Pagina 1 din 2

Nikon Image Authentication Software

MesajScris: Joi Feb 05, 2009 8:39 am
de badeavasile
Salut.

Deschid acest topic in sperantza ca, unii dintre voi, la fel ca si mine, doresc sa lamureasca anumite probleme legale in legatura cu drepturile de autor asupra imaginilor proprii, despre aplicabilitatea legii 8/96 - actualizata (daca desprea ea o fi vorba) si mai concret, despre utilitatea software-ului de autentificare de la Nikon, pe teritoriul Romaniei. Personal, n-am gasit (poate n-am cautat destul de temeinic) referiri clare in legea romaneasca la unealta "Nikon Image Authentication Software" http://imaging.nikon.com/products/imagi ... /index.htm sau la ceva asemanator. Daca pentru Reuters, acest soft, dezvoltat de Nikon, (si altele) prezinta garantia autenticitatii unei imagini, facuta, sa zicem, cu un Nikon D2x, care este situatia in instantza romaneasca? Probabil multi dintre voi s-au intrebat daca, dupa ce ca dau o roaba de bani pe acest soft, mai trebuie sa plateasca (inca) pt o expertiza valabila in fatza judecatorului; intr-o epoca in care crimele se ancheteaza in Occident pe baza adn-ului... Inclusiv EULA acestui soft este analizabila.

Subiectul este deschis atat celor care cunosc legea romaneasca si aplicabilitatea ei si celor care doresc s-o cunoasca, cat si posesorilor acestui soft si expertilor Nikon.

Re: Nikon Image Authentication Software

MesajScris: Joi Feb 05, 2009 9:30 am
de Radu_Grozescu
badeavasile scrie: Personal, n-am gasit (poate n-am cautat destul de temeinic) referiri clare in legea romaneasca la unealta "Nikon Image Authentication Software".


Interesanta abordare. Din lecturile mele am inteles ca acest soft a fost creeat in ideea de a putea certifica ca o anumita imagine nu a fost editata ulterior, dar aceasta nu are nici o legatura cu cine, unde, cand a realizat imaginea respectiva.

Re: Nikon Image Authentication Software

MesajScris: Joi Feb 05, 2009 9:51 am
de badeavasile
Ba are, monsher!

Acest soft se presupune ca ar trebui, deasemenea, sa certifice ne/modificarea informatziilor EXIF, metadata imaginii brute (care, fie vorba-ntre noi, poate contzine O SUMEDENIE de detalii :shock: Pana si locatzia inregistrata de GPS-ul atashat camerei). Acolo bat. Carevasazica, stimabile domn fotograf profesionist, ca poza a fost facuta in data de... ora h, etc, cu aparatul... modelul..., seria... care era in posesia venerabilului domn X in acel moment... deoarece..."(asta n-are cum s-o zica chiar softul, decat daca omu' si-a facut autoportret) :D Si... ca da, poza cu pricina n-a fost modificata din punct de vedere vizual... fizic... samd, adicatelea, este o imagine bruta. Ca de aia se cheama semnatura digitala! Cum s-ar zice, are "legatura cu cine, unde, cand a realizat imaginea respectiva" si inca si cum! Parol! Pentru ca asa sta treaba cu fotografia digitala... Minunata lege 8/96 - "actualizata" - spune "Înstrăinarea negativului unei opere fotografice are ca efect transmiterea drepturilor patrimoniale ale titularului dreptului de autor asupra acesteia, dacă prin contract nu s-a prevăzut altfel"; carevasazica, e vorba de pelicula foto! de suportu' analogic (sau nu?). Da' de unde sa stie legiuitoru' de metadata pozei digitale in 2009, nene :?: sau de softu' care ii certifica nealterarea :?: ca doar nu de aia l-am votat... Bine c-a auzit de email-uri si de sms-uri!

Cu stima...

Re: Nikon Image Authentication Software

MesajScris: Mar Aug 25, 2009 8:56 am
de liliandrei
subiectul este bun!

un amic tocmai ma intreaba asa: "ai auzit de o maniera de a coda o imagine asa incat ea sa poata transmite si alt tip de date sub aparenta unei fotografii banale de natura moarta?" adicatelea, primesc o fotografie a unui ghiveci de flori, iar eu, cu ajutorul unui "decodor" (software) pot deschide alte informatii, mesaje, etc. ascunse ("codate") in fisier... adica pe langa volumul de X bytes al fotografiei originale, cineva adauga inca 1 byte cu un anumit mesaj, informatie, etc...

deci idee pare sa se plieze la topicul acesta... acum aflu de Nikon Image Authentication Software, interesant... ar putea rezolva deci problema expusa mai sus? la asta se refera?... mai ales ca exista si acele adaptoare GPS care adauga in EXIF si locatia exacta?

si in fine... cum va protejati imaginile, cum dovedesc eu ca un fisier RAW sau JPG e AL MEU si al nimanui altcuiva? sau cel putin ca imaginea X a fost realizata cu aparatul pe care il am EU in proprietate, conform facturi/chitante/acte/garantie, nu neaparat ca am apasat eu pe declansator...?

Re: Nikon Image Authentication Software

MesajScris: Mar Aug 25, 2009 9:10 am
de bphoto
@liliandrei; "la asta se refera?"

Softul de mai sus NU rezolva problema expusa. Exista softuri si pentru acea problema - tin de domeniul criptografiei. Din cate stiu, o romanca in America se ocupa exact de aceasta problema si obtinut niste rezultate multumitoare.

Re: Nikon Image Authentication Software

MesajScris: Mie Aug 26, 2009 6:55 pm
de sorinsava
liliandrei scrie:un amic tocmai ma intreaba asa: "ai auzit de o maniera de a coda o imagine asa incat ea sa poata transmite si alt tip de date sub aparenta unei fotografii banale de natura moarta?" adicatelea, primesc o fotografie a unui ghiveci de flori, iar eu, cu ajutorul unui "decodor" (software) pot deschide alte informatii, mesaje, etc. ascunse ("codate") in fisier... adica pe langa volumul de X bytes al fotografiei originale, cineva adauga inca 1 byte cu un anumit mesaj, informatie, etc...


Varianta pt copii:
copy /b poza.jpg + chucknorris.rar pozafinal.jpg

Ca sa extragi continutul redenumesti poza ****.rar
Sunt si alte variante mai inteligente: Data Streams, Digimarc, steganografie.

Re: Nikon Image Authentication Software

MesajScris: Vin Feb 26, 2010 2:47 pm
de sorinsava
http://www.imaging-resource.com/EVENTS/ ... 51753.html

Se pare ca video mjpeg e admis in SUA ca dovada in proces in timp ce mpeg4/avchd cu interframe nu e admis

Re: Nikon Image Authentication Software

MesajScris: Lun Mai 10, 2010 10:37 pm
de Royal72
salutare la toata lumea ...
sa inteleg ca este recomandat sa setezi aparatul foto in asa fel incat imaginile sa fie in format RAW ?
am citit ca numai atunci informatiile referitoare la copyright sunt pastrate ...
la convertirea pozei in jpg ... aceste info nu mai sunt disponibile ...
cu ce program se poate suprapune peste fotografie info de genul (nume, an, drepturi de autor) ?
exista protejarea unei fotografi la nivelul la care nici macar nu se mai poate taia din ea (crop) ? chiar daca e copie ...

mersi fain

Re: Nikon Image Authentication Software

MesajScris: Mar Mai 11, 2010 7:43 pm
de DannyMC
Royal72 scrie:salutare la toata lumea ...
sa inteleg ca este recomandat sa setezi aparatul foto in asa fel incat imaginile sa fie in format RAW ?
am citit ca numai atunci informatiile referitoare la copyright sunt pastrate ...
la convertirea pozei in jpg ... aceste info nu mai sunt disponibile ...


Avantajele formatului RAW sunt mult mai importante decat simpla pastrare a informatiilor de copyright. Ele se pastreaza in EXIF si la conversie si chiar daca nu ar fi asa exista programe cu care poti face asa ceva chiar si pe JPEG.

Royal72 scrie:cu ce program se poate suprapune peste fotografie info de genul (nume, an, drepturi de autor) ?
exista protejarea unei fotografi la nivelul la care nici macar nu se mai poate taia din ea (crop) ? chiar daca e copie ...

Trebuie sa intelegi ca din moment ce o imagine este disponibila chiar si pentru vizualizare ea poate fi copiata si modificata . Ce spui tu acolo nu exista cel putin nu inca...
Dar nu-ti face griji; atunci cand cineva vrea sa-ti fure fotografiile inseamna ca ai ajuns deja un fotograf celebru... ;)

Re: Nikon Image Authentication Software

MesajScris: Mar Mai 18, 2010 10:07 pm
de Royal72
asa este ... si va mai dura pana voi ajunge un fotograf celebru ...
totusi mai ramane o intrebare care inca nu are raspuns ...
se poate in NX2 sa inserezi text pe imagine ?
eu inca nu am gasit aceasta optiune :(
apreciez orice recomandare

mersi