Pagina 1 din 2

probleme la salvare pe card

MesajScris: Lun Oct 26, 2009 12:02 pm
de derek
buna, ieri am facut cateva fotografii cun un aparat d60 pe un card de 4 gb SDHC de la Kingmax. Dupa vreo 20 de fotografii relizate atat sigle frame cat si continuos la una din salvari a aparut mesajul precum cardul este defect. Toate fotografiile au disparut... am reusit sa le aduc inapoi cu un soft. am formatat cardul si lucreaza. Intrebarea este: e devina cardul sau aparatul...
a doua chestie care ma deranjeaza desi este setat sa faca clean la senzor atat la pornire cat si la inchidere sunt ocazii cand la deschidere animantia de clean nu apare. atunci face clean sau nu face clean? multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Re: probleme la salvare pe card

MesajScris: Lun Oct 26, 2009 2:58 pm
de andrei badea
Animația de curățare apare când dai "clean up now" din meniu?

Re: probleme la salvare pe card

MesajScris: Lun Oct 26, 2009 3:23 pm
de derek
nu apare animatia respectiva. m-am uitat in meniu si este setat sa faca clean atat la pornire cat si la oprirea aparatului.

Re: probleme la salvare pe card

MesajScris: Lun Oct 26, 2009 3:54 pm
de Dan Pop
derek scrie:buna, ieri am facut cateva fotografii cun un aparat d60 pe un card de 4 gb SDHC de la Kingmax. Dupa vreo 20 de fotografii relizate atat sigle frame cat si continuos la una din salvari a aparut mesajul precum cardul este defect. Toate fotografiile au disparut... am reusit sa le aduc inapoi cu un soft. am formatat cardul si lucreaza. Intrebarea este: e devina cardul sau aparatul...

De vina e cardul, Kingmax sint printre cele mai proaste din acest punct de vedere. Ca sa eviti asemenea surprize neplacute, mergi pe SanDisk si Lexar. Daca vrei ceva mai ieftin: Kingston.

Re: probleme la salvare pe card

MesajScris: Mar Oct 27, 2009 7:46 am
de derek
ok. la card am inteles. la aparat am observat ca numai la prima pornire lipseste animatia de clean. dupa aceea apare de fiecare data cand pornesc sau opresc aparatul.

Re: probleme la salvare pe card

MesajScris: Mar Noi 03, 2009 12:17 am
de soulwise
Aceeasi problema pe D90 . Aseara eroarea {CHA] a tot aparut la unul dintre cardurile mele Sandisk Ultra 2 de 4 GB . Am curatat contactele , formatat in pc si aparat , si tot nimic .
Dupa o mica sesiune de Google am gasit pe forumul Dpreview urmatoarele 3 solutii :

Reatasarea obiectivului ( in acel moment un 50 mm F1.8 ) - fara rezultat
Curatarea contactelor obiectiv , body , card - fara rezultat
Scoaterea bateriilor din grip si reinserarea lor : test ok cum spunem noi IT-stii , merge din nou . A urmat reformatarea cardului in aparat si cateva cadre de test , rezultatul din nou : test ok .

Pe langa altele am gasit si parerea unor forumisiti de pe Dpreview care afirmau ca , memoriile SD Sandiisk , mai ales cele din linia Ultra dau tot felul de erori cand sunt imperecheate cu D90-ul . Ca tehnician de service IT am vazut multe erori explicabile sau nu ( din categoria SF-urilor ) asa ca nu am de gand sa ma incred orbeste in vorbele lor , insa am de gand sa imi largesc colectia de carduri ( diferite capacitati , diferiti producatori ) pentru a nu fi prins cu garda jos in caz de nevoie .. desi nici asta nu se stie niciodata . :))

Am postat aici acest mic ajutor in caz ca vreodata se va mai confrunta cineva cu o astfel de eroare pe D90 .

Re: probleme la salvare pe card

MesajScris: Mar Noi 03, 2009 7:43 am
de derek
@soulwise si tu ai pierdut tot ce ai avut pe card? in explorer imi spunea ca cardul niu este formatat, l-am incercat si in Finder acolo era ok dar gol. eu am reusit sa aduc inapoi fotografiile.

Re: probleme la salvare pe card

MesajScris: Mar Noi 03, 2009 11:58 pm
de soulwise
Nu , nici gand . Cardul era in regula . Daca pierzi ceea ce era pe card in urma unei astfel de erori atunci este clar o problema de memorie , adica tot ... cardul .
Iti formatezi card-ul in camera dupa fiecare transfer in Pc ? Daca nu , fa-o . Este o practica sanatoasa de a mentine sistemul de fisiere in regula , fara erori . :)

Re: probleme la salvare pe card

MesajScris: Mie Noi 04, 2009 12:40 am
de aind
într-adevăr, eu după ce transfer câteva zeci de NEF-uri din cameră în PC, observ că numărul de cadre disponibile este raportat ciudat de aparat, ca și când n-aș fi șters fișierele ..
un format rapid și se rezolvă :)
nu mai știu dacă aparatul tău are scurtătură pentru asta, pe D300 țin apăsat butonul de ștergere poze și cel de schimbare mod (Trash + Mode) timp de câteva secunde până apare FOR pe ecran, apoi aceeași combinație scurt și se formatează cardul.

Re: probleme la salvare pe card

MesajScris: Mie Noi 04, 2009 12:39 pm
de Dan Pop
soulwise scrie:Iti formatezi card-ul in camera dupa fiecare transfer in Pc ? Daca nu , fa-o . Este o practica sanatoasa de a mentine sistemul de fisiere in regula , fara erori . :)

In plus, este mult mai putin stresanta pentru card, pentru ca implica mai putine operatii de scriere pe FAT-ul cardului decit stergerea individuala a fisierelor transferate.