Pagina 1 din 2

D40X sub 0 grade

MesajScris: Vin Noi 06, 2009 9:43 pm
de mad
Salutare.

As avea si eu o curiozitate. A folosit cineva intens aparatul in conditii "extreme"?
Manualul zice ca intre -10 si +50 ar fi safe, dar ma intereseaza practic, daca cineva i-a testat limitele.
Bineinteles ca de folosit, l-am folosit si eu sub zero grade, iarna, dar cu mare grija (adica tinut foarte putin afara, lasat mai mult in rucsac si am evitat variatiile mari de temperatura). Nu am avut probleme pana acum, dar as vrea sa stiu din experienta altora cum s-ar comporta daca ar fi folosit zilnic destul de des, pe o perioada mare (o luna de zile) intre 0
si -10 grade Celsius.

Re: D40X sub 0 grade

MesajScris: Vin Noi 06, 2009 10:24 pm
de Dan Pop
mad scrie:Nu am avut probleme pana acum, dar as vrea sa stiu din experienta altora cum s-ar comporta daca ar fi folosit zilnic destul de des, pe o perioada mare (o luna de zile) intre 0 si -10 grade Celsius.

Cita vreme sta in intervalul asta, deci nu e supus la variatii de temperatura, nu vad de ce ar fi vreo problema, atit timp cit e un subinterval al celui garantat de producator.

Marea problema o constituie variatiile mari de temperatura de la rece spre cald. Soulwise a patit-o pe propria-i piele (sau, mai exact, pe un 18-105 care s-a ales cu niste condens pe fetele interioare ale lentilelor).

Re: D40X sub 0 grade

MesajScris: Vin Noi 06, 2009 10:43 pm
de soulwise
Asa este , mare atentie . Am patit-o cu 18-105-ul din dotare si am fost nevoit sa-l trimit la service unde a fost testat , curatat si recalibrat . Nu am elucidat nici acum exact ce si cum s-a intamplat insa tind din ce in ce mai mult sa pun totul pe seama variatiilor de temperatura cu singura obiectie ca mie mi s-a intamplat vara . :)

Re: D40X sub 0 grade

MesajScris: Vin Noi 06, 2009 11:29 pm
de mad
Multumesc de raspuns.
Exista o probabilitate (mica, ce-i drept) sa plec in Groenlanda pentru o luna de zile. Este adevarat ca intervalul este cel garantat de producator - dar e la limita, de aceea ma preocupa. Stiu ca adevarata problema este variatia de temperatura...
Am gasit asta
link magazin online, care ar mai izola termic un pic. A folosit-o cineva?
Aparatele pe film ar fi o solutie acceptabila de backup? De ex asta link magazin online? Nu am gasit intervalul de temperatura garantat de producator, de aceea intreb.

Re: D40X sub 0 grade

MesajScris: Vin Noi 06, 2009 11:49 pm
de Dan Pop
mad scrie:Este adevarat ca intervalul este cel garantat de producator - dar e la limita, de aceea ma preocupa.

E posibil sa scada capacitatea acumulatorului sub 0 grade, deci e bine sa ai cel putin unul de rezerva.
mad scrie:Am gasit asta
link magazin online, care ar mai izola termic un pic. A folosit-o cineva?

Pe termen lung, efectul de izolare termica este inexistent, iar faptul ca armura rezista pina la -40 grade nu te incalzeste cu nimic.
mad scrie:Aparatele pe film ar fi o solutie acceptabila de backup? De ex asta link magazin online? Nu am gasit intervalul de temperatura garantat de producator, de aceea intreb.

Aparatul ala arata bine in poze, dar nu si daca-l iei in mina: e numai plastic ieftin, de la un cap la altul. La aceiasi bani poti lua un Nikon F100 second hand. In locul tau as lua link magazin online (sau oricare altul din seria FZ) pe post de backup.

Re: D40X sub 0 grade

MesajScris: Sâm Noi 07, 2009 5:10 pm
de mad
Teoretic, caracasa aia izoleaza termic. O sa intreb in magazin care este cea mai buna solutie. Compact sau ceva second nu-mi cumpar. Am gasit si cu 10 mil un F100 sh , dar prefer sa evit asa ceva.
Multumesc.

Re: D40X sub 0 grade

MesajScris: Sâm Noi 07, 2009 8:00 pm
de quattro
Eu voi ajunge in Suedia la un raliu in februarie. Estimarle de temperturi sunt in jurul a -20 de grade, cu maxime si mai coborate. Sa inteleg ca daca voi face trecerea spre rece cat mai progresiv voi avea sanse sa-mi incerc norocul?
Stiu ca de obicei producatorii isi iau o margine de risc la parametrii tehnici ( +50/-10)...

Re: D40X sub 0 grade

MesajScris: Sâm Noi 07, 2009 9:49 pm
de dan.simiontim
soulwise scrie:Asa este , mare atentie . Am patit-o cu 18-105-ul din dotare si am fost nevoit sa-l trimit la service unde a fost testat , curatat si recalibrat . Nu am elucidat nici acum exact ce si cum s-a intamplat insa tind din ce in ce mai mult sa pun totul pe seama variatiilor de temperatura cu singura obiectie ca mie mi s-a intamplat vara . :)Am patit acelas lucru cu un 18-105 ,acum in toamna la 18 g C in parc .Cum am scos aparatul din geanta si am tras cateva cadre ,am observat ca s-a aburit lentila .Nu stiu daca interior sau exterior ,in tot cazul abia dupa ce temperatura aparatului s-a uniformizat cu cea a mediului a fost ok .

Re: D40X sub 0 grade

MesajScris: Sâm Noi 07, 2009 10:00 pm
de danielslave
Eu am folosit D90ul intr-o zi la munte la -17 grade. Am simtit doar o focalizare ceva mai inceata pana in momentul in care a iesit soarele dintre munti (18-105) cand probabil ca s-a mai incalzit. Asta a fost anul trecut.. de atunci toate bune. N-am avut probleme.

Re: D40X sub 0 grade

MesajScris: Dum Noi 08, 2009 12:01 am
de Dan Pop
mad scrie:Teoretic, caracasa aia izoleaza termic.

Nu exista izolare termica pasiva pe termen lung. Un termos izoleaza termic incomparabil mai bine decit carcasa aia, dar dupa o zi continutul lui tot ajunge aproape de temperatura ambianta.

Dupa cum am vazut ca arata un body armour, chestia cu izolarea termica este o vraja: nu exista absolut nimic care sa impiedice aerul rece sa intre in contact direct cu aparatul si obiectivul.