Pagina 1 din 1

Probleme de focus pe D4

MesajScris: Lun Iul 24, 2017 9:20 pm
de Leczki
As avea si eu nevoie de ajutorul vostru: sunt proaspatul proprietar al unu Nikon D4.L-am primit vineri dupa-masa,iar seara am fost la meciul Poli Timisoara-FCSB la fotografiat.Chiar si in timpul meciului am banuit ca ceva nu e in regula,dar odata ajuns in fata PC-ului cu pozele,am constatat cu amaraciune cu din circa 650 de cadre trase,aproximativ 100 sunt cu focusul ratat,inutilizabile.ceea ce mie mi se pare enorm de mult.Ultimul meu aparat,un D750 se comporta mult mai bine din acest punct de vedere. E posibil sa fie niste setari ascunse in adancul aparatului care imi scapa mie? Am tras cu un 70-200 2.8 VR II si cu un 300 f4,rezultate dezamagitoare cu ambele obiective.Sau are aparatul probleme de AF/front focus/back focus? Nu m-am mai lovit niciodata de aceasta problema,asa ca experienta mea la acest capitol e aproape de zero.Daca un aparat sau obiectiv are probleme de AF sau front/back focus,aceasta problema nu apare la fiecare cadru tras cu el?

Re: Probleme de focus pe D4

MesajScris: Lun Iul 24, 2017 9:50 pm
de Plesoianu Marius
Trebuie sa il bagi la calibrat si nici acolo nu e sigur ca o sa ti-l faca in specificatii.
Rateaza focusul inconsistent? Ori in fata ori in spate sau doar intr-o singura directie?
Poate ai noroc si o rezolvi cu AF-TUNE daca e intr-o singura directie, daca e in ambele e groasa, eu am bagat de 2 ori aparatu la calibrat si nici acum nu e ok.

Re: Probleme de focus pe D4

MesajScris: Lun Iul 24, 2017 10:18 pm
de Leczki
La fiecare cadru ratat focuseaza in spatele subiectului...ceea ce mi se pare interesant este ca nu face asta la fiecare cadru...sunt unele care sunt in focus ok.... problema de front/back focus,daca exista,nu ar trebui sa fie prezenta la fiecare cadru tras?

Re: Probleme de focus pe D4

MesajScris: Lun Iul 24, 2017 10:31 pm
de moaartea
ce pot sa spun ca in lumina putina d750 focalizeaza mai bine decat d4. mai exact la nunti, cand este la petrecere si lumea se misca, danseaza, etc 750 focalizeaza mai consistent si mai bine decat d4 chiar si pe af-c 3d. pe af-s nu mai vorbim, d4 este cu mult in urma la d750.

la meciurile de fotbal nu pot sa pa pronunt, pt ca ai mai multa lumina, tragi in rafala foarte multe cadre si probabil af-c 3d, caz in care d750 este posibil mai mai slab pt ca ai mai putine fps si in sport fps-ul te ajuta...


daca tot timpul ai inconsistent af gen backfocus/front focus o calibrare te poate ajuta. de asemenea eu am observat ca daca nu ai curatata f bine oglinda (si oglinda mica de sub ea, am uitat cum se numeste exatc,cea care trimite lumina spre modulul de autofocus,sau mai rau daca ai praf pe acel modul) atunci autofocusul este inconsistent, cateodata ai front focus alte ori cu alt punct de focus ai back focus...daca acest lucru se intampla si este repetabil - cu unele puncte de focus ai back focus si cu altele din apropierea acelui punct de focus ai focus corect atunci ai probleme cu praful/mizeria.

oricum ar fi focusul la 750 este superior la d4 in multe cazuri(exeptie ziua cand ai foarte multa lumina sau contrast ridicat pe subiectul de fotografiat)

in cazul tau ce spui tu acolo pare ca aufotocusul s-a focalizat in spatele subiectului pt ca era mai mare contrast pe zona de fundal decat pe subiect si/sau daca foloseai afc-3d timpul de af tracking(focus tracking with lock on) setat incorect cu viteza de miscare a jucatorilor prin fata subiectului

Re: Probleme de focus pe D4

MesajScris: Mar Iul 25, 2017 1:55 pm
de Plesoianu Marius
Eu am probleme de focus chiar si cu oglinda curata uneori, dupa doua "calibrari".

Re: Probleme de focus pe D4

MesajScris: Joi Iul 27, 2017 11:06 am
de comy_m
Salut, o rata de rateuri de 10-15% (in cazul tau) mie nu mi se pare chiar atat de mare... Vorbim totusi de sport, de miscare rapida si imprevizibila. Pe de alta parte vorbim de niste echipamente profesionale, care ar trebui sa ofere mai multa consistenta. Parerea mea este sa incerci niste teste de front / back focus si abia apoi sa vezi daca e cazul de calibrare.

Re: Probleme de focus pe D4

MesajScris: Joi Iul 27, 2017 7:54 pm
de Bogdan Dulgheru
Leczki scrie:... din circa 650 de cadre trase,aproximativ 100 sunt cu focusul ratat,inutilizabile.ceea ce mie mi se pare enorm de mult...?


Ar fi util de stiut cam cite din cele 100 de cadre ratate sunt "user error" ...

Daca la Poli-FCSB raportul e 650/100 ... care ar fi cifrele la un RM-Barcelona ? :lol: