Nu am participat la prea multe nunti dar asa stiu ca nuntile catolice nu sunt asa de "batute in cuie" cum sunt cele ortodoxe, in sensul ca nu este un "scenariu obligatoriu" cum este la ortodoxi.
Din cate tin minte, totul incepe cu o slujba obisnuita, uneva pe la mijlocul slujbei mirii isi spun textul acela cu "te iau de sotie la bine si la rau ...", apoi preotul ii cununa si eventual tine un mic discurs despre importanta familiei dupa care se termina slujba. Dar am vazut si cazuri in care preotul a inceput direct cu cununia, urmand textele mirilor dupa care s-a si terminat, totul durand doar vreo 15-20 minute.
Ca diferente fata de nuntile ortodoxe (cel putin din ce am vazut eu):
- nu se face ocolul altarului,
- nu exista obiceiul coroanele care se pun pe capul mirilor, desi am auzit de cazuri in care mirii au cerut asa ceva,
- nu tin minte sa se manance piscot inmuiat in miere, dar in general mirii si nasii mananca acele piscuturi care reprezinta corpul lui Isus,
- in general mirii stau pe doua scaune aflate in fata altarului, nasii stand in spatele lor pe primele banci din biserica (la ortodoxi am vazut ca mirii si nasii stau in picioare pe durata intregii slujbe)
- nu se repeta nimic de 3 ori, deci trebuie sa fii pe faza
Referitor la "scenariul" care poate fi adaptat de miri, am vazut nunti unde mirele a venit primul in fata altarului fiind urmat de mireasa, dar am vazut si nunta unde a fost exact invers, mireasa a venit si in spatele ei mirele.
Cred ca cel mai bine e sa vorbesti cu preotul si mirii, sa vezi ce au decis cum anume va decurge nunta, asta ca sa nu ai surprize.
Daca-mi mai amintesc de ceva o sa mai postez aici.