Acum este Joi Mar 28, 2024 6:29 pm

Articole Nikonisti.ro

Un extraordinar de bine scris ghid pentru D90

Sfaturi de achizitie si discutii despre toate modelele FX si DX de la Nikon

Un extraordinar de bine scris ghid pentru D90

Mesajde Dinu Lazar » Vin Mai 01, 2009 8:29 pm

Un extraordinar de bine scris ghid pentru D90 : http://kenrockwell.com/nikon/d90/users-guide/d90.pdf
you pay what you get
Avatar utilizator
Dinu Lazar
 
Mesaje: 368
Membru din: Lun Feb 02, 2009 2:07 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Un extraordinar de bine scris ghid pentru D90

Mesajde equinoxe » Vin Mai 01, 2009 9:47 pm

Nu sunt foarte de acord. Am citit si urmat ghid-ul lui Rockwell pentru D40x! Intr-adevar foarte bine scris, dar destul de mult bullshit. Cititi pagina About de pe www.kenrockwell.com si o sa vedeti ce spun. (citat din alte locuri: "always take Rockwell's opinions with a -fairly big- grain of salt"). Este ok si cel pentru D90, atat ca nu explica foarte bine ce si cum, spre ex, la unele optiuni scrie decat "I never use this", si cam atat, nu scrie ce face, cum face, la ce ar fi bun, samd.

Un ghid MULT mai bine documentat si scris, este cel gasit aic: http://bythom.com/nikond90guide.htm , scris de Thom Hogan. Sigur, nu este gratis ca cel al lui Rockwell, dar va asigur (eu mi l-am cumparat) ca este MULT peste.... dpdv al informatiilor si calitatii.
Avatar utilizator
equinoxe
 
Mesaje: 199
Membru din: Sâm Ian 17, 2009 3:17 am
Localitate: Bucuresti

Re: Un extraordinar de bine scris ghid pentru D90

Mesajde Dan Pop » Vin Mai 01, 2009 10:46 pm

equinoxe scrie:Nu sunt foarte de acord. Am citit si urmat ghid-ul lui Rockwell pentru D40x! Intr-adevar foarte bine scris, dar destul de mult bullshit. Cititi pagina About de pe http://www.kenrockwell.com si o sa vedeti ce spun. (citat din alte locuri: "always take Rockwell's opinions with a -fairly big- grain of salt").

Intr-adevar, cind omul isi da cu parerea, mult prea adesea debiteaza enormitati. Pe de alta parte, cind se mentine in sfera descriptivului, informatia este, de regula, de prima calitate. Am invatat multe lucruri din paginile lui care s-au dovedit perfect corecte atunci cind le-am testat in practica.

N-am citit nici un user guide de aparat scris de el, pentru ca n-am avut nevoie, dar paginile referitoare la setarile focalizarii automate la diferite aparate Nikon mi s-au parut foarte utile, chiar daca n-am urmat toate sfaturile lui.
equinoxe scrie:Un ghid MULT mai bine documentat si scris, este cel gasit aic: http://bythom.com/nikond90guide.htm , scris de Thom Hogan. Sigur, nu este gratis ca cel al lui Rockwell, dar va asigur (eu mi l-am cumparat) ca este MULT peste.... dpdv al informatiilor si calitatii.

Sincer, nu pricep ce nu e in regula cu manualele care vin in cutia aparatelor, cu exceptia calitatii traducerii, motiv pentru care prefer sa descarc gratuit versiunea in limba engleza de pe http://nikoneurope-en.custhelp.com/. Totul este descris cit se poate de precis si nu trebuie sa inghiti proza si parerile autorului care semneaza ghidul.

Sigur, cei care sint la primul contact cu fotografia ar trebui sa citeasca mai intii un material de initiere in ale fotografiei, dar locul unui asemenea material nu este, in nici un caz, in manualul de utilizare al unui aparat de fotografiat. Pe de alta parte, consider ca o asemenea initiere ar trebui sa insoteasca orice DSLR care are si modul de functionare AUTO. Poate ca, asa, acest mod si-ar mai pierde din nejustificat de marea popularitate in rindul utilizatorilor de DSLR-uri.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop
 
Mesaje: 4615
Membru din: Mie Feb 04, 2009 10:33 am
Localitate: Bucuresti

Re: Un extraordinar de bine scris ghid pentru D90

Mesajde equinoxe » Vin Mai 01, 2009 11:05 pm

Si eu am invatat enorm de multe lucruri de pe site-ul lui Ken Rockwell (si, sunt abonat la feed-ul sau RSS si citesc adesea). Atat ca nu imi plac motivarile lui de multe ori. Daca o camera are un feature care lui nu-i convine (cum ar fi lumina pentru autofocus in lumina slaba ) nu spune decat "I don't use this" sau Never use this, sau, exemplu din PDF-ul de D90, la F5 - Customize command dials, la Reverse rotation si Change main/sub are urmatoarea explicatie: So What. . Ca incepator tare mi-ar place sa si spuna DE CE nu-i plac sau ce fac acele optiuni.

In ceea ce priveste manualele care vin cu echipamentele, sunt perfect de acord cu dumneavoastra. Asta ar trebui sa fie prima bucata de literatura pentru noul proprietar al respectivului echipament, pentru mine personal, este intotdeauna prima (si este extrem de importanta, mai ales - doar parerea mea aici- pentru partile delicate, cum ar fi atasarea curelei, care in manual este tratata perfect, in orice alt ghid nu.

In fine, nu doresc sa pornesc o polemica pe treaba ghidurilor third-party, sunt foarte multe. Atat ca acest forum este citit si de foarte multi "foarte-incepatori" si ar putea lua totul "pe bune" din ghidurile lui Ken Rockwell, sau poate sunt utilizatori mai tehnici prin natura - aici ma includ si pe mine - care vor sa stie absolut totul din categoria "ce si cum".
Avatar utilizator
equinoxe
 
Mesaje: 199
Membru din: Sâm Ian 17, 2009 3:17 am
Localitate: Bucuresti

Re: Un extraordinar de bine scris ghid pentru D90

Mesajde glumetu » Sâm Mai 02, 2009 7:43 am

KR este Dan Diaconescu al lumii foto de pe internet.
Bogdan.
D800 14-24 24-70 70-200/4
Avatar utilizator
glumetu
 
Mesaje: 321
Membru din: Vin Ian 16, 2009 1:19 pm

Re: Un extraordinar de bine scris ghid pentru D90

Mesajde Dan Pop » Sâm Mai 02, 2009 9:17 am

equinoxe scrie: Atat ca acest forum este citit si de foarte multi "foarte-incepatori" si ar putea lua totul "pe bune" din ghidurile lui Ken Rockwell, sau poate sunt utilizatori mai tehnici prin natura - aici ma includ si pe mine - care vor sa stie absolut totul din categoria "ce si cum".

Este datoria celui care pleaca la vinatoare de informatii pe web sa se asigure de calitatea lor. Cine n-o face, n-are decit sa suporte consecintele. Informatiile oferite de Ken Rockwell au, cel putin, meritul de a fi gratuite. Si, vorba americanilor, "you get what you pay for".

Daca ti-ai facut deja tema si ai citit cu atentie manualul aparatului, ghidurile lui KR pot clarifica anumite aspecte, iar cele trecute sub tacere nu ramin invaluite in mister, pentru ca ai deja descrierea lor din manual. Cel care utilizeaza site-ul lui Ken Rockwell cu discernamint, nu are decit de cistigat de pe urma lui. Cine il ia pe tip drept guru si inghite pe nemestecate tot ce scrie omul isi merita integral soarta.

Pentru lucrurile ramase neclare dupa lectura manualului, metoda cea mai sigura este postarea pe forumuri cu care esti deja familiar si stii, in caz de opinii contradictorii, pe care forumisti te poti baza. Marele avantaj al forumurilor este ca orice opinie este trecuta prin peer review-ul celorlalti forumisti, lucru care nu se prea intimpla pe site-urile neinteractive.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop
 
Mesaje: 4615
Membru din: Mie Feb 04, 2009 10:33 am
Localitate: Bucuresti

Re: Un extraordinar de bine scris ghid pentru D90

Mesajde bogdanmb » Sâm Mai 02, 2009 1:04 pm

equinoxe scrie:Nu sunt foarte de acord. Am citit si urmat ghid-ul lui Rockwell pentru D40x! Intr-adevar foarte bine scris, dar destul de mult bullshit. Cititi pagina About de pe http://www.kenrockwell.com si o sa vedeti ce spun. (citat din alte locuri: "always take Rockwell's opinions with a -fairly big- grain of salt"). Este ok si cel pentru D90, atat ca nu explica foarte bine ce si cum, spre ex, la unele optiuni scrie decat "I never use this", si cam atat, nu scrie ce face, cum face, la ce ar fi bun, samd.


sunt de acord cu tine. aici este un citat din ghidul la D90.
Imagine
eu unu am nevoie de BKT(ADL sau WB) deoarece vreau HDR. ce sa inteleg din acel citat??? ca daca il folosesc... ce?

eu unu il consider doar o pesoana platita sa faca marketing. multe din parerile lui sunt contra a ce zic aceste 2 siteuri:
dpreview si steve's digicams. dar fiecare e liber sa isi faca propriile pareri, opinii si principii dupa care se ghideaza...
bogdanmb
 
Mesaje: 54
Membru din: Lun Mar 02, 2009 2:20 pm
Localitate: Timisoara

Re: Un extraordinar de bine scris ghid pentru D90

Mesajde glumetu » Sâm Mai 02, 2009 2:03 pm

sa nu uitam ca a fost prins ca emite opinii despre obiective si aparate pe care nu le-a testat. ceea ce il discrediteaza din start. nu o sa stau niciodata sa ii citesc "testele"/opiniile (gen JPG>RAW] si sa ma intreb daca-s pe bune sau doar mai cerseste o mica donatie.

si sa ne mai destindem putin cu binecunoscutele Ken Rockwell Facts
Bogdan.
D800 14-24 24-70 70-200/4
Avatar utilizator
glumetu
 
Mesaje: 321
Membru din: Vin Ian 16, 2009 1:19 pm

Re: Un extraordinar de bine scris ghid pentru D90

Mesajde sorinsava » Dum Mai 03, 2009 12:11 pm

nu va mai pierdeti timpul cu KR. pe linga faptul ca nu-l duce mintea deloc si orice face e plin de greseli tehnice si de logica, el scrie si intentionat bazaconii care atrag vizitatori. daca vreti sa dispara vreodata nu mai postati linkuri directe, e tot ce isi doreste.
sorinsava
 
Mesaje: 1169
Membru din: Mar Mar 17, 2009 4:20 pm


Înapoi la Nikon DSLR

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori