Pagina 1 din 2

Quiz

MesajScris: Dum Apr 12, 2009 2:09 pm
de Dan Pop
Vazind mai devreme o fotografie de obiectiv la rubrica de vinzari, mi-am pus urmatoarea problema: oare cum as putea face o asemenea fotografie cu tehnica din dotare (2 flash-uri CLS, 1 stativ de lumini, umbreluta alba si argintie, 3 trepiede, coli de hirtie A4) cu cit mai putine umbre si reflexii? Cea mai buna solutie la care am ajuns e atasata mai jos. Mentionez ca e un crop din JPEG-ul scos de aparat, fara nici o alta postprocesare.

Intrebarea este: ce solutie de iluminare am folosit :?:

Re: Quiz

MesajScris: Dum Apr 12, 2009 2:45 pm
de Dinu Lazar
Din pacate este foarte greu de facut fotografii care par extrem de simple. oricum imaginea Dvs este foarte buna, si cu putina procesare ( de coborit negrul, adica de facut mai negru, de facut mai clar, de facut lentila cu difuzii mai neclare) ati obtine din ce aveti o imagine foarte buna, foarte greu de depasit. Deci acum e doar o chestie de editare.
Eu daca as avea de facut asa ceva, as face cu cea mai lunga focala pe care as avea-o la dispozitie, citeva imaigni cu claritatea translatata pe obiect, la maxim diafragma 8, si as reuni totul intr-o singura imagine cu PS sau cu alte programe care asta fac.
Si as pune umbrela la mica distanta deasupra si as ilumina umbrela, nu obiectul. SI as edita. Fotografiile de obiecte sunt deseori extrem de editate.
Oricum ce aveti este foarte bine, ca punct de plecare e grozav.

Re: Quiz

MesajScris: Dum Apr 12, 2009 3:46 pm
de devland
Pai daca ar fi sa ma iau dupa reflexia din lentile, care seamana mult cu o lampa de iluminat obisnuita, din acelea pe care de obicei le vezi pe perete, as zice ca sursa e chiar lampa de pe perete, si probabil o suprafata alba sub obiectivul fotografiat. O coala de hartie maybe? Se vede parca si conturul unei usi sub lampa... iar sub reflexia "usii" se vad unele chestii distorsionate, greu de distins, lumina unui geam poate...
Desi probabil nu e asa. :lol:

Re: Quiz

MesajScris: Dum Apr 12, 2009 3:54 pm
de Dan Pop
devland scrie:as zice ca sursa e chiar lampa de pe perete, si probabil o suprafata alba sub obiectivul fotografiat. O coala de hartie maybe? Desi probabil nu e asa. :lol:

Intr-adevar, am folosit o coala A4 sub obiectivul fotografiat, pe care am curbat-o ca sa-mi serveasca si drept fundal. Dar pentru iluminare nu am folosit lampa de pe perete.

Re: Quiz

MesajScris: Dum Apr 12, 2009 4:05 pm
de Dan Pop
Dinu Lazar scrie:oricum imaginea Dvs este foarte buna, si cu putina procesare ( de coborit negrul, adica de facut mai negru, de facut mai clar, de facut lentila cu difuzii mai neclare) ati obtine din ce aveti o imagine foarte buna, foarte greu de depasit. Deci acum e doar o chestie de editare.

Va multumesc foarte mult pentru sfaturi si, daca vreodata voi fi pus in situatia de a face o asemenea fotografie in alt scop decit ca simplu exercitiu de iluminare, voi tine seama de ele.

Nu am editat aceasta imagine pentru a nu distruge eventualele clou-uri pentru cei care vor accepta invitatia mea sa ghiceasca solutia de iluminare adoptata.

Re: Quiz

MesajScris: Dum Apr 12, 2009 4:14 pm
de cosminprund
Pare sa fie o sursa de lumina frontala, care a luminat buza de sus a obiectivului si interiorul inelului de macro, fara sa lumineze deasupra obiectivului. Cumva a fost aparatul foto tinut cu capu in jos si s-a folosit un flash de pe aparat?

Pe urma... lumina de pe lateralele aparatului ar putea sa provina tot din reflexii de pe A4, mai ales daca hartia e curbata (si daca nu e singura, adica daca mai exista o coala A4 pusa de-a latul obiectivului). La fel de bine ar putea fi cele 2 flash-uri CLS anuntate in lista de echipamente disponibile, orientate cu multa grija astfel incat sa nu ilumineze zona centrala de sus.

Re: Quiz

MesajScris: Dum Apr 12, 2009 4:21 pm
de Dan Pop
cosminprund scrie:Pare sa fie o sursa de lumina frontala, care a luminat buza de sus a obiectivului si interiorul inelului de macro, fara sa lumineze deasupra obiectivului. Cumva a fost aparatul foto tinut cu capu in jos si s-a folosit un flash de pe aparat?

Nu. Nici celelalte speculatii nu se apropie de adevar. Am folosit o singura coala A4, in caz ca aceasta informatie arunca mai multa lumina asupra problemei :lol:

Re: Quiz

MesajScris: Dum Apr 12, 2009 4:59 pm
de equinoxe
cutie de carton, talate marginile (eventual si partea de sus), lipite foi albe pe taieturi, flash-urile de o parte si de alta cutiei?!
coala de A4folosita ca fundal seamless?

Re: Quiz

MesajScris: Dum Apr 12, 2009 5:04 pm
de Dan Pop
equinoxe scrie:cutie de carton, talate marginile (eventual si partea de sus), lipite foi albe pe taieturi, flash-urile de o parte si de alta cutiei?!

Am inclus eu vreo cutie de carton pe lista materialelor disponibile?
equinoxe scrie:coala de A4folosita ca fundal seamless?

Asta am stabilit, deja.

Cum ti-a iesit botezul?

Re: Quiz

MesajScris: Dum Apr 12, 2009 6:55 pm
de aditzuBA
s-a folosit lumina naturala ????
si un timp mare de expunere......ce putin asa scrie in exif :D