Acum este Vin Mar 29, 2024 12:08 am

Articole Nikonisti.ro

Pareri despre ADL (Active D-Lighting)

Despre compozitie, lumina, incadrare si alte probleme fundamentale ale fotografiei

Pareri despre ADL (Active D-Lighting)

Mesajde BishopVR6 » Sâm Dec 06, 2014 2:30 pm

Salutare,

As dori cateva pareri cu privire la folosirea ADL-ului si cum influenteaza acesta pozele realizate.
Ma puteti ajuta cu cateva pareri? Am inceput sa descopar din ce in ce mai mult din functiile D7100-ului si vroiam ceva sfaturi cu aceasta setare, daca merita folosita sau nu.

Multumesc!
Avatar utilizator
BishopVR6
 
Mesaje: 45
Membru din: Joi Sep 08, 2011 10:51 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Pareri despre ADL (Active D-Lighting)

Mesajde Bogdan Dulgheru » Sâm Dec 06, 2014 5:57 pm

In principiu este vorba despre o recuperare a detaliilor(si nu numai) din zonele intunecate/umbre, atunci cand se fotografiaza in lumina puternica (care genereaza umbre puternic contrastante cu restul cadrului).

Ca o simplificare: e vorba de o compensare a zonelor intunecate din cadru (se analizeaza software cadrul, iar zonelor umbrite li se aplica o compensare); ideea de la care s-a pornit a fost de crestere a dinamic range de care nu prea erau capabile primele aparate digitale vs. filmul analogic.
Aplicand ADL, pot apare in cadru diferite efecte negative: zgomot de fond, banding in zonele intunecate, etc. care de cele mai multe ori sunt suparatoare, necesitand prelucrari suplimentare. Uneori, ca in cazul bandingului, acestea nici nu pot fi eliminate complet sau strica intreg cadrul.
In plus, utilizarea ADL face ca si cadenta de fotografiere sa scada din cauza procesului suplimentar de analiza implicat.
Acest ADL actioneaza numai asupra formatului JPG si nu are niciun efect daca se foloseste formatul RAW.

Din cauza efectelor secundare (zgomot, banding, etc.) marea majoritate prefera sa tina ADL-ul pe OFF, urmand ca la prelucrare sa corecteze zonele umbrite; ADL-ul se poate aplica si ulterior, cu programele Nikon, ViewNX, CaptureNX daca se considera necesar.

Cel mai util ar fi sa-ti formezi tu singur o opinie despre utilizatea ADL: tragi 2 cadre identice, unul cu ADL si celalalt fara si le compari (in special zonele de umbra, dar si cadrul pe ansamblul lui); comparatia poate merge mai in detaliu functie de setarile ADL: auto, minim, mediu si maxim, fiecare avand grade diferite de efect.
Cu stima,
Bogdan Dulgheru
Avatar utilizator
Bogdan Dulgheru
 
Mesaje: 4027
Membru din: Sâm Aug 29, 2009 10:28 am
Localitate: Bucuresti

Re: Pareri despre ADL (Active D-Lighting)

Mesajde BishopVR6 » Sâm Dec 06, 2014 7:04 pm

Multumesc pentru sfaturi!

In principiu asa ma si gandeam sa fac, sa trag mai multe cadre si sa vad cum ar fi mai mult pe placul meu. De fiecare data cand trag, trag .jpg dar si RAW, ca sa pot lucra pe cadrele care-mi plac foarte mult. Cele care sunt mai uzuale le las .jpg asa cum au fost trase.

In acest moment tin sa cred ca o voi tine pe Off.
Avatar utilizator
BishopVR6
 
Mesaje: 45
Membru din: Joi Sep 08, 2011 10:51 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Pareri despre ADL (Active D-Lighting)

Mesajde moaartea » Sâm Dec 06, 2014 7:28 pm

cum s-a spus mai sus , pe scurt daca tragi jpg se merita sa il lasi pornit(pe auto,low sau medium) in anumite cazuri(exeptie daca ai iso mare ca iti accentueaza zgomotul) pt ca pare ca ai un DR mai mare, si in general (nu totdeauna dar in foarte multe cazuri) pozele care le faci direct in jpg sunt mai bune decat daca l-ai lasa pe off. normal ca depinde de gusturi dar in multe cazuri imbunatateste jpg-ul direct din camera, exeptie cand tragi la un iso mare (cred ca peste 800-1000 la camera ta ca accentueaza zgomotul) sau cand e lumina foarte plata(contrast fff mic in fotografie) ca face un fel de efect de hdr care la oameni nu da bine.

eu personal trag 100% doar in raw(sau in anumite cazuri raw+jpg), si la peisaje afara ziua il las pe extra(sau care e maximul) pt ca vreau sa vad gama dinamica pe care o pot recupera la editare si sa expun maxim fara sa pierd detalii in cer (deci sa am cat mai multe detalii in zonele intunecate) sau sa stiu daca am nevoie sa fac bracketing.

de asemenea cand trag jpg si stiu ca vreau sa folosesc jpg-ul il las pe low medium sau medium high(nu chiar pe maxim) in functie de cat contrast am in scena care o fotografiez pt ca eu in post oricum vreau sa mai deschid zonele intunecate si deci jpg-ul arata ceva mai aproape de cel procesat direct din camera

p.s. nu uita sa citesti manualul dar din cate tin eu minte adl-ul iti scade expunerea cu 0.3-0.7 trepte deci daca folosesti vreun mod automat de calcul al expunerii trebuie sa ti cont de asta daca vrei sa "expui spre dreapta" adica sa ai poza maxim expusa fara sa pierzi din detalii(asta faci ca sa minimalizezi zgomotul la iso mare sau sa ai maxim de DR)
moaartea
 
Mesaje: 948
Membru din: Mie Oct 19, 2011 2:15 pm


Înapoi la Tehnici de fotografiere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori

cron