mihalyn90 scrie:...
White balance a fost tras cu auto, pus din Lightroom pe daylight.
Daca imi dati ceva sfaturi, sunt bine venite... le ascult si incerc sa le urmaresc...
...
Credeam ca suntem totusi constructivi, nu cu aruncatul betelor in spitele altora...
In exif, WB este inregistrat ca manual (altfel nu aveam cum sa ghicesc) ... cum le-ai pus in LR (s-au ai vrut sa le pui dar ai uitat ceva bifat aiurea ) nu avem noi cum sa stim. In ultima vreme, cam toate aparatele reusesc un WB automat foarte bun, iar Nikon e renumit pentru cel obtinut in utilizarea blitzului. Sfatul aici ar fi: foloseste WB pe auto din aparat si in cel mai rau caz mai tragi de cursorul cu gradele Kelvin.
AF-C e complet nefolositor in cazul subiectilor statici cum este cazul de fata; daca ai vrut sa urmaresti mângâierile nu ai reusit decat sa exemplifici cum arata un blur datorat miscarii (subiectului/fotografului). Sfatul aici ar fi: foloseste AF-S, foloseste punctul central (in cruce) si reincadrezi ... Avantajul, cel putin la inceput, este ca vei fi avertizat si sonor in momentul in care s-a realizat focalizarea (daca nu cumva ai dezactivat beep-ul din meniul aparatului).
Tot exif-ul ne spune ca ai folosit un Nikon 55-200/4-5.6 care e dotat cu VR si care chiar isi face treaba in cele mai multe cazuri (am si eu unul, deci nu vorbesc "din auzite"); aici ori era dezactivat, ori nu astepti tu suficient ca imaginea din vizor sa se stabilizeze. Aici nu se poate da un sfat concret, ci doar se poate sugera metoda "try and repeat" pina cind se capata oarece experienta si indeminare.
Dupa pozitia subiectilor, inaltimea cainelui in pozitia sezut in fund (?), pare ca nici tu nu ai avut o stabilitate foarte buna; o pozitie incomoda (eu o banuiesc a fi aici "pe vine"), fara VR activat, cu focalizare continua cu greu conduce la rezultate bune.
Nu in ultimul rind, eu as sugera sa faci acelasi cadru in 2 situatii: hand-held si cu aparatul pe trepied (sau pe un suport stabil), cu focalizare pe acelasi punct si sa compari rezultatele (focalizarea in punctul ales in principal); acest test te va edifica daca nu cumva ceva din ansamblul aparat+obiectiv este defect si direct raspunzator de focalizarea incorecta; in acest caz e posibil ca tu sa nu ai nicio vina. In cazul in care constati ca aparatul focalizeaza perfect in punctul ales cind a fost stabil (pe trepied sau altceva ... sac cu nisip) e in mod cert numai vina ta. ViewNX2 iti arata punctul de focus inregistrat de aparat si cum si daca s-a facut focalizarea.
Ca o ultima oservatie: focalizarea "pe ochi" este utlizata in cazul subiectilor umani, unde exista un contrast foarte bun intre iris si albul-ochiului; animalele au un ochi ceva mai diferit de cel uman, iar focalizarea "pe ochi" mai mult dauneaza decat ajuta pentru ca nu exista contrast bun (similar cu cel a ochiului uman); in cazul tau contrastul este foarte mic intre ochi si blana animalului ... daca ar fi fost un golden retriever pe post de subiect e posibil sa fi obtinut un rezultat mai bun.