Acum este Joi Mar 28, 2024 7:14 pm

Articole Nikonisti.ro

NEF to DNG

Despre editarea si printarea fotografiilor realizate

NEF to DNG

Mesajde radu.vranceanu » Mar Mar 02, 2010 8:42 am

Salutare nikonisti,

M-am decis recent sa incep sa-mi arhivez toate RAW-urile mele (NEF-uri) in DNG-uri. Motivele sunt multiple, printre cele mai importante:
a) folosesc mult produsele Adobe
b) DNG ocupa un pic mai putin spatiu
c) DNG pare a fi mai "safe" pentru arhivare pe termen lung, fiind un standard deschis.

Problema e ca din cate am testat eu niciun editor RAW nu reuseste sa citeasca NEF-urile si sa interpreteze datele cu atata acuratete si detaliu precum o face Capture NX-ul; cu alte cuvinte daca incerc sa convertesc NEF in DNG cu Adobe Lightroom (de ex) voi obtine o imagine cu diferente sesizabile de calitate tocmai datorita faptului ca LR nu poate citi NEF-urile atat de bine ca CNX. Din pacate CNX nu stie sa exporte in DNG.

Optiunea NEF to TIFF to DNG nu pare a fi o solutie buna pentru ca, din cate am inteles, TIFF-ul este de fapt un bitmap, pierzandu-se astfel multe setari si optiuni caracteristice formatului RAW.

V-ati confruntat cu o astfel de problema? Aveti vreo solutie?
Radu Vranceanu
http://www.vradu.ro/
radu.vranceanu
 
Mesaje: 67
Membru din: Mar Aug 18, 2009 1:36 pm
Localitate: Brasov

Re: NEF to DNG

Mesajde sorinsava » Mar Mar 02, 2010 11:31 am

Bine ca ai facut un topic. Am raspuns la treaba asta de citeva ori printre alte threaduri si nici macar eu nu mai gasesc posturile mele :)

In primul rind datele sunt interpretate identic de ViewNX, CaptureNX si SDK, nu trebuie nimeni sa dea bani pt NEF decit daca vrea versiuni si editari specifice in CaptureNX, care in majoritate se pot face si pe jpeg/tiff in acelasi program. E o treaba de workflow si preferinte care nu are legatura cu formatul raw in sine.

DNG e de 2 feluri: raw si liniar. DNG raw e ca o copie a datelor din fisierul raw original inclusiv maker data (sau o denumire similara... am uitat exact) care sunt date criptate. Deci ei muta dintr-un container in altul, inclusiv datele care nu stiu la ce folosesc, si ii zic DNG.

DNG liniar e un bitmap ca TIFF cu niste informatii suplimentare care il fac mai flexibil decit fisierul tiff in sine. Dar nu mai are nici o legatura cu notiunea de raw. Ei zic ca asta e misto pt ca nu trebuie sa cumperi ultima versiune de Photoshop sau Lightroom ca sa editezi, formatul bitmap fiind editabil usor in orice program. Si in felul asta ai bucuria falsa ca poza ta nu depinde de un editor specific doar ca poza ta nu mai e ce a fost si atunci mai bine iti converteai poza la tiff cu DCRAW in format linear tiff (care e unic pt DCRAW).

Treaba delicata cu DNG este ca e un hack. Adobe nu foloseste vreun SDK de la cineva. Ei au plecat de la DCRAW de Dave Coffin care e freeware si opensource si au dedus cum sa citeasca fisierele. DNG nu e open source sau de domeniu public, e proprietatea Adobe cu licenta de uz gratis. Ca sa nu fie dati in judecata de vreun producator de camere foto pt "reverse engineering" ei nu au oferit codul sursa de la DNG Converter. De fapt toate convertoarele de raw 3rd party sunt hackuri plecate de la munca din DCRAW si nu ma refer doar la Nikon.

Daca vrei sa folosesti DNG ai grija sa nu fie bitmap si sa incluzi o copie a NEF-ului in el. Dimensiunea pe hdd va fi cel putin dubla dar pastrezi sursa intacta in caz ca Nikon mai inventeaza o functie cum a fost Lateral CA si ai nevoie de NEF ca sa iti reconvertesti pozele la calitate mai buna.

Ca siguranta pt viitor DNG e ok, nu e mai sigur decit raw de la producatori pt ca teoretic Adobe poate sa schimbe forma in care e oferit publicului, sau sa fie achizitionati de altcineva cu alte idei de marketing. Nu mi se pare mai putin probabil decit Nikon/Canon sa dea faliment si sa dispara complet.

Ultima versiune de ACR/Lightroom a primit ajutor de la Nikon pt partea cu preseturile stil Picture Controls asa ca momentan par sa fie oarecum prieteni. Pacat ca ACR/Lr nu sunt convertoare de raw prea performante; daca n-ar exista unul de la Nikon eu as folosi Bibble, CaptureOne, DCRAW, Rawtherapee sau alte 3rd party decit sa am noise mult, culori aiurea si 15 biti in loc de 16 softul Adobe. Photoshop e Photoshop, ACR/Lr nu le apreciez absolut deloc.
sorinsava
 
Mesaje: 1169
Membru din: Mar Mar 17, 2009 4:20 pm

Re: NEF to DNG

Mesajde radu.vranceanu » Mar Mar 02, 2010 1:49 pm

Multumesc sorinsava pentru raspunsul detaliat. Unele chestii le citisem, altele mi le-ai clarificat acum. Totusi tot n-am reusit sa gasesc o solutie care sa ma satisfaca deplin in cazul editarii unui fisier RAW in Photoshop:
a) daca folosesc ACR (pentru a citi NEF sau pt a converti NEF la DNG) nu sunt satisfacut de rezultate; se simte diferenta intre cum interpreteaza CNX si ACR aceleasi date
b) daca convertesc NEF la TIFF (eventual dupa ce am facut anumite ajustari in CNX) imi rezulta un fisier foarte mare (tiff, 16 biti= 70MB) si in plus e si un fisier bitmap.

Eu sincer speram sa fie vreun raw converter care sa foloseasca pe deplin SDK-ul oferit de Nikon si sa faca o conversie f. buna NEF (cum il vad eu in ViewNX) to DNG, dar din cate am vazut nu prea exista.

Ce alte solutii as mai avea?
Radu Vranceanu
http://www.vradu.ro/
radu.vranceanu
 
Mesaje: 67
Membru din: Mar Aug 18, 2009 1:36 pm
Localitate: Brasov

Re: NEF to DNG

Mesajde sorinsava » Mar Mar 02, 2010 2:04 pm

Pai nu o sa vezi pe nimeni folosind sdk-ul nikon asa cum nimeni nu foloseste sdk-ul de la canon. Lor nu le convine ca nu lucreaza "low-level" cu datele. In loc sa faca demozaicarea cum vrea muschii lor trebuie sa apeleze functiile de demozaicat ale sdk-ului samd.

SDK-ul e folosit in 3rd-party-uri la controlul camerei prin usb pt ca nu se poate hackui usor protocolul respectiv si atunci nimeni nu se chinuie.

Trebuie sa separi pozele de editat mai mult de pozele de editat mai putin. Ce merita si ce nu. Trebuie sa-ti faci preseturi fie in CaptureNX batch fie in Lr sau alt soft, ca sa convertesti la jpeg adobergb sau prophotorgb raw de la pozele "standard". Daca le-ai vizionat cu randare in ViewNX e suficient doar sa extragi jpegul de acolo pt ca intr-un singur fisier NEF ai 2: raw si jpeg.

Pt pozele "speciale" eu fac asa: le editez in capturenx cit de mult stie programul respectiv. Daca imi trebuie layere sau alte bazaconii salvez tiff 16bit argb/prophotorgb si bag in alt soft; salvez proiectul in formatul propriu softului respectiv ca sa ma pot intoarce sa modific editarile apoi salvez in acelasi tiff 16bit pe care il aduc in apoi in capturenx de unde il salvez ca NEF ca sa am versiuni. Iti rezulta 3 fisiere per poza: nef original editat in CNX, tiff intermediar pt import in alt soft pe care poti sa il stergi, formatul propriu softului respectiv cum e PSD, tiff intermediar care se poate sterge si inca un NEF final. Primul si ultimul NEF pot sa aiba si versiuni, fisierul nr. 2 e atit de inteligent cit permite aplicatia respectiva (adica preferabil sa folosesti Smart Filters in Ps de exemplu). Asta e varianta optima pt calitate si flexibilitate maxima.
sorinsava
 
Mesaje: 1169
Membru din: Mar Mar 17, 2009 4:20 pm

Re: NEF to DNG

Mesajde radu.vranceanu » Mar Mar 02, 2010 2:12 pm

Multumesc inca o data pt raspuns.
Totusi, care e avantajul daca fac conversia PSD - TIFF - NEF? (nu am inteles de ce m-ar ajuta cel de-al doilea NEF).
Ultima oară modificat de radu.vranceanu pe Mar Mar 02, 2010 2:37 pm, modificat 1 dată în total.
Radu Vranceanu
http://www.vradu.ro/
radu.vranceanu
 
Mesaje: 67
Membru din: Mar Aug 18, 2009 1:36 pm
Localitate: Brasov

Re: NEF to DNG

Mesajde sorinsava » Mar Mar 02, 2010 2:32 pm

Ai mai multe motive. NEF are versiuni, adica el adauga editarile ca text XML undeva in fisier fara sa mareasca mult dimensiunea. Pot sa fac variante a/n, variante pt web, variante pt tiparit etc si sa am 1 singur fisier de gestionat si de facut backup. Alt motiv e ca multe lucruri se fac f rapid si reversibil in CNX comparativ cu Ps si poate nu vrei decit sa pui niste layere si niste filtre si atunci te intorci in CNX sa termini.

Daca spre ex. lucrezi Lr + Ps o sa ai multe fisiere: ai originalul raw, sidecar de la Lr, exportul in Ps, poti sa ai sidecar de la ACR, fisierele PSD pt fiecare versiune ca sa nu ametesti cu 1000 layere grupate, multe editari in Ps sunt definitive chiar de cind au aparut Smart Filters deci iti trebuie alt layer sau alt fisier samd. Ps lucreaza doar cu bitmapuri randate, el nu interpreteaza datele "live", marimea unui fisier pe hdd poate sa atinga valori f mari in functie de cite editari bagi acolo.
Daca vrei sa faci backup pe alt hdd/dvd trebuie sa muti tot cirnatul de fisiere altfel iti strici dependentele si daca iti vin alte idei sau daca trebuie sa modifici ceva la pasul X trebuie sa o iei de la 0 in loc sa te intorci doar la pasul X.
sorinsava
 
Mesaje: 1169
Membru din: Mar Mar 17, 2009 4:20 pm


Înapoi la Postprocesare si imprimare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori