elby_82 scrie:Ultimul alineat "- trage permanent cu ochiul la LCD" chiar nu stiu la ce va referiti. Este ceva ce nu am folosit pana acum.
Domnul Radu Grozescu se refera la modul de review al pozelor (care apare la actionarea butonului de play) in care aparatul afiseaza zonele care au fost arse, acestea aparand cu un alb care clipeste. In functie de aparat, in multe cazuri daca poza a fost "arsa" suficient de tare atunci nici macar din prelucrarea fisierelor RAW (NEF) nu se ajunge la un rezultat acceptabil si acele zone raman total supraexpuse. Suna cam stangaci cum am explicat eu, dar poate fi verificat prin incercare pe aparat mult mai bine si iti vei da seama despre ce am vrut sa spun.
Mai mult de atat, e timp in aceste saptamani sa inveti si rolul histogramelor, atat de luminozitate cat si pentru fiecare canal RGB, sunt un instrument foarte util in mainile unui fotograf pe digital.
elby_82 scrie:Si ca sa intelegeti de ce nu au pretentii f mari de la mine, desi este prima oara cand aud de asa ceva, prietenii care vor avea nunta au angajat un fotograf. OK pana aici. Insa acea persoana fotografiaza si filmeaza .Face fotografii la cununia civila pana la intrarea in biserica si filmeaza slujba si petrecerea.Am trait sa o aud si pe asta.
Am mai auzit asa ceva, am vazut si rezultate ale unor astfel de profesionisti. Sunt sanse mici sa faca cineva un lucru ca lumea, da' pai sa si filmeze si sa si pozeze e cum sa zic... cam asa
elby_82 scrie:In biserica as opta pentru ISO 1600, 50 mm si fara blitz.F1.8. Cred ca as putea scoate un timp de expunere de 1/60 incat totul sa iasa clar si natural. Ce ziceti de idee?
D90 e un aparat bun DX, depinde si de biserica. Eu am fost ieri la o nunta ca invitat si mi-am luat si aparatul foto cu doar 3 obiective dupa mine, am zis sa merg cu un kit mai usor de pana in 5kg Biserica era prost iluminata, lumina naturala aproape inexistenta, iar din diverse directii cadeau pe fata mirilor tot felul de lumini care le mai aruncau si niste umbre pe fete de la niste schele de constructie (era in renovare probabil), adica un mediu cam ostil fotografiatului. Am ajuns in unele situatii sa folosesc (fara flash) f/1.4 cu timp de expunere de 1/60-1/100 chiar si pe la ISO 5000, am tras constant cu 24-70mm f/2.8 la f/2.8 si ISO 4000-5000 in multe cazuri.
Ca un amanunt amuzant, fotograful pro angajat cand m-a vazut ce aveam de gat cred ca pentru cateva secunde a crezut ca mirii au apelat la serviciile altui fotograf
La restaurant va fi mai usor decat in biserica, poti spera la un tavan si niste pereti in niste culori cat de cat ok ca sa folosesti din plin flashul cu bounce si sa ai rezultate optime in iluminarea subiectelor.
Atentie insa la amanunte: ieri tot echipamentul de clasa pro practic pe care il aveam m-a ajutat enorm, insa m-a invins ce ma asteptam mai putin: un card Transcend cu vointa proprie nu a mai vrut sa functioneze, am fost nevoit astfel sa imprumut un card pana la urma.