Dinu Lazar scrie:Problema este ca pentru mine, daca fac un raw, il fac si pentru ca am garantia ca este un fisier solid si needitabil, care ala e si care nu se modifica. In lumea Nikon insa raw-ul nu este imuabil, este un fisier caruia in urma editarilor si transformarilor i se mai adauga multe lucruri, ceea ce il face cel putin teoretic extrem de putin fiabil. SI mai e o problema - a spatiului. Nu imi convine sa am un nef de 30 Mb, sa mauit la el si sa am brusc 50 Mb. Asta mi se pare, oricum am lua-o, o magarie, pentru ca la 700 de fotografii cite fac pe zi inseamna 700x20=14000 Mb suplimentar.
Nimic nu modifica datele raw dintr-un nef. Din contra, ACR modifica datele originale cind scoate automat hotpixelii desi comparativ cu DPP da multe rateuri la zgomot

Deci e fix invers daca e s-o luam asa. Un fisier NEF editat in NX, apoi deschis in alt soft e exact cum iese din camera pt ca alte softuri nu interpreteaza editarile XML. Din pct. meu de vedere e extrem de fiabil asa pt ca editarile din NX sunt complet transparente altor programe relativ la datele raw.
La NEF singurul lucru care se schimba e jpegul inclus. Camera produce unul de calitate slaba in NEF, VNX/CNX il randeaza la calitate maxima pt ca acel raw sa poata fi tiparit si daca nu ai un convertor de raw disponibil.
Eu prefer sa am la dispozitie fisiere care se pot arhiva usor, sa stiu ca editarile sunt continute si "editabile" nu relative la alte fisiere (care ar fi cel putin 3 daca as folosi Ps si daca as face backup ar trebui sa fie toate legate intre ele), sa pot sa pun pe dvd pozele fara sa mi se strice indexarea iar daca folosesc si alte programe cu tiff-uri din NX sa pot sa ma intorc la editarile pe raw, sa le schimb si sa produc automat un alt tiff pe care sa se aplice tot automat editarile curente. Nu pot sa fac asta nici cu Lightroom nici cu ACR/Ps. Daca n-ar exista NX m-as folosi exclusiv de Capture One, Bibble, Rawtherapee, Photo Mechanic sau ceva de genul lor. Chiar si Acdsee daca n-ar crapa asa des.
Daca as face f multe de poze pe zi cred ca as face oarecum similar. Mi-as pierde mult timp sa imi fac niste Picture Controls cu tot cu Custom Curves ca sa am valorile implicite pt raw, mi-as salva niste editari de NX frecvente cum ar fi redimensionari pt web sau conversii de spatiu de culori si as edita manual doar daca trebuie. As pune un soft pt metadata care sa completeze automat keywords (Nikon Trasnsfer sau Photo Mechanic) si as vizualiza fisierele raw ca jpeg ca sa fie afisarea instantanee in viewer. As fi chiar dispus sa imi iau inca un pc, practic doar procesor si memorie conteaza aici, care sa converteasca/editeze fisierele in timp ce eu ma uit si editez manual altele.
Putem sa facem si alt topic, daca vorbim macar doi e suficient

Eu intotdeauna am fost curios sa vad ce fac oamenii care vin des cu cardul de 8GB plin de raw.