Pagina 1 din 3

[Cum să] Expodisc

MesajScris: Vin Mai 22, 2009 1:40 pm
de equinoxe
ARTICOL DIY: Expodisc


Se cumpara 2 filtre UV cat mai mari: eu am luat de 77mm. Cu buretii ce se gasesc in cutie, vom face miezul. Se reduce diametrul buretilor ai. sa intre in filtre, cand acestea vor fi insurubate. Se insurubeaza filtrele = GATA EXPODISC-ul.

Re: Sectiune noua forum

MesajScris: Vin Mai 22, 2009 2:29 pm
de cosminprund
2 potentiale probleme:

(a) De unde stii ca vei primi bureti albi? De unde stii ca vei primi bureti de fel - cel putin la ultimile filtre Hoya cumparate, le-am primit intr-o cutie circulara de plastic, nu stiu cum sa-i zic... chestie :) Oricum, culoarea alba e critica la un expodisc.
(b) Cel mai ieftin filtru de 77 costa 30% din pretul unu ExpoCap - care ExpoCap e o solutie mult mai sigura, plus ca-i bun si de capac.

Re: Sectiune noua forum

MesajScris: Vin Mai 22, 2009 3:33 pm
de equinoxe
Eu spun cum am facut eu!
Puteam la fel de bine sa spun ca se ia un capac de Pringles semi-transparent, la care venea problema ca nu se mai gasesc decat cu capace complet transparente!

In legatura cu filtrele, eu chiar acum 1 saptamana am cumparat filtrul asta (link magazin online) si dupa cum vezi, vine in clasica cutie patrata, cu buretel inauntru. Cand am facut eu "expodisc"-ul, erau cam 40 de lei, pe 77mm. deci m-a costat 80 de lei un "expodisc", cu 2 filtre identice, si 2 bureti identici!
Rezultatele sunt... mai mult decat acceptabile. Din ce am reusit (chiar ieri) sa fac o comparatie cu un Expodisc adevarat, am vazut ca imaginea rezultata cu el este intr-adevar Gri neutru (18%), solutia mea avand un grad de alb ceva mai mare sa spunem gri 10%.

Re: Sectiune noua forum

MesajScris: Vin Mai 22, 2009 3:42 pm
de cosminprund
M-am uitat putin pe net, n-am gasit o poza cu cutia in care vine Hoya, n-are nici un fel de burete. Dar ca sa completez lista, am mai auzit de:

- Filtre de cafea albe
- Caserole dintr-acelea in care se cumpara carnea la supermarket
- Borcane de iaurt

Si din lista asta ar putea iesi un expo-something asa: se cumpara cu inel step-down sau step-up pentru ca au filet si sunt ieftine, se decupeaza un cerc dintr-o caserola de-aia de carne si se indeasa in interiorul adaptorului step up/down. Avantaje: pret redus, caserola de carne se poate testa inainte (sa nu fie surprize ca-i prea albastra de exemplu). Dezavantaje: imi imaginez ca arata rau...

t1

MesajScris: Vin Mai 22, 2009 3:55 pm
de equinoxe
Uite o sa fac niste foto diseara, si o sa le public, ca un fel de micro tutorial. Am auzit si eu ca ar merge super ok cu filtre de cafea dar..... nu prea am vazut filtre de cafea albe, decat din cele maro! Nu ar da color-cast?!

Re: Sectiune noua forum

MesajScris: Sâm Mai 23, 2009 12:30 am
de Dan Pop
equinoxe scrie:Uite o sa fac niste foto diseara, si o sa le public, ca un fel de micro tutorial.

Testul de foc al expodisc-ului este balansul luminii produse de becurile economice. Spre surprinderea mea, am obtinut rezultate pasabile cu un expodisc veritabil si la lumina unei lampi cu vapori de sodiu, care emite o lumina intens portocalie si pentru care conceptul de temperatura de culoare nu prea are sens.
equinoxe scrie:Am auzit si eu ca ar merge super ok cu filtre de cafea dar..... nu prea am vazut filtre de cafea albe, decat din cele maro! Nu ar da color-cast?!

Filtrele de cafea sint Melitta albe, dar sint recomandate pentru cealalta metoda de WB: se fotografiaza filtrul, nu sursa de lumina prin filtru (sau, in termeni savanti, pentru balansul luminii reflectate, nu pentru cel al luminii incidente).

Re: [Cum să] Expodisc

MesajScris: Mar Iun 09, 2009 1:33 pm
de bogdan_dumitru
Multumim de sfaturi, domnilor!
Utile.
Cat de curand le pun in aplicatie si analizez rezultatele.

Re: Sectiune noua forum

MesajScris: Mar Iun 09, 2009 6:32 pm
de Radu_Grozescu
cosminprund scrie:Si din lista asta ar putea iesi un expo-something asa: se cumpara cu inel step-down sau step-up pentru ca au filet si sunt ieftine, se decupeaza un cerc dintr-o caserola de-aia de carne si se indeasa in interiorul adaptorului step up/down. Avantaje: pret redus, caserola de carne se poate testa inainte (sa nu fie surprize ca-i prea albastra de exemplu). Dezavantaje: imi imaginez ca arata rau...


Nu arata rau deloc, eu am unul prin casa, confectionat inainte sa ajunga Expodiscu-urile la noi.

Merge mult mai bine decat deloc, dar pana la un Expodisc neutral mai e o mica distanta :-)

Re: [Cum să] Expodisc

MesajScris: Joi Feb 10, 2011 10:50 am
de littlealien
Se cumpara 2 filtre UV cat mai mari: eu am luat de 77mm. Cu buretii ce se gasesc in cutie, vom face miezul. Se reduce diametrul buretilor ai. sa intre in filtre, cand acestea vor fi insurubate. Se insurubeaza filtrele = GATA EXPODISC-ul.

Mi-am confectionat si eu asa ceva si sunt destul de multumit avand in vedere cat m-au ajuns costurile .

Re: [Cum să] Expodisc

MesajScris: Joi Dec 06, 2012 5:10 pm
de valyy_dvd
O varianta cu care am avut aceleasi rezultate ca si cu expodiscul este, un stop de bicicleta alb ,din acela care se punea odata in fata bicicletei ,cu un diametru de 75mm.
Rezultatele au fost identice masurate,ceea ce ma facut sa returnez a doua zi expodiscul la f64.
Am incercat /afara /in casa /cu blit-ul ,toate rezultatele erau identice.
Cat costa un stop de bicicleta???