Acum este Joi Apr 18, 2024 2:07 pm

Articole Nikonisti.ro

Lentile ochelari si editarea fotografiilor

Diverse despre Nikon

Lentile ochelari si editarea fotografiilor

Mesajde SergiuC » Dum Oct 09, 2016 8:26 am

Un aspect important al fotografiei este modul in care acestea sunt editate.
Pentru a ne asigura ca redarea culorilor este corecta, calibram monitoarele.
Pentur purtatorii de ochelari in schimb apare o problema, și anume lentilele. Acestea de multe ori au diverse tente de culoare (date de diversele tratamente - antireflex, durizare, blue-control etc.

Intrebarea mea este, din experienta celor cu ochelari, cat de mult afecteaza acestea culorile percepute (in special cele cu filtru pentru albastru - facute pt cei care utilizeaza mult calculator) si, daca influenta este mare, ce se poate face pentru a o reduce la maxim (nepurtarea ochelarilor iese din discutie :), iar purtarea lentilelor de contact este imposibila din cauza ca nu sunt suportate).
Multumesc.
SergiuC
 
Mesaje: 5
Membru din: Mar Sep 09, 2014 7:48 am

Re: Lentile ochelari si editarea fotografiilor

Mesajde Bogdan Dulgheru » Lun Oct 10, 2016 7:50 am

In opinia mea influenta este minima, iar daca se foloseste pentru balansul de alb (culoare in acest caz) un card dedicat, aceasta e chiar nula.

Ca purtator de ochelari cu lentile heliomate (cu un grad mare de umbrire 70-80%) nu am sesizat abateri majore de la WB natural; e posibil, in cazul meu, sa virez (fara sa vreau) culorile spre zona rece, ochelarii avand o tenta calda, dar nu cu implicatii majore daca urmaresc tonurile pielii (daca exista personaje in cadru).

O mare influenta o au insa filtrele, daca acestea au fost montate pe obiectiv, care pot afecta mult mai serios culorile din cadru. La fel, un monitor necalibrat produce mai multe daune (sau mai vizibile) decat niste simplii ochelari de vedere.

In general, ochelarii de vedere si tratamentele aplicate lentilelor, actioneaza in cazul luminii naturale puternice, care prezinta tot spectrul (inclusiv UV); in cazul monitoarelor (care au si ele prin constructie filtre suplimentare) lumina emisa nu acopera tot spectrul, iar intensitatea luminoasa nu e asa de mare incat sa afecteze major imaginea.
(lentilele mele heliomate, care imi transforma ochelarii in unii de soare la lumina puternica, au doar o tenta usor cafenie la o luminozitate maxima a monitorului si nu afecteaza major imaginea prelucrata). Teoretic, cand privesti o imagine printr-un filtru de culoare, aceasta va fi afectata, dar practic, in cazul ochelarilor de vedere, diferentele sunt minime; chiar si producatorii de optica medicala specifica ca aceste tratamente nu afecteaza in mod vizibil (drastic) culorile; (e drept ca nici nu trebuie sa-i credem pe cuvant pe producatori, dar aici chiar se apropie de adevar).

In marea majoritate a cazurilor, cel aflat in fata monitorului, aplica prelucrari mult mai drastice, in mod voit, decat "prelucrarea" indusa de niste lentile de vedere cu un oarecare tratament aplicat. Desigur, cu totul altfel stau lucrurile cand se folosesc la vizualizare ochelari fashion (cu lentile roz ?!), care "complica" esential lucrurile ... :lol:
Cu stima,
Bogdan Dulgheru
Avatar utilizator
Bogdan Dulgheru
 
Mesaje: 4027
Membru din: Sâm Aug 29, 2009 10:28 am
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Discutii libere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori