Acum este Sâm Apr 27, 2024 11:17 am

Articole Nikonisti.ro

Fotografii profesionale. (Un subiect luuuung.)

Despre compozitie, lumina, incadrare si alte probleme fundamentale ale fotografiei

Fotografii profesionale. (Un subiect luuuung.)

Mesajde Maria-C. Bocancios » Dum Oct 18, 2009 1:49 pm

În primul şi în primul rând, vă rog să fiţi un pic mai îngăduitori cu mine că sunt destul de nouă în domeniul fotografiei (am 14 ani). Şi în al doilea rând, chiar mă pasionează fotografia şi vreau să ajung cu ea undeva. Şi în al treilea rând, aici este galeria mea (căci aş vrea şi să primesc câteva sfaturi legate de pozele mele): http://www.flickr.com/photos/maria-cristiana_bocancios/ .

Aşadar, să încep... La început, când am primit Nikonul meu D80, făceam poze numai pe modul AUTOMAT. Şi apoi cu încetul am început să fotografiez pe modul MANUAL. Nici acum nu ştiu perfect, mai am câteva nelămuriri, dar nu asta contează, căci învăţ, învăţ legat de asta în fiecare zi.:)
Deci, eu sunt o mare cititoare a revistei NATIONAL GEOGRAPHIC (fără "Junior" :lol: ). Şi în fiecare lună, când primesc revista şi mă uit la poze şi la fotogreportaje, mereu mă întreb CUM fotografiază ei, prin ce tehnici şi aşa mai departe. ŞTIU, ŞTIU că nu este important (numai/aproape deloc) echipamentul şi astea, dar mă întrebam, fotografii profesionişti fotografiază vreodată pe MODUL AUTOMAT (ştiiiiu, e o întrebare foarte stupidă, dar întreb şi eu)? Cred că nu... Dar atunci când fotografiază pe MANUAL, ce lucruri trebuie să ia în considerare în afară de imaginaţie şi altceva, fără tehnică? Adică, mai pe româneşte, când au subiectul în faţa lor, ce trebuie să seteze? De exemplu: prima dată trebuie să potrivească ISO-ul, balansul de alb, modul de fotografie, diafragma, expunerea şi aşa mai departe... Deci asta aş vrea să ştiu.
Şi dacă o fotografie făcută pe modul AUTOMAT poate fi PROFESIONALĂ (să zicem că subiectul şi compoziţia e una clar profesională dar nu şi tehnica)??
Şi mai am o întrebare, CE fac fotografii ca să devină profesionişti?

Vă rog, nu râdeţi de subiectul acesta probabil foarte aiurit şi prostesc, cu întrebări cât se poate de stupide, dar nimeni nu are să îmi spună, deoarece nu ştiu pe cineva care este fotograf sau măcar care e mai matur în fotografie. Aşadar, mă pot baza doar pe părerile voastre şi sfaturile voastre până când voi face probabil ceva cursuri şi voi participa la cluburi de acest gen şi până când voi merge la facultatea de fotografie.:)

Mulţumesc din tot sufletul că aţi avut răbdare să citiţi,
Maria-C. Bocancios



Şi încă cevaaa, eu vreau să aflu sfaturi legate de FOTOGRAFIA FĂCUTĂ în NATURĂ, nu în studio, cu retuşări... Adică cum fotografiază cei de la National Geographic.
Maria-C. Bocancios
 
Mesaje: 18
Membru din: Vin Mai 08, 2009 8:57 pm

Re: Fotografii profesionale. (Un subiect luuuung.)

Mesajde aind » Dum Oct 18, 2009 5:46 pm

Maria-C. Bocancios scrie:Şi mai am o întrebare, CE fac fotografii ca să devină profesionişti?


dacă te referi la persoanele care dispun de suficiente finanțe să își permită unul, două.. aparate foto performante + câteva obiective super-wide, normale, prime, tele, macro + soft-ul necesar prelucrării imaginilor + accesorii gen blițuri, bouncere, genți, carduri de memorie, softbox-uri, etc,
eu bănuiesc că încep cu evenimente sociale, nunți, botezuri, etc, apoi după ce își construiesc un portofoliu cât de cât, se aruncă la proiecte mai importante cu venituri substanțiale dacă îi remarcă o revistă, mai multe..
totuși din ce ai scris tu mai jos - cred că fotograful de "wildlife" are nevoie de mult mai multă susținere financiară pentru ca pe lângă banii pentru "gear" mai are nevoie și de bani pentru deplasări in diferite locații, de bani pentru cazare, transport, hrană.. :)

Şi încă cevaaa, eu vreau să aflu sfaturi legate de FOTOGRAFIA FĂCUTĂ în NATURĂ, nu în studio, cu retuşări... Adică cum fotografiază cei de la National Geographic.


poate găsești lucruri interesante la:
http://moosepeterson.com/blog/
am avut un minunat Nikon D300 cu Nikkor 18-70 :)
si 18-55, 35 f1.8, 55-200, 70-210 af-d si tokina 12-24 si tamron 90..
..dar acum ma bucur de un D7000 cu un 16-85 (si un Tammy 60mm f2) !
Avatar utilizator
aind
 
Mesaje: 600
Membru din: Vin Mai 15, 2009 3:40 pm
Localitate: Pitesti


Re: Fotografii profesionale. (Un subiect luuuung.)

Mesajde Cosmin Gheorghita » Lun Oct 19, 2009 10:34 am

Nişte întrebări foarte interesante şi de bun simţ, nu cred că poate cineva să te condamne sau să te ia la mişto pentru că vrei să înveţi, asta i-ar descalifica pe ei, nu pe tine.
Să revenim, m-aş băga puţin pe întrebarea ta legată de modurile automate şi manual. Eu personal, nu prea folosesc modurile automate, de multe ori acestea te pot păcăli. Tu vrei să zici ceva, pentru aia ai nevoie de o anumită adâncime de câmp care este dată de diafragmă. Pe modul automat, aparatul poate alege altă diafragmă decât cea pe care ai vrea-o tu şi compensează din timpul de expunere pentru a obţine expunerea corectă. Ideea e că poţi obţine aceeaşi expunere din diferite combinaţii diafragmă/timp de expunere/ISO iar pozele vor arăta diferit, chiar dacă sunt toate expuse corect.
Totuşi, sunt cazuri când folosesc anumite funcţii automate ale aparatului. Eu fotografiez nunţi în principiu. Sunt cazuri la fotografiile de exterior când lumina se schimbă rapid (soarele intră-iese din nori, etc) iar în acest caz folosesc câteodată modul de prioritate la diafragmă, îmi setez eu diafragma şi las aparatul să decidă timpul de expunere, totodată, pentru a fi sigur că expune corect pe faţa subiecţilor şi nu scena în sine, trec modul de măsurare pe "center weighed". În anumite cazuri, efectiv nu este timp să apreciezi atât de rapid expunerea corectă şi-ţi rămâne timp să te concentrezi mai bine pe compoziţie şi laşi aparatul să facă partea tehnică.
La fotografiile de interior, dacă faci foto pe auto cu blitzul, aparatul îţi va da clasicul 5.6 cu 1/60, ori asta îţi va da de multe ori un fundal destul de întunecat. Prin timpul de expunere la foto cu blitz, controlezi iluminarea fundalului. Cu cât ai timpul de expunere mai scăzut, cu atât vei obţine un fundal mai luminos şi vei surprinde lumina ambientală. Teoretic, la orice foto faci cu timpi de expunere sub 1/60, ar trebui să utilizezi un trepied foto pentru a evita obţinerea imaginilor neclare din cauza mişcării aparatului în timpul expunerii, dar cu puţin exerciţiu poţi ajunge să faci expuneri din mână şi la 1/30, 1/15 fără nicio problemă. Deci nu uita: prin diafragmă controlezi adâncimea de câmp, cât anume se va vedea clar în spatele/faţa subiectului tău, iar prin timpul de expunere controlezi cât de iluminat este fundalul din spatele subiectului tău.
Flash-ul de obicei îl ţin pe automat, fac setările necesare în aparat iar el se adaptează. Totuşi, sunt şi aici cazuri când îl folosesc pe modurile manuale.
Sper că te-am ajutat cât de puţin, mult succes :)
Renault Laguna 1.9 Dci Grandtour rulz:)
Avatar utilizator
Cosmin Gheorghita
 
Mesaje: 334
Membru din: Vin Ian 16, 2009 5:53 pm
Localitate: Galaţi-Tg.Mureş


Înapoi la Tehnici de fotografiere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 26 vizitatori