Pagina 1 din 2

Fotografiatul picturilor din biserica

MesajScris: Joi Iun 18, 2009 12:12 pm
de clony
As dori sa realizez niste fotografii ale unor picturi interioare de pe peretii si cupola unei biserici ortodoxe. Am un D300 si SB800 respectiv SB900 la dispozitie. Am cateva intrebari specifice:

1. Care ar fi schema de iluminare cea mai potrivita pentru aceasta situatie?
2. Ce obiective ar fi de dorit sa folosesc, presupunand ca as putea gasi de "imprumut" cam orice din gama Nikon pentru acest proiect.
3. Fiind vorba de o biserica mai veche, am nevoie de permisiune pentru a publica pozele? Copyright?...
4. De ce ar trebui sa tin cont pentru a obtine niste fotografii de calitate in cazul dat?

Apreciez orice sfat / sugestie in aceasta problema.

Re: Fotografiatul picturilor din biserica

MesajScris: Mar Iun 23, 2009 10:27 am
de afc
Eu am facut fotografii in biserica cu un D40 si un obiectiv 50mm cu 1,8 si mi-au iesit foarte bine. Nu am folosit blitzul insa, ce-i drept, m-am cam chinuit din cauza ca nu am autofocus la aparat iar obiectivul respectiv este si el fara autofocus. Daca mai adaug si faptul ca port ochelari iar atunci cand fac poze nu-i pot tine la ochi(nu am putut niciodata) pot spune ca mi-am pierdut ceva timp sa focusez. Am dat si din picioare destul ;)
Ei bine, trebuie totusi sa fie ceva lumina. Te poti folosi de lumina din timpul zilei, de lumanarile care sunt aprinse din belsug atunci cand este cate o sarbatoare etc. Acum depinde cum este si biserica. Personal, am facut poze in Sibiu iar biserica nu era ortodoxa.
Am avut parte, initial, de un esec, dat fiind faptul ca aveam un obiectiv de kit si am mers in biserica la slujba de seara. Era intuneric, diafragma ma limita si tot asa. Apoi, am revenit cu obiectivul mentionat la inceputul acestui comentariu si am reusit niste cadre.
La tine este mai usor intrucat ai blitz. Cred ca ai putea mari ISO insa nu foarte mult si sa fie cat mai multa lumina, in cazul in care te decizi sa nu faci cu blitz. Si neaparat un trepied, zic eu. Eu nu am avut si nu am si imi vine, de multe ori, foarte greu sa nu misc poza(finantele ma limiteaza din pacate, momentan).
Cat despre copyright, nu prea sunt la curent in acest domeniu. Cred insa ca, din moment ce bisericuta este veche iar tu nu obtii vreun venit de pe urma acelor fotografii, nu ar fi o problema publicarea. Si in cazul in care vei obtine un venit de pe urma lor nu cred ca ar fi o problema. In fine, aici, te rog, documenteaza-te mai bine: daca e monument istoric, daca s-au publicat fotografii de catre cei de la minister etc.
tn_vitraliu sf treime sibiu (2).JPG
tn_interior sf treime sibiu piata mare (3).JPG
tn_icoana biserica elisabeta.JPG

Re: Fotografiatul picturilor din biserica

MesajScris: Mar Iun 23, 2009 10:19 pm
de clony
Chiar ma intrebam daca o sa intervina cineva la "fileu"... Multumesc ca nu m-ai lasat sa vorbesc de unul singur 8-) si multumesc pentru impartasirea experientei tale si a fotografiilor care arata ca se poate, chiar daca ai conditii vitrege uneori.

Si eu ma gandeam in primul rand la obiectivul de 50mm, mai ales ca sunt fericitul posesor al celui cu f/1.4... ceea ce imi pemite sa scot poze excelente la urmatoarele doua f stopuri. In plus am si focalizarea automata asigurata.

M-am mai gandit sa iau cu mine ca al doilea prim pe 35 f/1.8 in caz ca am nevoie de ceva imagini cu deschidere mai mare, fara sa fac prea multi pasi inapoi :D

Nu am 85/1.8... nici atat pe cel de la f/1.4 dar probabil ca s-ar dovedi utile macar unul dintre ele si cred ca pot imprumuta asa ceva.

Banuiesc ca as avea nevoie si de ceva cu o focala mai lunga daca vreau sa iau primplanuri de imagini situate mai sus sau daca vreau sa surprind anumite detalii. Aici probabil ca va trebui sa ma multumesc cu f/2.8.

La ISO nu vreau sa umblu prea mult... nu stiu de ce, dar la al meu D300 zgomotul este destul de deranjat si la valori considerate medii ale ISO, cum ar fi 800 sau 1000. Nu stiu daca e un bug al camerei mele sau este o caracteristica a modelului.

Ce ma deranjeaza cel mai mult este ca nu am idee ce schema de iluminare sa folosesc... Desigur ca pot trage la lumina existenta, dar asta merge pana la un punct... iar ideea de a folosi doar blitzul pur si simplu mi se pare cam rudimentara... mai ales cand pot folosi pe langa blitzul integrat unul, doua sau chiar mai multe slave-uri... Doar ca n-am idee cum ar trebui sa le asez pentru a obtine cele mai bune rezultate. Nu stiu nici daca sa folosesc filtre sau nu... ma gandeam la unul de polarizare din cauza atator reflexii... dar cred ca se merita incercat si fara... la urma urmelor reflexiile fac parte din atmosfera locului, nu?...

La copyright cred ca mai trebuie sapat... nu as vrea sa am surprize. O sa incerc sa caut pe Google sa vad ce zice!

In alta ordine de idei, trepiedul, intr-adevar e piesa de baza la acest proiect. Nici nu ma gandesc sa plec fara el.

Re: Fotografiatul picturilor din biserica

MesajScris: Mar Iun 23, 2009 11:00 pm
de Radu_Grozescu
clony scrie:
In alta ordine de idei, trepiedul, intr-adevar e piesa de baza la acest proiect. Nici nu ma gandesc sa plec fara el.



Pune pe trepied, fa balansul de alb manual la fata locului si trage lumina existenta.

Alege obiectivul dupa unghi, deci inclusiv cu zoom-uri, diafragma in jur de 8, timpul de expunere il afli la fata locului, ISO cat mai mic (la D300 am avut rezultate optime la ISO 160).

Nu are rost sa cresti ISO sau sa deschizi diafragma, peretii stau pe loc :-)

Sa luminezi in mod credibil o biserica cu flash-uri pe baterii este o operatiune hazardata, poate doar detalii sau ca lumina de completare dar de cele mai multe ori bataia de cap nu se justifica. In plus ia mult timp si incurci serios locul, sau te incurca ceilalti pe tine.

Re: Fotografiatul picturilor din biserica

MesajScris: Mar Iun 23, 2009 11:35 pm
de afc
Sfaturile d-lui Grozescu sunt mult mai bune decat ale mele intrucat dansul are mai multa experienta si a lucrat cu un D300. Eu nu. Am incercat insa sa iti impartasesc experienta mea in lacasul sfant :)
La ISO m-am gandit un 400 dat fiind faptul ca 200 e limita minima le D40. Din pacate, eu nu am posibilitatea sa variez in ceea ce priveste obiectivele pentru ca nu am decat doua asa ca am folosit ceea ce am avut in dotare.
Oricum, succes.

Re: Fotografiatul picturilor din biserica

MesajScris: Mie Iun 24, 2009 12:46 am
de clony
Domnilor, multumesc pentru sfaturile voastre. Incep sa-mi clarific putin strategia si unele chestii pe care le simteam intuitiv isi capata directia. Foarte folositoare sfaturile dvs. d-le Grozescu. Si eu ma gandeam la f/8 pentru imaginile de ansamblu, cupola, etc... dar pentru reproducerea unei pictura anume pe un singur perete plan sau pentru o icoana, nu ar fi indicat sa deschid la 2.8 sau chiar mai mult?

Legat de blitzuri, cred ca nici eu nu m-am lasat inteles... nici nu m-am gandit la a le folosi pentru a face fotografii de ansamblu. Chiar ca ar fi hazardata o asemenea incercare. Ma gandeam insa la situatia in care vreau sa fotografiez ceva intr-o zona mai obscura - exista asa ceva - cat si in zone unde lumina e neprielnica dpdv al directiei. Probabil ca va trebui sa experimentez la fata locului putin.

Re: Fotografiatul picturilor din biserica

MesajScris: Mie Iun 24, 2009 9:03 am
de KodiaK
Din cate stiu eu obiectivele tind sa fie cel mai sharp pe la f/8-f/11. Din moment ce o sa folosesti un trepied nu are rost de f-uri mai luminoase...poti creste timpul de expunere suficinet de mult incat sa fie poza luminoasa si la f/8.
Legat de blitz, eu cred ca un difuser pe blitz (sau bounce, unde permite locul - adica sa nu ai tavanul la 15m si sa fie negru :P) plus un filtru warm pentru comensa lumina de blitz, ar fi o solutie optima pentru zonele mai obscure.

Re: Fotografiatul picturilor din biserica

MesajScris: Mie Iun 24, 2009 9:12 am
de Radu_Grozescu
clony scrie:dar pentru reproducerea unei pictura anume pe un singur perete plan sau pentru o icoana, nu ar fi indicat sa deschid la 2.8 sau chiar mai mult?


In ce scop, adica ce s-ar castiga ?

Re: Fotografiatul picturilor din biserica

MesajScris: Mie Iun 24, 2009 12:16 pm
de clony
Radu_Grozescu scrie:
In ce scop, adica ce s-ar castiga ?


Asta e o intrebare buna! Nu stiu daca castigul l-am avut in vedere, cred ca mai degraba am mers pe ideea asta din inertie, gandindu-ma ca la o icoana nu ma intereseaza DOF si ca atare pot deschide diafragma. Probabil e de la un "tic" de-al meu de a folosi cea mai luminoasa diafragma pe care mi-o permite situatia. Asa ca m-ati incuiat cu aceasta intrebare. Ca sa ies si eu ce ceva mai invatat din aceasta incurcatura, :) va rog sa imi explicati reversul medaliei: care e avantajul sa folosesc F/8 pentru o icoana si nu f/2.8 de exemplu?

Re: Fotografiatul picturilor din biserica

MesajScris: Mie Iun 24, 2009 1:03 pm
de danielslave
Obiectivele sunt mai sharp la F8 decat la F2.8. Vei avea mai multe detalii...