Acum este Vin Noi 01, 2024 2:00 am

Articole Nikonisti.ro

De ce se vinde D5000?

Sfaturi de achizitie si discutii despre toate modelele FX si DX de la Nikon

Re: De ce se vinde D5000?

Mesajde mflorian » Joi Mar 31, 2011 11:58 am

mitica scrie:Ca sa poti face ajustarea WB folosind scala Kelvin trebuie sa masori temperatura de culoare si ulterior sa o introduci in aparat. Cu ce masori temperatura de culoare?

Majoritatea surselor artificiale de lumină au specificată temperatura de culoare. Într-un studio dotat cu asemenea surse, se poate face foarte uşor balansul de alb prin introducerea valorii în aparat.
mflorian

Mesajde Dan Pop » Joi Mar 31, 2011 12:28 pm

mitica scrie:
Sabina scrie:Pentru mulţi, adjustarea folosind scala Kelvin este mai degrabă un bonus pe care abia ulterior încep să-l exploreze.

Ca sa poti face ajustarea WB folosind scala Kelvin trebuie sa masori temperatura de culoare si ulterior sa o introduci in aparat.

Nu neaparat. Vezi viewtopic.php?f=19&t=13269#p58078
mitica scrie:Cu ce masori temperatura de culoare?

Instrumentul se numeste colorimetru si exista in oferta tuturor marilor producatori de exponometre/flashmetre. Vezi, e.g. link magazin online.

Pe de alta parte, aproape toate sursele de lumina fluorescenta comercializate in zilele noastre, inclusiv banalele becuri economice, au temperatura de culoare specificata pe ambalaj. Idem pentru lampile speciale pentru uz fotografic.

Iar daca ai o lampa cu temperatura de culoare nespecificata (sau specificatia producatorului nu te multumeste), ii determini temperatura interactiv, prin metoda mentionata intr-un post anterior, si la utilizarile ulterioare nu-ti ramine decit sa selectezi temperatura deja determinata. Nu are nici o importanta ca determinarea e facuta empiric, important este ca imaginea obtinuta sa aiba culorile cit mai asemanatoare cu ceea ce a vazut ochiul fotografului.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop

Mesajde LiviuP » Joi Mar 31, 2011 12:35 pm

Dan Pop scrie:Iar daca ai o lampa cu temperatura de culoare nespecificata (sau specificatia producatorului nu te multumeste), ii determini temperatura interactiv, prin metoda mentionata intr-un post anterior, si la utilizarile ulterioare nu-ti ramine decit sa selectezi temperatura deja determinata. Nu are nici o importanta ca determinarea e facuta empiric, important este ca imaginea obtinuta sa aiba culorile cit mai asemanatoare cu ceea ce a vazut ochiul fotografului.

Asta este unul din motivele pentru care LV-ul este totusi foarte util chiar si la aparatele DSLR (unde majoritatea fotografiilor se fac prin vizor). Eu il folosesc intotdeauna cand am de facut un fine-tuning la WB fie ca e vorba de o presetare (ex. incandescent A1...B6) fie ca e vorba chiar de scala Kelvin.
LiviuP

Mesajde sorinsava » Joi Mar 31, 2011 1:20 pm

Toata povestea cu colorimetrul sau valoarea K e inutila, sursele de lumina care fac probleme nu au spectru continuu, temperatura nu are sens fara descrierea sursei.
Orice pozar poate sa faca albul rochiei miresei sau tricoul sportivului sa arate alb insa 99% din ei scot pielea verzulie, galbena, portocalie, etc. Asta nu-i deranjeaza, WB e "corect" :lol:
Daca cineva nu a inteles sa viziteze viewforum.php?f=13
sorinsava

Mesajde Dan Pop » Joi Mar 31, 2011 3:40 pm

sorinsava scrie:Toata povestea cu colorimetrul sau valoarea K e inutila, sursele de lumina care fac probleme nu au spectru continuu, temperatura nu are sens fara descrierea sursei.

Partial adevarat, dar irelevant.

Partial adevarat pentru ca si surse incandescente, deci cu spectru continuu, fac destule probleme.

Irelevant pentru ca, indiferent de sursa de lumina si de modul de WB selectat, aparatul face balansul de alb plecind de la ipoteza ca sursa de lumina are o anumita temperatura de culoare. Deci, totul se reduce la o temperatura de culoare, fie ca e "reala", in cazul surselor incandenscente, fie ca e o aproximatie, in cazul surselor cu spectru de linii.

Spre marea mea surprindere, se poate face un balans de alb preset rezonabil chiar si pe lumina emisa de lampile cu vapori de sodiu, care, nu numai ca are spectru discret, dar nici nu incearca sa imite vreun fel de sursa incandescenta.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop

Mesajde mitica » Joi Mar 31, 2011 6:12 pm

Deci tot ce este legat de WB (auto,preset, custom) este de fapt o aproximare, mai aproape sau mai indepartata de valoarea reala; in acest caz valorile discrete de temperaturi de culoare exprimate in K nu folosesc la nimic, deci facilitatea de a folosi aceasta scala Kelvin la aparatele avansate este un bonus (vezi Sabina) sau un moft.
mitica

Mesajde Yooo » Joi Mar 31, 2011 8:21 pm

Eu cred ca foarte multi (deci nu toti-ca sa fie foarte clar) isi vand D5000-ul in speranta ca vor face poze mai bune cu un D90 (sau altceva si mai si).

Este oarecum logic, pentru ca:

1. Cei ce si-au luat D5000 clar sunt incepatori-incepatori si nu prea stiu cu ce se mananca fotografia.....(poate doar au impresia). Fac cateva poze se uita la ele si vad ca n-au iesit asa cum isi imaginau ei adica extraordinar de super tari :lol: . Si atunci clar se gandesc ca e de la aparat. Trebuie schimbat! Nu se gandesc ca poate din cauza lor nu iese ceva calumea.....

2. (nu se pune problema banilor). Daca isi permit sa vanda D5000 sa puna bani si ia altceva mai scump clar "acei" au bani....deci isi puteau lua de la bun inceput "ceva mai bun"....dar fiind incepatori,nu si-au luat.Deci clar dupa 2/3 luni nu aduna atata experienta incant sa se simta limitati de aparat.

Spun asta si din propria-mi experienta. Dupa 2 luni am vrut sa vand D5000-ul (chiar si aici pe forum) pentru ca ieseau pozele aiurea....mai ales cand ma gandem ca cati bani am dat pe le.Ma gandeam ca daca mai fac un efort si imi iau un D90 o sa iasa intr-adevar ceva "adevarat". Pana la urma mi-a venit mintea la cap si mi-am dat seama ca nu aparatu era vinovat....ci EU.Am decis sa-l dau cand o sa ma limiteze...Pana acum n-a reusit si au trecut 15 luni si aproximativ 20000 de cadre de cand il am..Vreau sa-l mai tin...inca am multe de invatat pana sa trec la altceva....

Sigur multi care vor sa-l vanda gandesc cum gandeam si eu....dar lor nu le-a venit mintea la cap.
Nikon
Yooo

Mesajde andreistan » Joi Mar 31, 2011 10:01 pm

Sunt posesor de D5000 de app 3 luni si trebuie sa recunosc faptul ca am luat in calcul posibilitatea schimbarii acestuia cu D90.
Motivele ar fi > rezolutia slaba a display-ului care face aproape imposibila o analizare a fotografiilor pe teren precum si o schimbare, in consecinta, a setarilor aparatului
> vizorul
> o ergonomie net superioara a d90-ului, care se simte mult mai bine in mana, priza este mult mai sigura.
Argumente de tipul...limitarilor pe care le are d5000 in exploatare fata de d90...nu isi gasesc locul, cel putin la nivelul meu actual de cunostinte.
Asemeni lui Yooo, am renuntat momentan la ideea schimbarii aparatului, preferand sa investesc in obiective si accesorii.

De ce se vand atat de multe...pentru ca s-au cumparat foarte multe in ultimul timp, pentru ca upgrade-ul la d90 este usor, pentru ca, multi posesori de dslr entry level se asteptau la minuni din partea aparatelor si poate sunt dezamagiti de faptul ca, a face fotografii bune, nu consta doar intr-o apasare de buton.
andreistan

Mesajde Dan Pop » Joi Mar 31, 2011 10:06 pm

mitica scrie:deci facilitatea de a folosi aceasta scala Kelvin la aparatele avansate este un bonus (vezi Sabina) sau un moft.

Spune-ne si noua: de cite ori ai folosit acest mod de setare al balansului de alb pina ai ajuns la aceasta concluzie? Asa cum ti s-a explicat (degeaba) pina acum, sint doua situatii in care acest mod este practic: atunci cind cunosti temperatura de culoare a lampilor cu care lucrezi si atunci cind trebuie sa faci balansul fara a avea o referinta de alb.

Poate ne oferi si o explicatie valabila pentru faptul ca toti producatorii de DSLR-uri suporta acest moft. Iar daca o citezi pe Sabina, fa-o corect.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop

Mesajde Maniac » Joi Mar 31, 2011 10:50 pm

rezolutia slaba a display-ului care face aproape imposibila o analizare a fotografiilor pe teren precum si o schimbare, in consecinta, a setarilor aparatului

Hint:
Expunerea se judeca dupa histograme nu dupa ecran ;).
[Lista de sticle si borcane]
[Citat dintr-un fotograf celebru, preferabil mediocru, ideal mort]
Maniac

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Nikon DSLR