat), dar numai pe aparatele care suporta aceasta functionalitate.

Acesti timpi scurti sint de dorit, uneori, pentru a putea controla contributia luminii existente la formarea imaginii. Daca vrei sa fotografiezi cu diafragma deschisa o scena iluminata cu lampi incandescente, vei avea probleme cu balansul de alb, imaginile aparind in culori mult mai calde decit in realitate. Reducind timpul de expunere, reduci si contributia luminii incandescente la formarea imaginii, culorile fiind mai apropiate de cele reale.
zvonacfirst scrie:PS: Ce inseamna FV Lock ?

Echivalentul lui AE Lock la fotografia cu flash-ul. Cind apesi pe acest buton, se emit preflash-urile pentru determinarea energiei descarcarii principale. La declansare, se va folosi valoarea determinata in momentul apasarii pe FV lock, chiar daca ai recadrat scena sau au survenit alte modificari in compozitia ei, intre timp.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop
 
Mesaje: 4615
Membru din: Mie Feb 04, 2009 10:33 am
Localitate: Bucuresti

Re: SB 600 si D5000

Mesajde LiviuP » Lun Mar 28, 2011 9:19 am

Daca nu ma insel AutoFP si FV Lock nu merg decat pe aparate Nikon de la D90 in sus (D90 sigur le are).

In ceea ce priveste AutoFP nu este recomandata folosirea acestuia la subiecti in miscare deoarece acestia vor iesi deformati. Este foarte buna setarea daca ai soare puternic afara si vrei sa folosesti diafragma maxima (de ex. pentru un portret) in combinatie cu flash-ul.

Pentru subiecti in miscare cred ca cea mai buna combinatie este:
- fie folosirea flash-ului ca lumina principala (flash-ul va ingheta miscarea avand in vedere ca descarcarea e de ordinul miimilor de secunda) -> daca imprejurarile permit
- fie fotografierea in lumina disponibila (daca se pot obtine timpi de expunere mici)
Avatar utilizator
LiviuP
 
Mesaje: 1171
Membru din: Lun Aug 30, 2010 9:10 pm

Re: SB 600 si D5000

Mesajde Dan Pop » Lun Mar 28, 2011 11:40 am

LiviuP scrie:In ceea ce priveste AutoFP nu este recomandata folosirea acestuia la subiecti in miscare deoarece acestia vor iesi deformati.
...
Pentru subiecti in miscare cred ca cea mai buna combinatie este:
...
- fie fotografierea in lumina disponibila (daca se pot obtine timpi de expunere mici)

Te contrazici singur. Problema cu subiectii in miscare nu este dictata de Auto FP in sine, ci de modul in care functioneaza obturatorul la timpi mici de expunere (mai mici decit timpul limita de sincronizare cu flash-ul). Iar obturatorul functioneaza exact la fel, fie ca se fotografiaza cu flash-ul in mod Auto FP, fie ca se fotografiaza fara flash. Miscarea fantei obturatorului se compune cu miscarea subiectului, lucru care duce la o deformare a acestuia, intr-o maniera oarecum similara cu fenomenul de "rolling shutter" de la filmare.

Exista o mica diferenta intre cele doua abordari: fara flash deformarea e mai continua, cu Auto FP este "in trepte", fiecare treapta corespunzind unei aprinderi a flash-ului.

Cind vrei sa ingheti miscarea cu flash-ul, ideal e sa ai putina lumina ambientala, astfel incit sa poti pune flash-ul pe manual, la o energie mica a descarcarii, putind obtine astfel timpi efectivi de expuneri mult mai mici decit milisecunda (multe manuale de flash-uri contin un tabel cu timpii de descarcare functie de energia descarcarii).

Atunci cind lumina ambientala e puternica, tot ce poti face e sa fotografiezi la timpul de expunere limita care permite sincronizarea flash-ului, pentru a reduce contributia luminii ambientale la formarea imaginii. Inchizind si din diafragma se reduce si mai mult aceasta contributie, dar flash-ul va trebui sa furnizeze o energie de descarcare sporita, lucru care poate crea probleme de supraincalzire, daca se fac multe imagini intr-o perioada scurta de timp.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop
 
Mesaje: 4615
Membru din: Mie Feb 04, 2009 10:33 am
Localitate: Bucuresti

Anterior

Înapoi la Blituri Speedlight

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori

cron