Pagina 1 din 2

Tutorial: Sistemul de focalizare automata Nikon

MesajScris: Mie Aug 29, 2012 9:28 am
de Tudor_dx
Prima parte a tutorialului despre sistemul de focalizare automata de la Nikon. Partea a doua va trata toate combinatiile dintre modul declansare, modul de focalizare si modurile zona si cele mai bune solutii pentru orice situatie fotografica.

Partea I poate fi citita aici.

Re: Tutorial: Sistemul de focalizare automata Nikon

MesajScris: Sâm Sep 01, 2012 8:02 am
de Merlin

Re: Tutorial: Sistemul de focalizare automata Nikon

MesajScris: Sâm Sep 01, 2012 11:42 am
de Bogdan Dulgheru
Buna exemplificarea!
Cred ca ar merge si mai bine (pentru exemplificarea urmaririi focusului 3D) un time-lapse cu mai multe imagini.

Re: Tutorial: Sistemul de focalizare automata Nikon

MesajScris: Dum Oct 14, 2012 3:12 am
de dans
salutare
o intrebare de incepator. tot citesc despre modurile de focalizare. cam toate se refera la detectarea subiectului, static, in miscare, manual, automat, etc. Pe mine ma intereseaza focalizarea a absolut totul ce este in imagine, nu doresc detectarea nici unui subiect in detrimeniul altor zone deoarece vreau sa fotografiez picturi, iar la toate aparatele care le am avut, pe absolut orice setari marginile si mai ales colturile picturii nu mai sunt focalizate indeajuns ceea ce a fost extrem de enervant. Acum, testez un d5000 si un d 5100 si observ aceeasi problema dar la o scala mult mai mica. am urmarit tutorialele de focalizare si tot ceea ce vad sunt doar optiuni pentru detectarea subiectului, Va multumesc pentru timpul acordat si as fi recunoscator pentru cateva sfaturi de a seta astfel de aparate pentru a fotografia picturi fara a pierde claritatea in nici o zona de margine. Elementele de baza le stiu, iso mic, lumina, trepiedul, declansarea cu intarziere etc.

Re: Tutorial: Sistemul de focalizare automata Nikon

MesajScris: Dum Oct 14, 2012 6:46 am
de DannyMC
Nu exista ce vrei tu. Focalizarea intr-o fotografie se face pe un plan, paralel cu senzorul. Doar acolo claritatea va fi maxima si va descreste in fata si in spatele acestui plan formand campul de profunzime. Poti mari acest camp inchizand diafragma dar la fotografierea de aproape DoF-ul nu creste spectaculos nici la diafragme foarte inchise. Daca in cazul tau tabloul este aliniat perfect paralel cu planul senzorului totul va iesi clar. Daca nu vor aparea zone clare acolo unde planul de focalizare intersecteaza subiectul si zone neclare.Dar din ce spui eu cred ca problema ta este la obiective, cele mai ieftine sufera de acest fenomen de reducere a claritatii din centru catre colturile imaginii. Poti incerca deocamdata sa fotografiezi cu o diafragma mai inchisa, fenomenul se atenueaza oarecum.

Re: Tutorial: Sistemul de focalizare automata Nikon

MesajScris: Dum Oct 14, 2012 11:43 pm
de dans
Multumesc mult pt raspuns. Am testat D 5100 zilele acestea, detaliul este bun pt iso mic, dar nu extraordinar si are totusi o mica tendinta de a piede focusul pe margini.(ma refera la fotografierea unui tablou) M am jucat cu diafragma atunci putin , dar au iesit poze f intunecate. Astazi am testat si doua compacte mai ieftine de la Nikon l 310 si l800, detaliu chiar f bun de aproape, usoara tendinta de pierdere a focusului doar in zonele mai intunecate ale marginilor, dar cand am pozat tabloul de la o distanta putin mai mare, cam 1 metru a aparut un noise oribil. Nu ma asteptam de la un compact de 12 mil. sa se comporte astfel avand in vedere ca un fuji mult mai ieftin nu facea asemenea probleme (avea el alte probleme ) Imi pare rau ca nu am testat d 5100 de la o distanta mai mare. Decizii, decizii.. :)
multmesc pt raspuns inca o data, toate cele bune!

Re: Tutorial: Sistemul de focalizare automata Nikon

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 12:10 am
de dans
revin cu o intrebare scurta, poarte ma ajutati, ca sa nu mai deschid alt topic :) In modul live preview pe lcd (ma refer la d 5100 precum si alte modele care am vazut ca au acelasi afisaj), pot sa scot banda de jos neagra cu detaliile setarilor care "mananca" din imaginea live? Ma intereseaza pentru ca este important sa vad toate cele 4 margini cand cadrez, deci si marginea de jos, iar cei de la shop desi f informati, nu au stiut sa mi raspunda iar eu nu am avut destul timp sa caut. Va multumesc anticipat!

Tutorial: Sistemul de focalizare automata Nikon

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 12:49 am
de Mankid40
Apasa pe pe butonul cu cu patru sageti, apasa in jos sau in sus pana ajungi la afisajul dorit!


Sent from my iPad using Tapatalk HD!

Re: Tutorial: Sistemul de focalizare automata Nikon

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 9:20 am
de Tudor_dx
dans scrie:Multumesc mult pt raspuns. Am testat D 5100 zilele acestea, detaliul este bun pt iso mic, dar nu extraordinar si are totusi o mica tendinta de a piede focusul pe margini.(ma refera la fotografierea unui tablou) M am jucat cu diafragma atunci putin , dar au iesit poze f intunecate. Astazi am testat si doua compacte mai ieftine de la Nikon l 310 si l800, detaliu chiar f bun de aproape, usoara tendinta de pierdere a focusului doar in zonele mai intunecate ale marginilor, dar cand am pozat tabloul de la o distanta putin mai mare, cam 1 metru a aparut un noise oribil. Nu ma asteptam de la un compact de 12 mil. sa se comporte astfel avand in vedere ca un fuji mult mai ieftin nu facea asemenea probleme (avea el alte probleme ) Imi pare rau ca nu am testat d 5100 de la o distanta mai mare. Decizii, decizii.. :)
multmesc pt raspuns inca o data, toate cele bune!



Ce intelegi prin "a pierde focusul". Te referi cumva la faptul ca nu ai tot tabloul clar? Daca ai fotografiat in lumina de bec (mai ales cu aparatul setat pe auto), e normal sa ai zgomot. Cred ca ar fi util sa arunci un ochi pe articolele de pe nikonisti (asta te intereseaza cel mai mult) si pe cursul live al domnului Grozescu.

Re: Tutorial: Sistemul de focalizare automata Nikon

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 10:49 am
de Radu_Grozescu
dans scrie:Am testat D 5100 zilele acestea, detaliul este bun pt iso mic, dar nu extraordinar si are totusi o mica tendinta de a piede focusul pe margini.(ma refera la fotografierea unui tablou)


Fotografierea tablourilor este mai complexă decât pare la prima vedere.

Ce spuneti dumneavoastră se referă la obiectiv, nu la aparat.

Deci, cu ce obiectiv ati încercat (la ce focală dacă e zoom) si la ce diafragmă ?

Apoi, în ce fel de lumină, trepied sau nu, si timpul de expunere.

Sau, mai simplu, puneti o imagine care să aibă si datele în EXIF.