asta am observat si eu mai demult,dinasta ti-am scris mai demult
moaartea scrie:d5100 din punct de vedere al calitatii pozei finale este net superior fata de d300
ca sa vezi daca ai probleme de back/front focus cel mai simplu faci in felul urmator: pui aparatul pe un trepied/masa/scaun si faci 2-3 poze la ceva folosind live view-ul(pe d300 trebuie sa selectezi modul de live view ca find trepied), apoi faci aceleasi 2-3-4 poze cu aparatul tot pe trepied/masa/etc dar de data asta focalizand prin viewfinder,aparatul fiind in acelasi loc fizic (avand grija ca punctul de focus sa fie selectat corect pe subiect si sa fi in mocul af-s). te uiti la pozele facute cand ai focalizat prin live view si prin ocular. daca nu vezi nici o diferenta intre ele atunci inseamna ca s-a focalizat corect. daca pozele facute prin viewfinder sunt mai putin clare decat cele facute prin live view atunci e foarte posibil sa ai probleme de focus. am spus sa faci 2-3-4 poze de fiecare data, cu refocalizare de la infinit/distanta minim de focus a obiectivului pt a evita erorile de focalizare care se mai intampla cateodata. daca pozele facute cu live view sunt mai neclare decat cele facute cand te uiti prin coular, inseamna ca ai facut ceva gresit.(atentie,subiectul pe care focalizezi sa fie mai mare decat patratul care iti apare in modul de live view,si sa fie ceva pe cat posibil cat mai plan,ex o carte care sa fie paralela cu aparatul)
p.s. mie tamronul 17-50 fara vc mi s-a parut unul dintre cele mai sharp si bune obiective (la calitatea imaginii,eu folosind-ul preponderent sub f4) pt dx din gama zoom standard pt dx cu f 2.8 constant (dintre sigma 17-50,tokina 16-50,tamron 17-50 VC), mai bun fiind doar nikon-ul 17 55,care avea un pret mult mai mare. nikonul imi mai placea mai mult prin faptul cum reda culorile fata de tamron, desii in anumite cazuri nikon 17 55 f2.8 mi s-a parut mai putin sharp in comparatie cu tamron-ul fara vc,la calitatea imaginii finale. asta din testele care le-am facut eu prin 2007-2008-2009