Tudor_dx scrie:Eu nu as recomanda Auto WB, pentru ca vei avea variatii intre cadre si o sa fie dificila post-procesarea. De preferat este sa ajungi la un compromis, dar care sa fie constant pentru toate cadrele.
Nici eu nu recomand Auto WB la modul general, dar aici am mentionat că e vorba de cazul când flash-ul e lumina principală, deci celelalte surse nu contribuie esential la iluminarea subiectului principal.
De exemplu, în biserică, la ISO 800, 1/100s, diafragma 5.6, lumina pe miri o să provină în marea majoritate de la flash(-uri), nu de la lumina existentă.
Iar DSLR-urile Nikon recente fac o treabă excelentă pe Auto când lumina principală e de flash.
Bineînteles (cel putin la modul teoretic), utilizarea de geluri sau filtre de conversie (Full CTO) pe flash va da o calitate superioară a luminii când dorim să o amestecăm cu lumina existentă de la becurile din candelabre.
Problema reală este că din ce în ce mai multe biserici renuntă la becurile clasice în favoarea celor economice, care nu mai au aceeasi temperatură de lumină cu cea a becurilor cu incandescentă.
În plus, becurile economice nu sunt standardizate ca temperatură de culoare, deci încă nu avem o solutie generală (un filtru) care să ne acopere în toare cazurile, cum era cazul cu becurile clasice.
Sigur că fiecare face cum îi este mai comod si mai simplu, atât la fotografiere cât si la prelucrare.