Salutari...
Citind acest forum mi se facu pohta sa incerc si eu ca amator un pic de astrofotografie...asa ca asta e prima incercare (cu luna m-am mai jucat asa un pic in antecedente)....
Atasez ce mi-a iesit (asnoapte ca era luna pitita)...pentru o prima incercare ...sa zicem ca se poate si mai bine...
Aparat....d3100...slabut tare pe partea de noise in special la ISO mare....dar asta e in dotare...
Timp expunere: 30 sec. Teoretic as fi vrut sa ma joc spre 35-40s....dar cum mi-am uitat intervalometrul acasa ma limitez la 30

)). Dupa parerea mea...regula de 500 se aplica identic si la DX si la FX...fara factorul de crop
Diafragma: 2.8
Distanta focala: 11 mm
Ora locala 03.30, 7 grade (in atmosfera ca daca ar fi fost in una-doua sticle de bere m-as fi invartit mai cu talent pe langa masina.Dar daca nu mo dus capul

))
Prelucrate 5 min in lightroom/pixinsight - din nefericire am lacune la editare software (pixinsight are o chestie fantastica care nu o regasesti pe nicaieri (se poa si in photoshop dar e mai complicat) si anume dynamic background extraction...softul e free trial 45 zile).
Zona acceptabila referitor la poluarea luminoasa....dar ptr ca am vrut sa prind in imagine si ceva din linia orizontului, nu am scapat de supraexpunerea poluanta.
Fara intervalometru....am tras la ''mana'' de pe trepied si binenteles ca m-am plictisit repede. As fi vrut sa stachez minim 30-70 poze dar e boring sa dai la manivela .Mai ales ca vroiam sa incerc si perspective diferite.
Zona era oarecum pustie (padure+campie la 10 km de oras)...insa la un moment dat in bezna eram deranjat si usor speriat de anumite zgomote ce se auzeau in zona...Asa ca a trebuit sa fac cateva poze sa imi dau seama ce era pe-acolo

(poza 3).
In weekend daca nu am somn ma urc iar in caruta si poate mai incerc o tura ca inca e luna noua.
Daca aveti ceva sfaturi sa imi dati pana atunci...fain multam....
Si cu scuze daca aberez uneori....nivelul meu e doar de ...amator!