Acum este Vin Apr 19, 2024 1:57 am

Articole Nikonisti.ro

Compensare expunere

Despre compozitie, lumina, incadrare si alte probleme fundamentale ale fotografiei

Compensare expunere

Mesajde floreacostel76 » Lun Iul 16, 2012 11:57 pm

Salut ,
La un D90 cum compensez corect expunerea ?....acesta e intrebarea !
In mare mi-am dat seama de cele 3 tipuri de expunere: matrix,( ca o medie a lumini din tot cadrul ) , center (preponderent zona centrala) , spot ( sa zic, lumina care cade pe o musca :lol: ).

Din incercarile mele am vazut ca acesta compensare a expuneri pentru acelasi cadru setata cu - 5 maxim cat e la mine intuneca cadrul ( subexpune) iar daca e setata cu + iti lumineaza cadrul ...poate ajungand si la supraexpunere.
Din ce inteleg eu , punctul 0 este expunerea corecta , dar pot sa oscilez functie de situatie cu +1/-1 sa zic. Acum sunt convins ca tine de experienta cand sa cresc sau cand sa scad ...functie de lumina exterioara.

Dar ce nu inteleg eu este urmatoarea afirmatie :" Ca si in scene cu zapada, in scenele cu nisip stralucitor compensati pozitiv expunerea (in general pana la +2EV) astfel incat subiectul sau intregul peisaj sa fie corect expus, fara insa a supraexpune zonele cele mai luminoase" .....nu cumva subiectul , omul copilul va fi expus corect si ce e in jurul lui va fi supraexpus?
Sa iau un caz concret ...soare mare lumina multa ( aici se potrivea fete goale ...dar nu-i cazul ). Ii fac o poza lui fimiu.Ma gandesc pe expunere centrata , dar daca mai si compensex expunerea cu + 2 nu iese nisipul marea ...prea fara contrast.
Multumesc, cam atata .
Seara buna ,
floreacostel76
 
Mesaje: 183
Membru din: Lun Mar 12, 2012 8:01 pm

Re: Compensare expunere

Mesajde Bogdan Dulgheru » Mar Iul 17, 2012 7:25 am

La D90, implicit setarile de compensare sunt inversate ca semn: daca compensezi +2EV, vei scadea de fapt 2 trepte si invers -2EV iti va creste expunerea cu 2 trepte. Se poate si proba cu o expunere corecta (pe zero) si sa compensezi, iar rezultatele vor aparea in vizor sau in LV.
Exista in meniu o setare care inverseaza compensarea (o aduce la cum o vezi tu normal: + pentru crestere si - pentru scadere) ca si modul de bracketing (il poate face -/0/+, fata de +/-/0 sau -/+/0 cum este setat implicit. In manual se specifica pentru fiecare optiune in meniu valorile care se pot seta, precum si valoarea implicita, cu setarile din fabrica.

In general odata stabilite de fiecare, dupa placerea si intuitia lui, aceste setari vor ramine fixate pina la o resetare a aparatului, dar se pot marca in manual ca sa refaci mai usor starea lor dupa resetare.
Cu stima,
Bogdan Dulgheru
Avatar utilizator
Bogdan Dulgheru
 
Mesaje: 4027
Membru din: Sâm Aug 29, 2009 10:28 am
Localitate: Bucuresti

Re: Compensare expunere

Mesajde floreacostel76 » Mar Iul 17, 2012 9:27 am

Deci sa inteleg ca pentru o scena foarte luminoasa fiecare compenseaza cu + sau -, functie de cum si-a setat aparatul din meniu .
In cazul meu pe A (prioritate apertura) :
- daca compensez cu + imi reulta un timp mai mare si implicit o imagine mai supraespusa
- daca compensez cu - imi reulta un timp mai mic si implicit o imagine mai subexpusa

Dar poate sa fie si invers functie de cum imi setez aparatul !
Am vazut functia asta in meniu de incersare + cu - dar l=am lasat asa ...mi s-a parut mai practic

Corectati-ma daca gresesc!
floreacostel76
 
Mesaje: 183
Membru din: Lun Mar 12, 2012 8:01 pm

Re: Compensare expunere

Mesajde Tudor_dx » Mar Iul 17, 2012 10:03 am

Ca si in scene cu zapada, in scenele cu nisip stralucitor compensati pozitiv expunerea (in general pana la +2EV) astfel incat subiectul sau intregul peisaj sa fie corect expus, fara insa a supraexpune zonele cele mai luminoase" .....nu cumva subiectul , omul copilul va fi expus corect si ce e in jurul lui va fi supraexpus?


Daca ii faci o fotografie fiului tau si e inconjurat de zapada, sistemul de masurare se pacaleste datorita albului excesiv si iti aduce expunerea pana cand acesta devine un 18% gri. In acest scenariu, si zapada si fiul tau vor fi subexpusi.

In acest caz, poti sa masura spot pe zapada si sa aduci exponometrul la 1 1/2 - 2 EV peste 0. Astfel, gri-ul va fi alb, asa cum il vezi si tu.

Partea cu supraexpunerea depinde foarte mult si de conditiile generale de iluminare. La fel de bine, daca ai cateva highlight-uri care sunt arse (sa ziceam daca soarele e lumina de contur si iti arde putin parul, parul subiectului adica :)) ) nu este grav. Din nou, vorbim doar de cateva highlight-uri arse, nu de zone intinse.

Din ce inteleg eu , punctul 0 este expunerea corecta


0 este expunerea corecta pentru aparat. Nu inseamna ca si pentru tine va fi expunerea corecta. Din nou, vb de partea cu zapada. Pentru aparat, valoarea 0 este cea corecta, dar asta pentru ca el vede cadrul ca fiind prea luminos si aduce totul la 18% gri, iar zapada este cat se poate de alba. Si atunci, supraexpui.

Valabil si pentru zonele cu mult negru. Daca faci o fotografie unui subiect si tu ai in spate un zid negru. Aparatul va considera ca este mult prea intunecat si va aduce expunerea astfel incat negrul sa fie gri. In acest caz, subexpui pentru ca tu vrei ca negrul sa ramana negru, nu gri.

La fel se intampla si cu nisipul si plaja. Nisipul reflecta soarele si aparatul "simte" nevoia sa subexpuna. Tu vii si compensezi expunerea pozitiv, adica ii dai un +1.5 EV - 2 EV, in functie de modul de masurare si de conditiile de iluminare.
Tudor_dx
 
Mesaje: 2041
Membru din: Joi Sep 03, 2009 10:08 am

Re: Compensare expunere

Mesajde bzagan » Mar Iul 17, 2012 10:36 am

Buna, ma intereseaza si pe mine subiectul dar din alt punct de vedere. Daca setarile mele sunt manuale (ISO, F si s) compensarea expunerii nu mai are niciun efect. Ar mai fi si cazul in care se foloseste blitz dar nu vreau sa complic situatia.

Din intelegerea mea compensarea expunerii are rost cand macar unul din cei trei parametri este pe auto. Altfel, singurul efect vizibil va fi doar in LV, fara consecinte asupra imaginii.
bzagan
 
Mesaje: 846
Membru din: Lun Ian 16, 2012 8:11 pm

Re: Compensare expunere

Mesajde floreacostel76 » Mar Iul 17, 2012 11:24 am

Merci, @Tudor_dx
In principiu am inteles , aparatul are o problema cu telepatia :lol: place mai mult griul .
Cand am diferenta de lumina intre subiect si fundal , de ex: copil pe plaja sau zapada sau copil cu spatele la un perete negru e de preferat sa folosesc masuratoarea centrata in locul matrix?
floreacostel76
 
Mesaje: 183
Membru din: Lun Mar 12, 2012 8:01 pm

Re: Compensare expunere

Mesajde Tudor_dx » Mar Iul 17, 2012 11:30 am

Compensarea expunerii este importanta pentru modurile A, S si P. In modul A, compensarea expunerii va afecta timpul de expunere, in modul S, va afecta diafragma, iar in P, amandoua.

In modul M, atunci cand compensezi expunerea influentezi doar exponometrul. Aparatul nu iti modifica niciun parametru.

Ar mai fi si cazul in care se foloseste blitz dar nu vreau sa complic situatia.


Compensarea puterii blit-ului se face din blit sau din butonul dedicat pentru blitul incorporat.

@floreacostel76

Cu placere. Da, ce-i drept, ii cam place. :))

Este de preferat, da, dar... trebuie folosit punctul central de masurare si subiectul sa fie in acesta. Chiar si asa, tot va trebui sa compensezi.

Poti sa incerci si sa treci pe manual si sa masori spot, sa iti faci expunerea si sa o lasi asa, presupunand ca nu ti se schimba lumina.
Tudor_dx
 
Mesaje: 2041
Membru din: Joi Sep 03, 2009 10:08 am

Re: Compensare expunere

Mesajde d4m4g3 » Mar Iul 17, 2012 11:33 am

floreacostel76 scrie:Cand am diferenta de lumina intre subiect si fundal , de ex: copil pe plaja sau zapada sau copil cu spatele la un perete negru e de preferat sa folosesc masuratoarea centrata in locul matrix?

Daca nu-ti iese ok sau usor de editat in matrix, eu zic sa faci cu spot pe fata persoanei respective, compensand in directia corecta. Pana la urma ala-i subiectul si vrei sa-ti iasa expus corect, chiar daca fundalul o sa fie cam ciudat, in functie de situatie. Parerea mea...
Nikon D5100 / Nikon 35mm F1.8 / Nikon 18-55mm VR / Nikon 55-200mm VR / Nissin Di622 MII / etc. :P

Galerie FOTO: facebook.com/stefan.geogloman.photo

I see humans, but not humanity.
Avatar utilizator
d4m4g3
 
Mesaje: 459
Membru din: Joi Apr 26, 2012 6:34 pm
Localitate: București

Re: Compensare expunere

Mesajde goangaus » Mar Iul 17, 2012 1:00 pm

Tudor_dx scrie:Compensarea puterii blit-ului se face din blit sau din butonul dedicat pentru blitul incorporat.

Din ce stiu eu in modul manual compensarea expunerii afecteaza puterea blitzului, nu este neaparata bevoie sa folosesti compentarea de flash. Nu am apucat sa testez.

Eu am alta nelamurire. Imi poate cineva explica care este algoritmul de calculare a expunerii in modul P la D90?
Ce ma deranjeaza, am avut cazuri cand aparatul foloseste o expunere de F5.6 1/15 sa zicem, eu avand obiectiv cu F2.8 constant. De ce nu deschide diafragma sa permita un timp de expunere mai scurt, pentru poze sharp? In felul asta ma obliga sa cresc ISO si nu mi se pare ok.
Sony A6000|35mm F1.8|16-50|55-210
PhotoBlog
goangaus
 
Mesaje: 505
Membru din: Sâm Noi 13, 2010 11:00 pm

Re: Compensare expunere

Mesajde d4m4g3 » Mar Iul 17, 2012 1:17 pm

[quote="goangaus"][/quote]
Modul P nu este un mod manual ci tot unul "destul de automat", cu cateva setari manuale, simple. El stie ce stie, multi algoritmi folositi de aparate nu sunt deloc usor de explicat sau de stiut, ca tine de multe lucruri in general.

Tocmai de asta ai modurile prioritate diafragma sau prioritate timp de expunere. Poti selecta modul prioritate diafragma si sa o setezi la F2.8 alaturi de un ISO ok si o sa ai timp de expunere mai scurt.
Nikon D5100 / Nikon 35mm F1.8 / Nikon 18-55mm VR / Nikon 55-200mm VR / Nissin Di622 MII / etc. :P

Galerie FOTO: facebook.com/stefan.geogloman.photo

I see humans, but not humanity.
Avatar utilizator
d4m4g3
 
Mesaje: 459
Membru din: Joi Apr 26, 2012 6:34 pm
Localitate: București

Următorul

Înapoi la Tehnici de fotografiere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron