Absolut corect faptul ca prin fotocelula nu se poate comanda slave-ul prin i-TTL, insa asta nu e din cauza fotocelulei in sine ci din cauza ca metering-ul respectiv preflash-urile alea se fac prin "protocol" i-TTL. Eu am pus mana si am verificat cu osciloscop cam ce semnale trec prin fiecare pin din cele patru de pe hotshoe si am gasit ca e destul de ingenios modul in care comunica blitzul si camera. In sensul ca blitzul nu gandeste prea tare ce face... camera ii zice cand, cat de tare si cat de lunga sa fie scanteia. El face o expunere "de capul lui" doar cand este auto-nonTTL, caz in care tu trebuie sa spui ce diafragma folosesti si la ce distanta de subiect esti (asta se aplica la blitzuri vechi ce-i drept).
La cele noi, in mare, treaba e foarte simpla:
1. Pinul central este comanda de flash (adica amorsarea lampei)
2. Pinul stanga-jos este quench (adica sa activeze lampa secundara de stingere). Lampa asta secundara nu se vede (e in interiorul carcasei si nu emite lumina), iar rolul ei este sa stinga lampa principala.
Sunt multe de povestit despre cum anume face treaba asta, insa am sa fiu scurt: lampa principala o data amorsata, ea nu mai poate fi oprita decat cand se termina energia din condensatorul de sarcina sau tensiunea de mentinere scade sub o anumita valoare (cam 250V-260V). Tu folosind o fotocelula care are doar contactul central, preiei doar comanda de amorsare a lampii principale. Primele impulsuri pe care le da camera fiind o serie scurta de flash-uri de scurta durata (preflash-uri), blitzul tau va amorsa la prima comanda si va lumina bine-merci pana se termina energia din condensator. Camera masoara expunerea in functie de lumina asta, calculeaza cat ii trebuie sa stea flash-ul amorsat, deschide obturatorul si da comanda de flash, insa lumina ioc. Asta pentru ca energia din condensator e integral consumata, iar blitzul tau este in reincarcare. Fotocelula ii da comanda, fi tu sigur, la fiecare preflash si la flash-ul propriu-zis, insa blitzul nu are cum sa tina pasul. E fizic imposibil sa incarce si sa descarce integral energia (dealtfel masurata la incarcare) ce se afla in condensator.
Ideea de final este: cu fotocelula, poti comanda slave-ul doar in modul manual. Adica te duci la "sclav

" ii reglezi puterea - adica mai cata energie sa bage in condesatorul ala; te duci la master si-l pui tot pe manual la ce putere doresti tu sau cum iti dicteaza situatia de iluminare si ai terminat povestea.
Sper sa ajute