Pagina 1 din 1

Histograma

MesajScris: Mie Iun 05, 2013 1:32 pm
de Tudor_dx
Un tutorial despre histograma.

Ca intotdeauna, nu ezitati sa postati propriile sfaturi despre histograma.

Re: Histograma

MesajScris: Mie Iun 05, 2013 7:42 pm
de bzagan
Foarte bun tutorial!

Singura remarca ar fi ca daca avem de ales intre o fotografie putin subexpusa si una putin supraexpusa putem opta linistit pentru subexpunere avand in vedere senzorul de pe aparatele Nikon care stau foarte bine la recuperarea detaliilor din zonele subexpuse.

Re: Histograma

MesajScris: Mie Iun 05, 2013 10:08 pm
de ikraft
Foarte bun tutorialul, dar as zice pina la discutia despre histogramele RGB. Exista uneori, si am vazut asta si pe acest forum, parerea gresita ca cele 3 canale trebuie sa fie practic identice (la fel de mari si centrate) pt a avea WB corect. GRESIT! e valabil numai pt cartonul gri 18% asa cum corect spune si tutorialul. Dar nu e adevarat atunci cind fotografiezi ceva in care o culoare poate fi puternic predominanta. De ex un gazon verde de fotbal, un tablou predominant rosu, si asa mai departe. Pt o expunere corecta trebuie incercat ca toate canalele sa fie centrate, dar INALTIMEA histogramei nu are legatura cu WB calibrat sau nu (doar daca e vorba de cartonas gri).

Ar fi de apreciat o continuare a tutorialului, detaliind problema WB.

Re: Histograma

MesajScris: Lun Iun 10, 2013 2:59 pm
de qdata
Daca tot ati vorbit de supraexpunere, atentie ca exista posibilitatea ca un singur canal de culoare sa fie depasit, insa histograma principala sa arate normal. De aceea este bine sa ai toate histogramele pentru fiecare culoare sub ochi.
Portiunile supraexpuse sunt tolerabile daca nu sunt foarte mari si arata cat de cat natural, de obicei fiind asociate cu zonele lucioase care reflecta multa lumina.

Re: Histograma

MesajScris: Vin Iun 14, 2013 5:14 pm
de Tudor_dx
Buna completarea. :)

Re: Histograma

MesajScris: Mar Iun 18, 2013 9:56 am
de zvonacfirst
Atentie, exista o eroare:
Imaginea de mai sus este subexpusa. Nu exista date in partea dreapta a graficului si nu exista detalii in partile intunecate ale imaginii, deoarece graficul este grupat spre dreapta.
Corect este: deoarece graficul este grupat spre stanga.

Cred ca ikraft are dreptate, trebuie detaliata interpretarea histogramei dpdv al unui WB corect.

Re: Histograma

MesajScris: Mar Iun 18, 2013 10:08 am
de Tudor_dx
Am corectat. Mersi.

Re: Histograma

MesajScris: Sâm Ian 26, 2019 5:53 am
de koddi
Nu am reusit deloc sa inteleg cum ma ajuta histograma aceasta sa "vad" mai bine expunerea, decat uitatul efectiv la imaginea propriu-zisa? Eu fotografiez preponderent in modul A, si aparatul seteaza expunerea, iar uneori folosesc compensarea expunerii, dar nu pricep nici daca ma bati cum ma ajuta atat de mult histograma?

Re: Histograma

MesajScris: Sâm Ian 26, 2019 10:04 am
de DannyMC
Aceeasi imagine vazuta pe ecranul aparatului difera in functie de luminozitatea setata a ecranului si de conditiile de vizualizare. Ziua in soare poate parea intunecata noaptea poate parea prea luminoasa.
Histograma nu este afectata de acesti factori si iti arata exact felul in care ai expus imaginea. Daca este lipita de marginea din stanga inseamna ca ai o parte din tonuri subexpuse, adica vor fi complet negre si indiferent cat tragi de expunere la editare nu vei putea extrage detalii din acele zone. La fel si pentru partea dreapta a histogramei dar acolo vorbim de supraexpunere. Zonele respective vor fi redate prin alb complet si nu se vor putea scoate detalii din acele zone.
Cu atat mai mult ajuta histograma in modurile semiautomate unde masurarea e in functie de punctul activ de focus si o usoara deplasare a aparatul poate avea efecte vizibile in expunerea finala. Acum depinde desigur si de ce fel de masurare folosesti. Daca mergi pe matricial expunerea va fi o medie a tonurilor masurate pe intreg cadru si va fi mai putin influentata de schimbarea punctului de focus, dar poti avea probleme cu obtinerea unei expuneri satisfacatoare pentru cadre cu iluminare dificila, cum ar fi apusuri/rasarituri, contralumina si asemenea.
Poate te-ar ajuta sa mai citesti inca o data tutorialul din prima postare. E destul de detaliat si are si exemple cu imagini.

Re: Histograma

MesajScris: Vin Oct 25, 2019 10:37 am
de LiviuP
Un articol care cuprinde cateva notiuni mai avansate de fotografie precum folosirea modului de expunere manual, masurarea spot si sistemul de zone pe care l-a "inventat" marele fotograf Ansel Adams. Sper sa va fie de ajutor. Daca aveti intrebari va stau cu placere la dispozitie:

https://callofnatureblog.wordpress.com/2019/10/25/manual-exposure-and-the-ansel-adams-zone-system/