Pagina 1 din 1

Parasolar si polarizor

MesajScris: Joi Sep 03, 2009 10:02 am
de Dan Pop
Nu propun nici un bricolaj, ci doar o solutie simpla la o problema comuna: utilizarea filtrului de polarizare impreuna cu parasolarul.

Toate parasolarele care insotesc obiectivele aflate curent in vinzare (cu rare exceptii, precum 85/1.8, care vine cu parasolar metalic pe filet) se prind de obiectiv printr-o montura stil baioneta. Chestie care are avantajul ca parasolarul poate fi scos si montat invers, atunci cind obiectivul nu e folosit. Din pacate, are si dezavantajul ca face extrem de anevoioasa utilizarea filtrelor de polarizare, care trebuie rotite inainte de fiecare utilizare, pentru a obtine rezultatul asteptat de la ele. Toti cei pe care i-am vazut folosind polarizoare o faceau fara parasolar, chestie care nu mi se pare o idee prea grozava: cistigi pe o parte, dar pierzi pe alta, parasolarul nefiind tocmai un element de decor (desi multa lume il trateaza ca atare si il lasa montat invers mai tot timpul).

Solutia mea a fost sa montez un parasolar de cauciuc cu 3 pozitii (link magazin online) pe filetul filtrului de polarizare. Gratie celor 3 pozitii ale sale, parasolarul se adapteaza cu usurinta la unghiurile de cuprindere ale majoritatii obiectivelor, iar filtrul de polarizare poate fi rotit prin rotirea parasolarului, care, dupa montare, devine solidar cu inelul de rotire al polarizorului.

Re: Parasolar si polarizor

MesajScris: Mie Mar 10, 2010 5:38 am
de catalin205
ingenioasa idee, m-am gandit si eu la posibilitatea asta, dar sincer inca nu am incercat

Re: Parasolar si polarizor

MesajScris: Dum Apr 11, 2010 1:10 pm
de Razwan28
geniala ideea ;) merita incercat