Acum este Joi Mar 28, 2024 10:13 am

Articole Nikonisti.ro

Fotografia panoramica-manufacturare cap panoramic de vizare

Aici puteti propune diverse solutii artizanale

Fotografia panoramica-manufacturare cap panoramic de vizare

Mesajde cccornel » Vin Iun 12, 2009 3:30 pm

In ultima vreme m-am preocupat putin de un tip al fotografiei de peisaj-cea in format panoramic. Genul peisajului este putin cazut in desuet in ultima vreme insa eu cred ca este foarte greu de realizat datorita dificultatii de a realiza fotografii bune si a locatiilor in care este greu de ajuns-mai ales la o anumita ora speciala din zi (apus sau rasarit), anotimp etc.

In ceea ce priveste modul in care se realizeaza o fotografie panoramica (cilindrica sau sferica), modul in care ea se asambleaza din partile componente (imaginile capturate) si mai ales tehnica de vizare va recomand articolele de la adresa:
http://www.desprefotografie.net/tag/cap-trepied/
Aici gasiti un foarte bun si complet tutorial cu privire la subiectul in cauza. Omul a fost foarte succinct dar si complet in site-ul sau incat nu are rost sa mai reproduc si eu aceleasi informatii. Evident se mai pot consulta si alte site-uri dar mie acesta mi-a parut cel mai sugestiv.
Alternativ se mai poate consulta si: http://www.panoguide.com/howto/;jsessio ... 01C3BA0065 sau http://www.chem.ox.ac.uk/oxfordtour/tutorial/

Pe scurt mai jos este lista cu ce aveti nevoie pentru a realiza fotografii panoramice:

1. Un trepied foarte solid
2. O camera (nu conteaza de care P&S sau DSLR) dar care sa permita setari manuale pentru : timp de expunere, diafragma, balans de alb si focalizare si sa aiba si o lentila cu distanta focala mica.
3. Un cap panoramic de trepied care sa-ti permita sa rotesti camera in jurul unui punct care se afla in interiorul obiectivului (unii il denumesc punct nodal iar altii pupila de intrare);
4. Soft pentru asamblare panorama (Photoshopul are inca de la varianta CS2 o sectiune dedicata pentru asa ceva);

Toate cele de mai sus se pot cumpara de la magazine locale sau pot fi in uzul curent al fiecaruia dintre voi (exceptand capul panoramic). Cel mai important totusi este capul panoramic. Fara el nu poti realiza nimic.
Capetele clasice de trepied iti invart camera in jurul piulitei incastrate in camera (la orientarea landscape) sau in jurul unui alt punct la orientarea portrait-insa aproape intotdeauna in jurul axei verticale a coloanei centrale a trepiedului.
Solutia este total gresita pentru fotografia panoramica. Asa cum am zis mai sus este nevoie de un sistem de rigle culisante (care sa nu se miste dar sa fie si reglabile, ideal in acelasi timp, pe cele 3 directii (X, Y si Z) in functie de gabaritul camerei si lentila utilizata) si care sa-ti permita sa vizezi panorama rotind camera in jurul acelui punct nodal din obiectiv. Chestia asta iti elimina eroarea de paralaxa si te ajuta ulterior sa poti lipi fotografiile fara sa apara decalaje la zona de “joint”.
Revenind la capul panoramic veti constata ca oferta de asemenea dispozitive este destul de redusa ca optiuni dar cvasiexorbitanta ca pret mai mereu. Cu exceptia plasticosului “Panosaurus” care este destul de ieftin si pe care il poti cumpara prin Paypal din SUA la vreo 75.95$ plus taxe de transport si taxe vamale probabil, celelalte produse nu prea coboara sub 400-500$ plus taxele amintite care nu sunt deloc neglijabile daca cumperi din SUA (la produsul NodalNinja ajunsesem chiar cu pretul de transport aproape cat cel al produsului ); Eram hotarat sa-mi cumpar un asemenea echipament (ma oprisem la solutia realizata de Jasper Engineering din California http://www.stereoscopy.com/jasper/panorama.html atat pentru eleganta executiei cat si pentru pretul abordabil);
Dupa ce le-am scris o depesa am constata ca momentan nu mai aveau produsul in fabricatie si imi promisesera sa ma anunta pe la sfarsitul lui iulie cand urmau sa-l aiba.
Asta a fost picatura care m-a determinat sa abordez problema executiei unui asemenea dispozitiv home –made. Precizez ca nu am beneficiat de niciun fel de echipamente de uzina sau atelier (freze, strunguri etc).

Se incepe cu o cautare exhaustiva asupra felului in care diversi producatori au rezolvat problema-ca sa furi o idee macar. Ca sa va scutesc de cautari aveti linkul de mai jos.
http://wiki.panotools.org/Heads
Alternativ se pot gasi pe net destul de multe exemple de realizari “home made” (http://www.wikihow.com/Build-a-Panoramic-Tripod-Head
sau mai penibilul http://www.diyphotography.net/diy_the_p ... _el_cheapo
Dati un ochi si pe la adresele de mai jos si poate va vin idei suplimentare:
http://www.qtvrheads.pl/indexen.htm
http://www.tawbaware.com/forum2/viewtopic.php?t=4731
http://images.google.ro/imgres?imgurl=h ... N%26um%3D1
http://www.scotthendershot.com/Panohead ... noHead.pdf
http://www.chem.uky.edu/xray/people/Par ... ohead.html
http://www.chem.uky.edu/xray/people/Par ... d_dev.html
http://www.chem.uky.edu/xray/people/Par ... imbal.html

Unele din solutiile gasite sunt absolute interesante, mie unuia mi-au placut cele facute de tipul din ultimele 3 linkuri de mai sus insa clar a avut acces la un strung si la o scula cu comanda numerica.

Urmeaza sa alegi materialul din care poti realiza singur dispozitivul, material pe care il poti procura fara costuri mari si pe care il poti prelucra facil.
Tineti neaparat cont de posibilitatile reale de executie. Da, as fi putut face un proiect 3D in AutoCAD asemanator cu elegantul MK Panohead http://www.marckairies.de/mkpanohead/index.html dar probabil nu avea cine sa mi-l realizeze sau daca totusi gaseam costurile ar fi fost prea mari. Neaparat recomand sa se lucreze inainte la o schita de mana facuta la milimetru.

In cazul meu in afara de bormasina si ceva scule de taiat / aschiat, echer dreptunghic isoscel si vinclu + o menghina nu existau multe alte alternative de utilizat.
Am ales sa folosesc placa de lemn stratificat de 10 mm grosime si ceva armaturi de metal pentru intarire. Pentru asamblare am cumparat ceva organe specializate (suruburi cu cap de manevra din plastic) M8 de la Brico unde erau declarate picioare reglabile de mobilier.
Mai jos este lista cu ce am achizitionat precum si poza.

1. Placaj 1o mm stratificat (asta-l avem prin pod de la ceva laterale de sertar de mobile mai veche)
2. Platbanda perforata pe 3 randuri vertical-dimensiune 40x250x1 si 40x250x2 mm.
3. Suruburi autofiletante de lemn cu cap diam 4 mm si lungime 8 mm (Brico la blister);
4. Picioare reglabile Diam M8 –L=300 mm (4 buc de la Brico-la blister);
5. Piulite fluture M8 (3 buc) precum si ceva saibe se diam ext 24mm cu gaura de 8 mm si grosime 2 mm (Brico-o mana -sa fie)
6. Surub cu cap imbus M6 L=56 mm precum si o piulita M6 (Brico la vrac)
7. Un surub M8 cu cap mare de plastic (recuperate de la niste scaune de birou stricate care au ajuns la gunoi in final);
8. Una nivela sferica adeziva (F64-scump, scump-dincolo era mai ieftin )
9. O piulita de fixare de la un Zenit vechi (o bere la atelierul de reparatii aparate foto)-accesoriu neaparat necesar dat fiind ca filetul de prindere pe trepied NU este filet metric si deci nu prea ai cu ce scula sa-l reproduci.
10. 6 buc surubele M3 cu piulitele lor si saibe pe masura L min 30 mm (oricum se taie la masura ulerior);
11. O coroana circular de textolit de grosime 5 mm, Diam ext 600 mm;
12. Piulite incastrabile in lemn M8 (2 buc-Brico la vrac);
12. O talpa cu gauri si cu platan detasabil Giottos (http://www.f64studio.ro/det.php?id=205&pid=3119 (de departe cel mai scump accesoriu din lista-dar am considerat ca este necesar) ;
13. O coroana circular metalica (saiba) Dext=32mm , Dint 10mm (fix cat exteriorul piulitei de Zenit), grosime=2 mm (targ de ferotanii Obor-pret infim)
Dedesubt atasez o fotografie cu o parte din cele din lista restul urmand a le vedea montate direct pe produsul final.

Vezi poza 1

PLACA DE BAZA SI CAPUL ROTATIV (alidada orizontala)
Vezi poza 2

Din pacate nu am avut acces la un strung astfel incat sa fac capul rotativ (alidada orizontala) (sper totusi sa refac acest ansamblu ulterior cand voi avea acces, din aluminium sau bronz pentru o eleganta si o precizie mai mare a dispozitivului)-apropo daca stie cineva un strungar disponibil sa-mi dea si mie de veste. Realizarea posibila pe care am facut-o a fost cu ajutorul a doua discuri circulare de placaj stratificat taiate cu bormasina si cu o carota cu dinti de fierastrau la diametrul de aprox 60 mm (mai mare nu am gasit carota nicaieri). Pe discul inferior am atasat centrat piulita 9 (montata strans cu surubelele M3 intre discul de textolit 11 si saiba 13); In plus pe circumferinta acestui disc am marcat repere la 30 grade.
Pe discul superior placa de baza cu doua suruburi autofiletante de rigips (cu cap inecat neaparat astfel incat sa nu afecteze suprafetele de glisare). Cele doua ansambluri astfel realizate pivoteaza in jurul surubului 6 bine strans ca sa nu permita jocuri. Practic tot capul se invarte pe acest surub. Pentru o miscare fluida suprafetele de contact ale discurilor au fost grafitate cu un creion de grafit foarte moale.
Placa de baza are dimensiunile de 20x50x10 mm si ulterior am dublat-o (am incleiat inca una peste ea pentru un mai buna comportare la torsiune); Centrat pe placa de baza am executat cu bormasina si ceva scule aschietoare de lemn (raspel, pila etc.) un sant lat de 8 mm si lung de 130 mm . Placa incleiata ulterior are un sant mai lat pentru a permite sa strangi piulitele future cu mana.

PICIOR VERTICAL

L-am executat din acelasi placaj la o lungime de 240 mm (exagerat de mare am constata ulterior) si l-am armat cu platbanda de metal 2. Solidarizarea s-a facut cu suruburile autofiletante 3 in gaurile existente din platbanda. La capatul superior al platbandei am largit una din gaurile central (din ax) cu un burghiu Diam 8 mm. La partea inferioara a piciorului platbanda a fost indoita la 90 grade cca. 65 mm si in plus am executat centrat inca doua gauri de 8 mm pentru prinderea pe placa de baza.

Vezi poza 3

Ulerior am modificat acest reper mult prea lung (vezi poza urmatoare-poza 4) reducand lungimea totala la 180 mm si adaugand inca o gaura superioara de 8 mm (pentru montaj mai stabil la panorama cilindrica); pe partea opusa primei armaturi am mai pus un coltar de otel pentru stabilitate sporita.

Vezi poza 4

SINA ORIZONTALA SI SANIE CULISARE CAMERA

Sina orizontala a fost facuta din acelasi placaj la dimensiunea 50x280x10 mm. Pe centrul ei s-a executat acelasi sant de 8 mm si lung de 170 mm. Pt solidarizarea cu piciorul vertical s-a procedat la executarea in capat a unei gauri de 8 mm diametru si montajul pe una din parti a unei piulite incastrabile (nr 8).
Sania a fost facuta din placaj 80x70x10 mm. Pe spate s-au atasat (incleiat si prins in suruburi autofiletante) doua aripioare de placaj astfel incat sa poata culisa pe sina orizontala. Pe sanie s-a montat cu suruburi autofiletante talpa Giottos nr 12. In plus sania are practicata o gaura diam 8mm centrat pe ea (corespunzator cu santul din sina). In aceasta gaura s-a montat o piulita incastrabila M8.

Vezi pozele 5 si 6

Cam acesta este produsl final in varianta initiala si cea revizuita.
Vezi pozele 7,8,9 si 10.

Ultima poza e ceea ce iese cu el.

Va urez spor la cumparaturi si “succesuri” la panorama.

P.S Functie de accesul la materiale, tehnologii de prelucrare si pricepere produsele manufacturate pot diferi sensibil-important totusi este sa nu coste mult, sa fie transportabil (modular) si sa functioneze (esential).
Fişiere ataşate
CapPVar 2B.jpg
CapPvar 2A.jpg
CapPVar 1A.jpg
Pic 8
CapPVar 1B.jpg
Pic 7
Sanie Verso.jpg
Pic 6
Rigla_sanie 1.jpg
Pic 5
Picior V2.jpg
Pic 4
Picior V1A.jpg
Pic 3
placa baza.jpg
Pic 2
organe.jpg
Pic 1
Ultima oară modificat de cccornel pe Vin Iun 12, 2009 3:57 pm, modificat 1 dată în total.
Nikon D7000/Nikon FG/18-105mm/18-55mm/ AF 50mm f1.8 D /AF 50mm f1.4 D /AF 28-70 D/macro /Pentacon auto 1.8/50 /Tamron 70-300 VC USD/ Helios 44m-4 58mm-1:2 / CZJ 135mm:f3.5 / NIKON 70-210mm F4-5.6 AF/SB 600 /Slik Pro 700DX
Avatar utilizator
cccornel
 
Mesaje: 80
Membru din: Dum Apr 26, 2009 3:33 pm

Re: Fotografia panoramica-manufacturare cap panoramic de vizare

Mesajde cccornel » Vin Iun 12, 2009 3:44 pm

Atasez acum (ca uitasem) ceea ce produce dispozitivul in cauza -doar o bucatica dintr-o panorama cilindrica.
Varianta extins aici: http://farm4.static.flickr.com/3390/360 ... f635_b.jpg
Fişiere ataşate
 277_280 500px.jpg
Nikon D7000/Nikon FG/18-105mm/18-55mm/ AF 50mm f1.8 D /AF 50mm f1.4 D /AF 28-70 D/macro /Pentacon auto 1.8/50 /Tamron 70-300 VC USD/ Helios 44m-4 58mm-1:2 / CZJ 135mm:f3.5 / NIKON 70-210mm F4-5.6 AF/SB 600 /Slik Pro 700DX
Avatar utilizator
cccornel
 
Mesaje: 80
Membru din: Dum Apr 26, 2009 3:33 pm

Re: Fotografia panoramica-manufacturare cap panoramic de vizare

Mesajde glumetu » Vin Iun 12, 2009 4:01 pm

absolut impresionant! felicitari! :mrgreen:
Bogdan.
D800 14-24 24-70 70-200/4
Avatar utilizator
glumetu
 
Mesaje: 321
Membru din: Vin Ian 16, 2009 1:19 pm

Re: Fotografia panoramica-manufacturare cap panoramic de vizare

Mesajde cccornel » Vin Iun 12, 2009 4:10 pm

Fotografia sau dispozitivul?
Fii serios-e doar ceva artizanal. Da-mi un acces la un atelier de strungarie si frezare eventual cu CNC dotat si sa vezi acolo ce iese.

Multumesc oricum pt felicitari.
Nikon D7000/Nikon FG/18-105mm/18-55mm/ AF 50mm f1.8 D /AF 50mm f1.4 D /AF 28-70 D/macro /Pentacon auto 1.8/50 /Tamron 70-300 VC USD/ Helios 44m-4 58mm-1:2 / CZJ 135mm:f3.5 / NIKON 70-210mm F4-5.6 AF/SB 600 /Slik Pro 700DX
Avatar utilizator
cccornel
 
Mesaje: 80
Membru din: Dum Apr 26, 2009 3:33 pm

Re: Fotografia panoramica-manufacturare cap panoramic de vizare

Mesajde aditzuBA » Vin Iun 12, 2009 4:36 pm

artizanal , neartizanal iti faci treaba cu el.
daca te apuci sa confectionezi asa ceva , sa sti ca ai deja un client.. :D
http://www.flickr.com/photos/adibunea/

my lucky numbers : 90/16/85/900
aditzuBA
 
Mesaje: 66
Membru din: Sâm Ian 17, 2009 9:30 am
Localitate: Bucuresti

Re: Fotografia panoramica-manufacturare cap panoramic de vizare

Mesajde cccornel » Vin Iun 12, 2009 5:43 pm

Momentan nu mi se pare ca merita reprodus in serie asa cum este, mai ales pentru capul rotativ, dar "dati-mi un strungar si va rastorn pamantul" :D

Am deja in cap proiectul capului cu rulment de rotita de patina (role) :mrgreen:
Nikon D7000/Nikon FG/18-105mm/18-55mm/ AF 50mm f1.8 D /AF 50mm f1.4 D /AF 28-70 D/macro /Pentacon auto 1.8/50 /Tamron 70-300 VC USD/ Helios 44m-4 58mm-1:2 / CZJ 135mm:f3.5 / NIKON 70-210mm F4-5.6 AF/SB 600 /Slik Pro 700DX
Avatar utilizator
cccornel
 
Mesaje: 80
Membru din: Dum Apr 26, 2009 3:33 pm

Re: Fotografia panoramica-manufacturare cap panoramic de vizare

Mesajde glumetu » Vin Iun 12, 2009 7:37 pm

impresionant este efortul, dar si rezultatul (atat mecanismul, cat si fotografia)

ar trebui sa faci o mica afacere din asta :) daca le scoti un pic fituite la 70-80 de EUR, se inghesuie lumea ;)
Bogdan.
D800 14-24 24-70 70-200/4
Avatar utilizator
glumetu
 
Mesaje: 321
Membru din: Vin Ian 16, 2009 1:19 pm

Re: Fotografia panoramica-manufacturare cap panoramic de vizare

Mesajde Dan Pop » Sâm Iun 13, 2009 1:47 pm

Poate ma lamureste si pe mine cineva de ce problema asta nu poate fi rezolvata cu o simpla placa de metal dreptunghiulara cu o decupare lata de 1/4 inci de-a lungul axei lungi. Prin decupare se trece surubul placutei de fixare a unui cap panoramic ordinar (probabil surubul original va trebui inlocuit cu unul ceva mai lung) si se fixeaza cu o piulita, exact sub punctul dorit al obiectivului. Dupa care, tot prin decupare, se fixeaza si aparatul foto de placa, cu un surub adecvat. Grosimea placii se alege, functie de material, astfel incit sa se asigure rigiditatea ansamblului.

Odata placuta fixata pe capul trepiedul, ansamblul se va roti in jurul punctului dorit de pe obiectiv si nu in jurul aparatului foto. Daca obiectivul e prea gros, se poate pune aparatul pe un grip sau se poate recurge la un distantier intre aparat si placa de care e fixat.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop
 
Mesaje: 4615
Membru din: Mie Feb 04, 2009 10:33 am
Localitate: Bucuresti

Re: Fotografia panoramica-manufacturare cap panoramic de vizare

Mesajde aditzuBA » Sâm Iun 13, 2009 1:56 pm

ceea ce spuneti dvs e perfect adevarat..
eu am impovizat asa ceva dintr`un fel de sina/bracket pt blitz.....dar marele neajuns al ""ustensilei"" e ca nu poti folosii aparatul decat in landscape..
http://www.flickr.com/photos/adibunea/

my lucky numbers : 90/16/85/900
aditzuBA
 
Mesaje: 66
Membru din: Sâm Ian 17, 2009 9:30 am
Localitate: Bucuresti

Re: Fotografia panoramica-manufacturare cap panoramic de vizare

Mesajde Dan Pop » Sâm Iun 13, 2009 2:38 pm

aditzuBA scrie:marele neajuns al ""ustensilei"" e ca nu poti folosii aparatul decat in landscape..

Pentru pozitia portret, mai e nevoie de o a doua placa cu un decupaj similar, indoita in forma de "L". Pe una din laturi se prinde de aparat, pe cealalta se prinde de prima placa. Daca ansamblul aparat + obiectiv nu e prea greu, n-ar trebui sa apara probleme din cauza rigiditatii mai scazute a montajului.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop
 
Mesaje: 4615
Membru din: Mie Feb 04, 2009 10:33 am
Localitate: Bucuresti

Următorul

Înapoi la Cum se fabrica?

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori