D5000 se vinde pentru că D90 oferă mai mult aparat la o diferență de preț mică (acum cel puțin).
În principiu 90% dintre utilizatorii unui D5000 nu au nevoie sau nu vor folosi niciodată "dotările" unui D90, dar este bine să știi că le ai. E ca la mașini, niciodată nu există prea multă putere.
Eu văd însă alte probleme.
Cine cumpără D90 are tendința de a pune pe el 50mm f/1.8, normal, pentru că altfel de ce ar mai lăuda faptul că există motor de focus în aparat. Desigur că există multe alte obiective interesante, dar cred că ăsta este de departe cel mai folosit, în defavoarea 50mm f/1.4, care are un preț de vreo 2.5 ori mai mare. N-ar fi nimic rău în asta dacă nu s-ar contrazice cu altă dotare lăudată des, vizorul și focusul manual. Dar experiența focusului manual la 50mm f/1.8 nu se compară cu cea de la versiunea mai scumpă.
[ca o paranteză, există zvonuri despre apariția unui AF-S 50mm f/1.8 cu supracomandă manuală pe focus]
Ecranul cu rezoluție mare dă bine. Cât de util este el, e mai dificil de apreciat. Mult mai des mi s-a întâmplat ca pe aceste ecrane (și la Canon) imaginea să mi se pară extrem de bună, când de fapt nu era.
Cine folosește flash commander cred că are deja o înțelegere destul de bună asupra luminilor pentru a fi în posesia măcar a unui blitz din gama superioară, care deja știe asta.
Rapiditatea schimbării setărilor nu mă dă pe spate. Aș prefera oricând un D300s SH dacă m-ar interesa aceste aspecte, pentru că sunt susținute și de altele (focus, buffer etc.) utile în fotografia de eveniment, sportivă sau mai știu eu ce necesită schimbări permanente și rapide ale setărilor.
Eu am fost cu posesori de D90 la fotografiat în spațiu deschis și chiar nu înțelegeam ce tot setează permanent. Sunt și astfel de oameni care de fapt nu știu ce rezultat va produce o anumită modificare și încearcă rapid de toate, poate iese ceva.
Dar în mare, tot ce oferă D90 contribuie la o experiență mult mai bogată în utilizarea unui DSLR. Totuși, cine are acum D90 vrea D7000 din ce am observat. Alt factor care îndeamnă posesorii de D5000 să le scoată pe piață și să vâneze D90. Asta până pun mâna pe un D7000
Poate am eu o percepție greșită asupra fenomenului la noi, din experiența directă cu posesorii, dar înțeleg mai greu de ce se vânează aparate scumpe și obiectivele cele mai ieftine. Oare nu ar fi rezultate mai bune cu un aparat ceva mai modest și obiective foarte bune, decât cele mai ieftine obiective pe aparate de 10 ori mai scumpe?
Și într-un final, indiferent ce ai, contează cum vezi lucrurile prin vizor, dar nu așa cum își imaginează unii.