Acum este Vin Apr 19, 2024 2:15 pm

Articole Nikonisti.ro

Cum sa...

Despre compozitie, lumina, incadrare si alte probleme fundamentale ale fotografiei

Cum sa...

Mesajde Sajuuk » Joi Mar 19, 2009 11:53 pm

Deschid acest topic cu scopul de a invata cate ceva de la cei mai avansati in ale fotografiei si in speranta ca raspunsurile pe care sper ca le voi primi sa ajute si pe altii pusi in aceeasi situatie ca mine. :|

Cum ar trebui sa fac o fotografie a unui peisaj? Ce tip de lumina este mai bun ? Ce deschidere a diafragmei ar trebui sa folosesc? :?
As dori sa mai mentionez ca as prefera sa folosesc modul manual deoarece am un control mai bun asupra expunerii.

Multumesc,
Andrei.

PS: echipamentul meu foto se rezuma la cel de la semnatura, plus un trepied si multa rabdare :).
Imagine
Imagine
Imagine
Nikon D40 + AF-s Nikkor DX 18-55mm f/3.5-5.6 + Nikkor AF 50mm f/1.8D
Si-am rasarit si pe deviantart.com :D
Avatar utilizator
Sajuuk
 
Mesaje: 270
Membru din: Dum Ian 25, 2009 6:25 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Cum sa...

Mesajde cosminprund » Vin Mar 20, 2009 11:23 am

Eu iti pot da citeva idei, dar te avertizez ca n-am reusit nici un peisaj demn de prezentat aici pe site, asa ca nu te mira daca spun prosti.

In primul rand trebuie sa completezi echipamentul cu o pereche buna de bocanci si foarte probabil niste filtre graduale ND, ca sa poti echilibra expunerea intre cer si pamant. Bocancii sunt precis mai importanti decit filtrele ;)

Pe urma pui mina pe photo.net, flickr.com, sau unde mai stii tu ca sunt poze frumoase si cauti poze care-ti plac - altfel te vei plimba pe dealurile patriei si nu-ti vor veni nici un fel de idei. Originalitatea vine ea mai tarziu, cel putin asta-i parerea mea. I-as ruga pe cei mai experimentati sa puna linkuri spre portofolii ale unor fotografi de peisaje romani, eu nu-i stiu dar as vrea sa-i stiu. Uite un exemplu, sper sa mai gasesc: http://www.dandinu.net

In ce priveste modul manual de lucru cu aparatul, las-o balta, cred ca modul "prioritate diafragma" (A) este mult mai potrivit, eventual modul "prioritate declansator" (S). Probabil ca in mod 100% manual ai mai multe posibilitati sa fii creativ, dar ai si infinit mai multe posibilitati sa o dai in bara :D Daca faci poza in mod (A) si nu esti multumit, si stii de ce nu esti multumit, te muti in modul (M) - pentru ca acum stii si cum sa corectezi si nu mai ai nevoie de sfatul meu, eventual de sfatul altora :)

Lumina... se pare ca cea mai buna lumina e si cea mai incomoda, adica dimineata la rasarit si seara la apus.
Cosmin Prund,
Nikon DX body + obiective si alte accesorii

http://www.flickr.com/photos/cosminprund/
cosminprund
 
Mesaje: 342
Membru din: Mie Mar 11, 2009 1:59 pm
Localitate: Sibiu

Re: Cum sa...

Mesajde Dan Pop » Vin Mar 20, 2009 11:36 am

Sajuuk scrie:Cum ar trebui sa fac o fotografie a unui peisaj? Ce tip de lumina este mai bun ? Ce deschidere a diafragmei ar trebui sa folosesc? :?

Cu vreo doua saptamini in urma era activ un forumist care avea retete pentru orice gen de fotografie ;)

Exista niste principii generale care te pot ajuta sa obtii un peisaj corect din punct de vedere tehnic, dar considerentele de ordin artistic te pot determina sa le ignori total sau partial. Maestrii picturii impresioniste, daca ar mai trai, ti-ar putea spune multe pe tema asta...

Deci, in principiu, folosesti trepiedul din dotare, lumina naturala ;) dar o eviti pe cea care-ti vine din fata (cu exceptia rasariturilor si apusurilor de soare, evident) sau exact de deasupra capului, diafragma cit mai inchisa, pentru o profunzime cit mai mare (atentie, peste f/11 incepe sa se manifeste difractia luminii si se pierde din claritate). Focalizezi manual, astfel incit sa ai control total asupra cimpului de profunzime. Repet, considerentele de ordin artistic primeaza asupra acestor reguli.

Sajuuk scrie:As dori sa mai mentionez ca as prefera sa folosesc modul manual deoarece am un control mai bun asupra expunerii.

As recomanda prioritatea de diafragma si evaluarea matriciala. Daca nu esti multumit de rezultat, mai faci o corectie de expunere in sensul dorit. Mi se pare mult mai simplu decit sa mergi pe manual. In principiu, daca nu folosesti alt sistem mai sofisticat de determinare a expunerii, de manual ai nevoie daca folosesti flash-uri cu contact central sau daca vrei sa faci expuneri pe mod Bulb.
Sajuuk scrie:PS: echipamentul meu foto se rezuma la cel de la semnatura, plus un trepied si multa rabdare :).

Ambele iti vor fi de mare folos la fotografia de peisaj :)
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop
 
Mesaje: 4615
Membru din: Mie Feb 04, 2009 10:33 am
Localitate: Bucuresti

Re: Cum sa...

Mesajde sorinsava » Vin Mar 20, 2009 12:02 pm

Dan Pop scrie:As recomanda prioritatea de diafragma si evaluarea matriciala. Daca nu esti multumit de rezultat, mai faci o corectie de expunere in sensul dorit.


Cam asa fac si eu cu diferenta ca am AE-L pe AE-Lock Hold. Fac matrix pe zona care sa produca o expunere in sensul pe care il vreau, adica "spre" subexpunere sau supraexp pe o zona mai intunecata sau luminoasa din cadru. Dupa ce faci niste teste o sa intelegi imediat ce zic. O ajustare la ajustare faci cu +/- EV. Prefer asa decit CW sau Spot pe Manual pt ca mi se pare mai usor si mai rapid sa ii "indic" directia de expunere.
sorinsava
 
Mesaje: 1169
Membru din: Mar Mar 17, 2009 4:20 pm

Re: Cum sa...

Mesajde Cosmin Gheorghita » Vin Mar 20, 2009 11:38 pm

Dan Pop scrie:Deci, in principiu, folosesti trepiedul din dotare, lumina naturala ;) dar o eviti pe cea care-ti vine din fata (cu exceptia rasariturilor si apusurilor de soare, evident) sau exact de deasupra capului, diafragma cit mai inchisa, pentru o profunzime cit mai mare (atentie, peste f/11 incepe sa se manifeste difractia luminii si se pierde din claritate). Focalizezi manual, astfel incit sa ai control total asupra cimpului de profunzime. Repet, considerentele de ordin artistic primeaza asupra acestor reguli.





Si cu soarele ce facem? :) <- jk
Renault Laguna 1.9 Dci Grandtour rulz:)
Avatar utilizator
Cosmin Gheorghita
 
Mesaje: 334
Membru din: Vin Ian 16, 2009 5:53 pm
Localitate: Galaţi-Tg.Mureş

Re: Cum sa...

Mesajde Sajuuk » Sâm Mar 21, 2009 3:03 am

In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspunsurile prompte :).
In legatura cu recomandarea folosirii modului de prioritate diafragma sau declansator, am inteles la ce se refera dl cosminprund.

Dar... as dori cateva lamuriri asupra luminii daca se poate... dl cosmin prund spune:
cosminprund scrie:Lumina... se pare ca cea mai buna lumina e si cea mai incomoda, adica dimineata la rasarit si seara la apus.


Sincer sa fiu nu prea inteleg... are legatura cu faptul ca lumina solara are multe radiatii UV ? [caz in care un filtru UV ar fi necesar?]. :?

Andrei.
Imagine
Imagine
Imagine
Nikon D40 + AF-s Nikkor DX 18-55mm f/3.5-5.6 + Nikkor AF 50mm f/1.8D
Si-am rasarit si pe deviantart.com :D
Avatar utilizator
Sajuuk
 
Mesaje: 270
Membru din: Dum Ian 25, 2009 6:25 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Cum sa...

Mesajde Dinu Lazar » Sâm Mar 21, 2009 8:56 pm

Sajuuk scrie:Cum ar trebui sa fac o fotografie a unui peisaj? Ce tip de lumina este mai bun ? Ce deschidere a diafragmei ar trebui sa folosesc? :?


Fotografia este un mijloc de exprimare artistica, foarte asemanatoare graficii si picturii. Ca sa facem fotografii, trebuie sa stapinim limbajul plastic; sa stim ce este si cums e manevreaza culoarea, perspectiva, compozitia, sa avem ceva de spus pe care sa stringem intr-un manunchi de informatii plastice si sa ne folosim de limbajul imaginii plastice.

Eu pun aparatul me program si sensibilitatea pe auto si nu ma interesez nici de diafragma, nici de timp de expunere, de nimic. Conteaza ce vad, cum sa fac asa ca ceea ce vad sa pot sa transmit, si din fotografie, cam sub 5% pentru mine este tehnica, restul este marea problema a ceea ce simt si a ceea ce vreau sa simta privitorul.
Cam acolo trebuie deplasat efortul, nu la gasirea unor solutii tehnice, care nici nu exista, pentru ca realitatea este in perpetua schimbare si modalitatile de exprimare nici ele nu stau pe loc - exista trenduri adica.

Ce ar trebui facut: mergeti la marile situri de gen photo.net sau photoforum.ru si uitati-va citeva saptamini la cele mai privite peisaje de acolo. Incercati sa va intrebati daca va plac, de ce, si ce ati face diferit si cum.

Sigur, trebuie cunoscut alfabetul exprimarii plastice si al tehnicii foto - dar asta nu se rezolva din pacate cu un dialog pe un forum... trebuie imens de multa munca si de descoperiri personale si de cautari permanente...
you pay what you get
Avatar utilizator
Dinu Lazar
 
Mesaje: 368
Membru din: Lun Feb 02, 2009 2:07 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Cum sa...

Mesajde Dinu Lazar » Sâm Mar 21, 2009 11:38 pm

In alta ordine de idei, tot ce trebuie sa stie un fotograf de peisaj se gaseste la http://www.luminous-landscape.com/

Ar trebui printate si invatate pe dinafara de acolo capitolele:

Essays
Locations
Product Reviews
Techniques
Tutorials
Understanding Series
you pay what you get
Avatar utilizator
Dinu Lazar
 
Mesaje: 368
Membru din: Lun Feb 02, 2009 2:07 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Cum sa...

Mesajde Sajuuk » Dum Mar 22, 2009 6:52 pm

Multumesc de raspunsuri. Intre timp am inceput sa folosesc modul Aperture Priority [multmesc d-ului Dan Pop ;) ] si pot sa spun ca sunt multumit de rezultate pana acum...

Am constatat ca asa pot sa imi ocup timpul cu aspectele artistice ale fotografiei de peisaj. :) Deci... ce imi ramane acum e sa gasesc peisaje pe care sa imi exersez mana ;).

Andrei.
Imagine
Imagine
Imagine
Nikon D40 + AF-s Nikkor DX 18-55mm f/3.5-5.6 + Nikkor AF 50mm f/1.8D
Si-am rasarit si pe deviantart.com :D
Avatar utilizator
Sajuuk
 
Mesaje: 270
Membru din: Dum Ian 25, 2009 6:25 pm
Localitate: Bucuresti

[Cum să] Fotografia Landscape

Mesajde glumetu » Mie Mar 25, 2009 2:46 pm

imi permit cateva sfaturi mici legate de fotografia de peisaj:

Lumina
- trebuie sa vina in principiu din lateral, pentru a da profunzime cadrului
- trebuie sa nu trimita umbre dure, care sunt inestetice si duc si la compromiterea expunerii in acele zone
- de aceea se recomanda de obicei fotografierea in momentele in care lumina este mai blanda (dimineata, seara, cer noros)

Tehnica
- diafragma de la f/8 in sus, cu oprire pe la f/16, de unde incepe sa apara difractia (depinde de aparat)
- focalizare manuala la hiperfocala obiectivului, pentru DOF maxim
- expunerea se face ori manual, ori semi-automat, ori automat
- de regula masurare matriciala, dar in anumite conditii (amurg, siluete - deci situatii cu range dinamic mare) masurarea spot cu compensare da rezultate net superioare.
- un trepied este indicat in cele mai multe dintre cazuri
- rabdare, pregatire atenta a cadrului (incluzand vizita sitului cu o zi inainte si anticiparea orei la care lumina este ideala pentru acel cadru)
- RAW este obligatoriu dpmdv, daca nu vrei asta faci bracketing pe expunere.

Compozitie
- de obicei un cadru de peisaj are nevoie de profunzime, de aceea e util sa ai ceva de interes in prim-plan, care capteaza initial ochiul privitorului si il conduce mai apoi spre fundal.
- peisajele se pot face cu orice tip de obiectiv (chiar daca traditional wide-angle sunt preferate, pentru ca poti include usor cu ele ceva in prim-plan), depinde de subiectul cadrului si de compozitia preferata. WA se folosesc de regula in cadrele clasice, dar pentru izolarea unor pattern-uri un teleobiectiv este de preferat.
Ultima oară modificat de glumetu pe Vin Apr 03, 2009 7:56 am, modificat 1 dată în total.
Bogdan.
D800 14-24 24-70 70-200/4
Avatar utilizator
glumetu
 
Mesaje: 321
Membru din: Vin Ian 16, 2009 1:19 pm

Următorul

Înapoi la Tehnici de fotografiere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori

cron