Acum este Mie Ian 15, 2025 7:46 pm

Articole Nikonisti.ro

Sfaturi va rog!!!

Cea mai frumoasa zi, in imagini

Re: Sfaturi va rog!!!

Mesajde Haf » Lun Iul 05, 2010 5:46 pm

elby_82 scrie:Ultimul alineat "- trage permanent cu ochiul la LCD" chiar nu stiu la ce va referiti. Este ceva ce nu am folosit pana acum.

Domnul Radu Grozescu se refera la modul de review al pozelor (care apare la actionarea butonului de play) in care aparatul afiseaza zonele care au fost arse, acestea aparand cu un alb care clipeste. In functie de aparat, in multe cazuri daca poza a fost "arsa" suficient de tare atunci nici macar din prelucrarea fisierelor RAW (NEF) nu se ajunge la un rezultat acceptabil si acele zone raman total supraexpuse. Suna cam stangaci cum am explicat eu, dar poate fi verificat prin incercare pe aparat mult mai bine si iti vei da seama despre ce am vrut sa spun.

Mai mult de atat, e timp in aceste saptamani sa inveti si rolul histogramelor, atat de luminozitate cat si pentru fiecare canal RGB, sunt un instrument foarte util in mainile unui fotograf pe digital.
elby_82 scrie:Si ca sa intelegeti de ce nu au pretentii f mari de la mine, desi este prima oara cand aud de asa ceva, prietenii care vor avea nunta au angajat un fotograf. OK pana aici. Insa acea persoana fotografiaza si filmeaza :?: :?: :shock: .Face fotografii la cununia civila pana la intrarea in biserica si filmeaza slujba si petrecerea.Am trait sa o aud si pe asta.

Am mai auzit asa ceva, am vazut si rezultate ale unor astfel de profesionisti. Sunt sanse mici sa faca cineva un lucru ca lumea, da' pai sa si filmeze si sa si pozeze e cum sa zic... cam asa :roll:
elby_82 scrie:In biserica as opta pentru ISO 1600, 50 mm si fara blitz.F1.8. Cred ca as putea scoate un timp de expunere de 1/60 incat totul sa iasa clar si natural. Ce ziceti de idee?

D90 e un aparat bun DX, depinde si de biserica. Eu am fost ieri la o nunta ca invitat si mi-am luat si aparatul foto cu doar 3 obiective dupa mine, am zis sa merg cu un kit mai usor de pana in 5kg :lol: Biserica era prost iluminata, lumina naturala aproape inexistenta, iar din diverse directii cadeau pe fata mirilor tot felul de lumini care le mai aruncau si niste umbre pe fete de la niste schele de constructie (era in renovare probabil), adica un mediu cam ostil fotografiatului. Am ajuns in unele situatii sa folosesc (fara flash) f/1.4 cu timp de expunere de 1/60-1/100 chiar si pe la ISO 5000, am tras constant cu 24-70mm f/2.8 la f/2.8 si ISO 4000-5000 in multe cazuri.
Ca un amanunt amuzant, fotograful pro angajat cand m-a vazut ce aveam de gat cred ca pentru cateva secunde a crezut ca mirii au apelat la serviciile altui fotograf 8-)

La restaurant va fi mai usor decat in biserica, poti spera la un tavan si niste pereti in niste culori cat de cat ok ca sa folosesti din plin flashul cu bounce si sa ai rezultate optime in iluminarea subiectelor.

Atentie insa la amanunte: ieri tot echipamentul de clasa pro practic pe care il aveam m-a ajutat enorm, insa m-a invins ce ma asteptam mai putin: un card Transcend cu vointa proprie nu a mai vrut sa functioneze, am fost nevoit astfel sa imprumut un card pana la urma.
Haf

Mesajde elby_82 » Lun Iul 05, 2010 5:54 pm

Multumesc pentru cunostintele impartasite. Cat despre supraexpunere, nu stiu cat va conta avand in vedere ca nu am de unde sa imprumut un SB, asa ca il voi folosi pe cel integrat.
elby_82

Mesajde Meggido » Lun Iul 05, 2010 9:37 pm

Scuze de offtopic, dar Haf ce aparat ai daca ai tras cu f1,4 1/60 si ISO 5000 :shock: ? si cat de intuneric era acolo de ai fost nevoit sa folosesti setarile astea ? :o ....va vedeati pe intunericul ala ? :)

Si ca sa nu fiu chiar f. offtopic multumesc si eu foarte mult d-lui Radu Grozescu pt detaliile mai mult decat binevenite :).

Regret ca nu pot veni in Bucuresti pt a urma seminarille d-voastra.

cu respect,
Fara obiective nu exista progres !

Nikon
Meggido

Mesajde Haf » Lun Iul 05, 2010 9:47 pm

Am D700, unde stateau mirii era lumina cat de cat, dar am vrut sa mai surprind si alte detalii gen corul, un preot care se ruga aproape de altar, invitati, am vrut si viteza a obturatorului de 1/100 sau 1/125 pentru momentele cand au iesit preotii cu cadelnita... chestiile astea se cam petreceau undeva unde nu erau candelabre, in zonele acelea in forma de semicerc pe laterale, aproape de altar.
Haf

Mesajde Radu_Grozescu » Lun Iul 05, 2010 11:34 pm

elby_82 scrie:Cat despre supraexpunere, nu stiu cat va conta avand in vedere ca nu am de unde sa imprumut un SB, asa ca il voi folosi pe cel integrat.

M-am referit la supraexpunere in general, rochiile de mireasa in soare sunt uneori dificile.

Poate ar fi momentul de adaugat un link magazin online, apoi dupa ce veniti la seminar e posibil sa va ganditi la inca un flash :-)

La fotografiat o nunta vara, un link magazin online sau mai sus e mai de folos afara decat in interior :-)
Cu stimă,

Radu Grozescu

Radu_Grozescu

Mesajde Radu_Grozescu » Lun Iul 05, 2010 11:40 pm

Haf scrie:se refera la modul de review al pozelor (care apare la actionarea butonului de play) in care aparatul afiseaza zonele care au fost arse, acestea aparand cu un alb care clipeste.

Multumesc pentru precizari. Aparatele mele sunt setate sa arate imediat imaginea fotografiata, fara sa mai apas pe Play. Daca tot avem digital, putem trisa :-)

Haf scrie:Mai mult de atat, e timp in aceste saptamani sa inveti si rolul histogramelor, atat de luminozitate cat si pentru fiecare canal RGB, sunt un instrument foarte util in mainile unui fotograf pe digital.

Cu mici rezerve. Adica sunt cazuri cand histograma poate sa ne pacaleasca. Eu prefer ”highlights”, in special cand ma grabesc, dar asta e o optiune personala.

Haf scrie: Sunt sanse mici sa faca cineva un lucru ca lumea, da' pai sa si filmeze si sa si pozeze e cum sa zic

N-ati inteles :-) Omul fotografiaza prima parte si o filmeaza pe cea de a doua, deci nu face simultan :-)

Am auzit de oameni care filmeaza, fotografiaza si dau si muzica, simultan :-)

Haf scrie:Atentie insa la amanunte: ieri tot echipamentul de clasa pro practic pe care il aveam m-a ajutat enorm, insa m-a invins ce ma asteptam mai putin: un card Transcend cu vointa proprie nu a mai vrut sa functioneze, am fost nevoit astfel sa imprumut un card pana la urma.

De asta am zis de ”carduri”. Recomand minim doua carduri mari, tocmai pentru astfel de cazuri.
Cu stimă,

Radu Grozescu

Radu_Grozescu

Mesajde Radu_Grozescu » Lun Iul 05, 2010 11:44 pm

Meggido scrie:Regret ca nu pot veni in Bucuresti pt a urma seminarille d-voastra.

Mai bine :-) Ati fi vazut imagini in lumina existenta in biserici ortodoxe facute cu Olympus E-10 la ISO 80 si cu Nikon D100 la ISO 400 :-) Deci se poate si cu scule mai modeste.

Ca sa fiu cinstit, si eu tot D700 am, dar la seminar arat cum se poate cu orice DSLR contemporan, inclusiv cu zoom-ul de kit. Evident, nu toata nunta pe lumina existenta, dar cateva imagini bune de atmosfera se pot face cu putina grija.
Cu stimă,

Radu Grozescu

Radu_Grozescu

Mesajde elby_82 » Sâm Iul 10, 2010 1:41 pm

Ma gandeam la obiectivul 18-105 sa folosesc un filtru warm. Pt o culoare a pielii cat mai naturala.
elby_82

Mesajde RRS » Sâm Aug 21, 2010 7:16 am

Ei, cum a fost?
Credeti ca utilizarea ExpoDiscului duce (in biserica) la un WB ok, daca este setat PRE din directia unde va bate lumina pe subiect? E suficient sa facem o singura setare pentru lumina din biserica, sau trebuie revenit de cate ori se modifica pozitia?
https://raresion.com/ro/
ma gasiti via email. multumesc
RRS

Mesajde Merlin » Sâm Aug 21, 2010 7:52 am

Duce la un WB ok atata timp cat tragi fara blit. Si daca doresti sa ai un balans cu o acuratete cat mai mare iti poti salva cateva presetari D1, D2, D3, D4, din cele cateva pozitii din care vei trage sigur, urmand sa comuti intre ele in functie de zona in care te afli si pentru care ai facut WB -ul respectiv.
Merlin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fotografie de nunta