Acum este Joi Mar 28, 2024 11:15 am

Articole Nikonisti.ro

Nikon 35 F/1.8 probleme focus sau nu stiu eu sa-l folosesc?

Intrebari si raspunsuri despre obiective

Nikon 35 F/1.8 probleme focus sau nu stiu eu sa-l folosesc?

Mesajde kum » Sâm Ian 27, 2018 8:21 pm

Salut,
Am un Nikon D5300 (la care am obiectivele de kit 18-55 si 55-200) si m-am gandit sa-mi iau si un prime, asa ca am achizitionat un Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G
L-am tot incercat zilele astea, dar nu imi dau seama daca are el probleme de focus sau nu stiu eu sa-l folosesc.

Prima data am incercat sa-l testez in modul descris in acest clip: am folosit 5 sticlute asezate in rand, trepied si am reglat aparatul la ISO 100. Am modificat doar deschiderea: am pornit de la 1.8 si am ajuns pana la 16. Distanta intre camera si sticlute a fost sub 1 m (aproximez ca erau cam 80-90 cm, dar nu sunt sigur).

1.8
2.0
2.2
2.5
2.8
3.2
3.5
4.0
4.5
5.0
5.6
6.3
7.1
8.0
16

Apoi am mai observat ca in mod AUTO nu imi ies pozele... adica nu se focuseaza cum ar trebui. Mai mult (in mod AUTO) , e diferenta intre pozele realizate prin viewer decat cele la care am folosit ecranul.

La fel, distanta a fost pana intr-un metru.

ecran aici modul AUTO a decis sa seteze 1/60, F/3.2, ISO800

viewer aici modul AUTO a decis sa seteze 1/60, F/3.5, ISO800

Se observa ca aparatul seteaza mai corect pentru modul ecran decat pentru cel viewer.


Problema mea e ca in modul AUTO nu focuseaza cum trebuie... Iar in modul manual, nu imi dau seama cum pot sa aleg combinatia: ISO/deschidere/distanta fata de obiect a.i. sa-mi iasa detaliile asa clare cum ma astept.
Ce fac gresit? Sau are obiectivul vreo problema? Va rog sa-mi spuneti in ce mod as mai putea sa testez sa vad daca e de vina obiectivul sau eu. La modul:

foto 1
- distanta pana la obiect sa fie de x1
- ISO sa fie y1
- deschiderea sa fie z1


foto 2
- distanta pana la obiect sa fie de x2
- ISO sa fie y2
- deschiderea sa fie z2

...

Eu face aceste poze. le urc aici si sa vedem daca obiectivul are probleme de focusare sau eu nu stiu inca sa-l folosesc.
De asemenea, orice sfat/parere pe acest subiect sunt binevenite (puteti sa-mi explicati ca la prosti, ca nu ma supar deloc).

Multumesc!
kum
 
Mesaje: 16
Membru din: Sâm Apr 09, 2016 1:28 pm

Re: Nikon 35 F/1.8 probleme focus sau nu stiu eu sa-l folos

Mesajde r.s. » Joi Feb 01, 2018 12:34 pm

ce inseamna nu focuseaza? va referiti la verbul "a focaliza?"
r.s.
 
Mesaje: 230
Membru din: Sâm Oct 27, 2012 6:32 pm

Re: Nikon 35 F/1.8 probleme focus sau nu stiu eu sa-l folos

Mesajde moaartea » Joi Feb 01, 2018 9:36 pm

kum scrie:Problema mea e ca in modul AUTO nu focuseaza cum trebuie... [...] Mai mult (in mod AUTO) , e diferenta intre pozele realizate prin viewer decat cele la care am folosit ecranul

e o carte care probabil ai primit-o cand ti-ai cumparat body-ul,ai citit-o pe toata si ai inteles-o complet? daca nu poti descarca de aici varianta in romana
http://download.nikonimglib.com/archive2/CiBJs00Z0hfL02qZPVg13LAQDY40/D5300VRRM_(Ro)02.pdf
sau de preferat varianta in engleza (cine stie cum a fost tradus manualul din engleza in romana, in general nu doar la aparatele foto manualele in romana mai au anumite erori sau omisiuni), asta daca stii limba engleza
http://download.nikonimglib.com/archive2/BTcII00t9KUv024jW9c13oRqeg68/D5300VRRM_(En)02.pdf


kum scrie:Iar in modul manual, nu imi dau seama cum pot sa aleg combinatia: ISO/deschidere/distanta fata de obiect a.i. sa-mi iasa detaliile asa clare cum ma astept.

ce inseamna la tine "detaliile asa clare cum ma astept"
exista anumite cursuri de fotografie, chiar si online, chiar si gratis, daca nu pe youtube si nu numai gasesti multe,daca sti lb engleza ma refer. mai intai intelege chestile de baza si apoi o sa iti raspunzi singur la proprile intrebari.

kum scrie:Va rog sa-mi spuneti in ce mod as mai putea sa testez sa vad daca e de vina obiectivul sau eu

pai nu poti...daca nici macar nu sti sa faci setarile de baza la aparat, daca nu ai citit macar manualul ca sa vezi cum poti sa faci setarile la aparat, daca nu intelegi ce vrei si cum sa obtii acel lucru nu poti...mai intai trebuie sa inveti aceste chestii

p.s. ca sa testezi "ochiometric" daca un obiecitv are sau nu back/front focus e f simplu, pui pe trepied camera, af-s single point,punctul de focus central, faci cateva poze la ceva PLAN (nu rotund cum e o batrie),cu diafragma maxima(f1.8), nuuu la dostanta minima de focus, de ex la 35 ar trebui sa fi undeva la minim 2.5 metri de subiectul care il fotografiezi si intre declansari poti sa defocusezi manual la infinit sau focus minim daca vrei sa vezi daca obiectivul e consistent in focus, si pe urma faci la fel cu live view, setand zona de focus cea mai mica care o poti seta in mijlocul pozei, si compari pozele facute cu live view/phase detection, daca sunt diferente constante e posibil ca ob sa aiba back/front focus. de asemenea daca din 10 poze facute prin vizor 9 sunt vizibil mai neclare decat cea prin live view atunci e probabil sa fie o problema, daca 7-8 poze sunt la fel de clare ca cea prin live view atunci cel mai probabil obiectivul e ok si probabil problema e "user error",adaica nu sti cum sa faci setarile sau nu sti cum functioneaza aparatul.
moaartea
 
Mesaje: 948
Membru din: Mie Oct 19, 2011 2:15 pm

Re: Nikon 35 F/1.8 probleme focus sau nu stiu eu sa-l folos

Mesajde kum » Vin Feb 02, 2018 12:45 pm

Multumesc pentru raspunsuri.
Se pare ca m-am molipsit de la domnu' "pamblica" cu focusarea mea. Imi cer scuze.
Evident ca sunt incepator (asa cum au fost toti la un moment dat), de unde si nivelul intrebarilor mele. Pentru mine fotografia nu este chiar asa o pasiune arzatoare... mi-am luat 5300-le dupa 4 sau 5 "sapuniere" (cum le numesc avansatii). Motivul? M-am convins ca e cu mult peste, si e si firesc: legile fizicii functioneaza in orice imprejurari. Marimea (senzorului) chiar conteaza, sticla la fel...

Cand m-am decis sa-mi iau DSLR, m-am confruntat cu dilema Nikon vs. Canon. Motivul pentru care mi-am luat Nikon a fost unul pragmatic: am un amic care are si el (dar el e cu mult mai priceput ca mine) si m-am gandit ca mai imprumutam unul de la celalalt ba un obiectiv, ba un blitz. Nu m-am gandit insa ca acest amic va pleca din oras (ceea ce s-a intamplat), asa ca am ramas sa ma descurc singur. Pe la inceput, am imprumutat de la el un 35 1.8 si m-am jucat putin cu el. Stiu ca am facut cateva poze pe AUTO care mi s-au parut foarte reusite (parerea mea de incepator).

exemplu 1
exemplu 2
Doar point-focus-shoot. Fara nimic altceva, fara trepied sau alte reglaje.

Asa cum spuneam, eu folosesc aparatul ocazional, prin concedii. Asa ca m-am descurcat foarte bine pana acum cu obiectivele de kit (18-55 si 55-200). Ma gandeam ca acest obiectiv e cumva superior unui obiectiv de kit. Adica ce obtin cu un 18-55, ma astept sa obtin (in aceleasi conditii) ceva mai bine cu un 35. Repet: in aceleasi conditii.
Ca asta de 35 poate scoate poze cu mult peste daca faci in modul manual, stii cum sa reglezi deshiderea, timpul de expunere s.a.m.d., asta stiu. Dar asta nu inseamna ca nu poate fi folosit si in modul AUTO, nu? Camera calculeaza de cele mai multe ori corect expunerea, timpul si toti parametrii. In fond are cam aceeasi putere de calcul cum avea naveta Apollo 13, parca asa am vazut intr-un tutorial.

Asta de 35 e capabil sa faca poze mai clare la lumina mai putina decat cel de kit (fiind un obiectiv mai luminos, mai rapid, cum se spune in jargonul fotografilor). Asta e... dar, la aceeasi luminozitate, ma astept ca focalizarea sa fie la fel la cele 2. Ceea ce nu prea e din cate am observat pana acum.

35 - 1,7m, F/1.8, trepied, af-s single point, punctul de focus central (pe Olynth). E cea mai clara (bine focalizata) din toate cele 6 sau 7 incercari).
18-55 - 1,7m, F/1.8, trepied, reglat la 35mm, af-s single point, punctul de focus central (pe Olynth)

Nu am loc langa fereastra sa fac de la minim 2,5 m. Am incercat sa fac de la 2,7 metri in camera, dar au iesit un dezastru (banui ca din cauza luminii?)

asta e ce-am obtinut mai bun din 5 incercari - 2,7m, F/1.8, trepied, af-s single point, punctul de focus central (pe Olynth).

Pe de alta parte, poze facute in modul AUTO in exact aceleasi conditii (distanta, lumina):
prin vizor
life view


In concluzie, am deschis acest topic (si va rog sa-mi scuzati nivelul de incepator) avand in cap urmatoarea idee: obiectivul are vreo problema sau problema sunt eu? Ca daca problema sunt eu, e de bine (mai invat, ma mai documentez). Dar daca obiectivul nu e OK, sa-l trimit inapoi si sa cumpar altul. Nu e chiar ieftin si de aia intreb.

Multumesc inca o data pentru raspunsuri!
kum
 
Mesaje: 16
Membru din: Sâm Apr 09, 2016 1:28 pm

Re: Nikon 35 F/1.8 probleme focus sau nu stiu eu sa-l folos

Mesajde Semper » Vin Feb 02, 2018 7:37 pm

Pare a fi vorba de un back-focus. Nu este insa exclus ca problema sa fie body-ul. La diafragmele inchise folosite cu obiectivele de kit este greu sa iti dai seama. Dar la 1.8 cea mai mica eroarea de focalizare este usor vizibila.
Nu inteleg de ce te tot legi de modul Auto, focalizarea nu are nici o legatura cu modul de fotografiere.
Pune aparatul pe A, seteaza diafragma la 1.8, un ISO mai maricel (de ex. 1600, desi teoretic pe trepied nu ar trebui sa aiba mare importanta) si fa de pe trepied doua poze focalizate in exact acelasi punct (acel Olynth de exemplu) prin vizor si prin liveview. Daca sunt diferente cel mai probabil focalizarea nu este corect calibrata (insa repet, problema poate fi mai degraba la body decat la obiectiv).
Poate reusesti sa faci acelasi test si cu un alt obiectiv la 1.8 pe body-ul tau ca sa determini daca problema este la obiectiv sau la body.

PS
Sa nu te astepti prin vizor la poze facute la 1.8 perfect focalizate de fiecare data. La 1.8 in general rata de rateuri oricum este destul de mare. Am avut si eu 35-ul de la Nikon si in una din 3 poze la 1.8 era in balarii focusul.
Unul din motivele pt care am renuntat la DSLR si am trecut la mirrorless. Prefer sa focalizeze mai greu un pic decat rapid si gresit.
Avatar utilizator
Semper
 
Mesaje: 479
Membru din: Mar Sep 14, 2010 12:50 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Nikon 35 F/1.8 probleme focus sau nu stiu eu sa-l folos

Mesajde kum » Vin Feb 02, 2018 9:36 pm

Multumesc frumos. Cam asta e raspunsul pe care il doream. Deci e posibil sa fie "asa face toate" (ca la masini cand te duci cu ele in garantie).
Da, diferente sunt de fiecare data cand fac prin vizor fara de life view, indiferent de modul AUTO sau MANUAL. Ma gandesc sa fac in felul urmator: mai comand inca un 35, testez ambele obiective si atunci cred ca va fi evident daca asta e cu probleme sau nu. Daca si celalalt se comporta la fel, atunci e clar ca nu are nimic nici unul si il voi returna pe cel de-al doilea. Daca insa se va dovedi ca asta de il voi comanda se comporta mai bine, atunci il voi returna pe primul.

Daca e comuna treaba cu "Sa nu te astepti prin vizor la poze facute la 1.8 perfect focalizate de fiecare data", voi face cate 3-4 poze, ca sa fiu sigur ca s-au focalizat cum trebuie. Sau le voi face prin life view, ca nu ma deranjeaza.

Multumesc frumos inca o data pentru raspunsuri!
kum
 
Mesaje: 16
Membru din: Sâm Apr 09, 2016 1:28 pm

Re: Nikon 35 F/1.8 probleme focus sau nu stiu eu sa-l folos

Mesajde moaartea » Vin Feb 02, 2018 10:09 pm

kum scrie: Ma gandeam ca acest obiectiv e cumva superior unui obiectiv de kit. Adica ce obtin cu un 18-55, ma astept sa obtin (in aceleasi conditii) ceva mai bine cu un 35.


CE INSEAMNA LA TINE SA OBTII REZULTATE MAI BUNE ???? LA CE TE ASTEPTI???nu inteleg la ce te referi...daca tu intelegi la ce te referi explica sa inteleaga si restul lumii.


kum scrie:Asta de 35 e capabil sa faca poze mai clare la lumina mai putina decat cel de kit (fiind un obiectiv mai luminos, mai rapid, cum se spune in jargonul fotografilor). Asta e... dar, la aceeasi luminozitate, ma astept ca focalizarea sa fie la fel la cele 2. Ceea ce nu prea e din cate am observat pana acum.


ce inseamna la tine focalizarea??? te referi la campul de profunzime sau la punctul de focus



Semper scrie:Nu inteleg de ce te tot legi de modul Auto, focalizarea nu are nici o legatura cu modul de fotografiere.


semper....pai...BA ARE LEGATURA....daca el pune in modul auto, prin vizor aparatul calculeaza focusul luand in calcul toate punctele de focalizare,distanta dintre punctul cel mai apropiat si cel mai indepartat,unde este cel mai mare contrast in poza,daca detecteaza sau nu oameni in poza, ce fel de poza crede ca e aparatul ex landscape, portret, daca se detecteaza sau nu miscare in poza (oameni/animale/etc care se misca in fata/spate sau lateral),etc etc etc pe cand in live view aria in care este calculat focusul este mult mai mica si obiectul/omul pe care este pus focusul acolo este cel mai probabil focalizat pt ca aria unde aparatul incearca sa faca focus average este mult mai mica. deci AREEEEE legatura...daca ar folosi alte moduri de focalizare (a se citii manualul ca sa se vada ce si cum se poate face asta) atunci diferentele intre aria punctului de focalizare cand este in love view sau cand se uita prin vizor ar fi mult mai mici si doar atunci ar putea spune daca este sau nu problema de focus, sau de utilizare.

plus ca eu nu inteleg ce spune el focus...se refera la punctul de focus sau la DOF???? cred ca le confunda-cam sunt sigur de asta- si daca se asteapta sa aiba un DOF(camp de profunzime) mai mare cu 35-ul decat cu obiectivul de kit cu aceleasi setari (diafragma) atunci.....acest lucru e posibil doar cand se vor schimba legile fizicii...
moaartea
 
Mesaje: 948
Membru din: Mie Oct 19, 2011 2:15 pm

Re: Nikon 35 F/1.8 probleme focus sau nu stiu eu sa-l folos

Mesajde Semper » Vin Feb 02, 2018 10:31 pm

Nu inteleg. In modul Auto nu se poate seta AF-S? Merge doar cu AF-A? Din nou, exista o diferenta intre Auto ca mod de fotografiere si AF-A (auto-area focus) care este modul auto de focalizare. Asadar e important de stiut despre ce mod Auto este vorba... Nu reiese foarte clar. Eu am vorbit clar despre modul Auto de fotografiere.
Daca era vorba de AF-A, atunci e clar ca nu e un mod potrivit de a testa acuratetea focusului. In AF-A aparatul focalizeaza unde vrea el, in baza unor algoritmi mai mult sau mai putin inteligenti. Daca ai un singur lucru in prim plan (pisica), va focaliza pe ea. Daca sunt mai multe lucruri, in planuri apropiate, e o loterie...
@kum, poate reusesti totusi sa gasesti pe cineva cu Nikon care sa aiba un obiectiv 1.8 si sa te ajute cu niste teste. Oricum trebuie sa testezi in AF-S (care apropo, nu inseamna focus manual, daca la asta te refereai prin Manual). Ci inseamna ca tu alegi punctul in care aparatul focalizeaza automat. Banuiesc ca nu esti din Bucuresti.
Avatar utilizator
Semper
 
Mesaje: 479
Membru din: Mar Sep 14, 2010 12:50 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Nikon 35 F/1.8 probleme focus sau nu stiu eu sa-l folos

Mesajde moaartea » Vin Feb 02, 2018 10:49 pm

la seria 5x00 eu stiu ca NU se poate selecta af-s sau af-c in modul auto. si la unele modele parca te lasa sa selectezi punctul de focus "single point" la focus mode dar nu si modul de focalizare(af-single sau af-continuous) modul de focalizare este af-auto si nu se poate schimba.
cand selectezi alt mod de fotografiere si te intorci inapoi pe auto se va reseta automat punctul de focus pe "auto area" si modul de focalizare af-auto, deci in auto este cam 99,9% sanse sa fi in auto area si 100% sanse ca modul de focalizare sa fie af-a cand vorbim despre autofocus.
(daca retin corect si cand inchizi-deschizi aparatul in modul auto se pierde setarea cu punctul de focus,dar aici nu sunt absolut sigur ca este asa)
moaartea
 
Mesaje: 948
Membru din: Mie Oct 19, 2011 2:15 pm

Re: Nikon 35 F/1.8 probleme focus sau nu stiu eu sa-l folos

Mesajde Semper » Vin Feb 02, 2018 11:03 pm

Super implementare din partea Nikon in cazul asta. Practic face inutilizabil modul Auto, trebuie sa ai noroc ca in AF-A aparatul sa focalizeze acolo unde iti doresti. Macar daca avea face detection, tot era ceva. Exemplul tipic in care Nikon isi faulteaza intentionat aparatele din gama mai de jos, ca sa te determine sa cumperi din cele mai scumpe.
In realitate insa, schimbi brandul, iesi mai castigat, iar Nikon raporteaza pierderi financiare.

LE
Tocmai am scos de la naftalina batranul D90 ca sa verific. Poti selecta fara probleme AF-S in modul auto.
Avatar utilizator
Semper
 
Mesaje: 479
Membru din: Mar Sep 14, 2010 12:50 pm
Localitate: Bucuresti

Următorul

Înapoi la Obiective

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator