Diferentele intre standardul PAL si NTSC fac referire la frecventa de operare 50 Hz vs. 60 Hz pentru NTSC si numarul de linii ce sunt baleiate cu respectivele frecvente: 525 la PAL si 625 la NTSC. Diferentele erau vizibile la afisarea imaginilor pe tuburile catodice ... acum toate device-urile afiseaza foarte bine ambele standarde si e greu de facut o diferenta vizibila. (exista diferente, dar ele pot fi sesizate doar de un ochi antrenat). Toate monitoarele si TV-urile sustin 60 Hz.
[SECAM-ul era foarte diferit de PAL/NTSC ...
]
Singura mare diferenta intre PAL si NTSC este numarul de FPS-uri cu care opereaza: 50/25 fps in cazul PAL si 60/30 fps in cazul NTSC. Cum la 60 fps se genereaza o imagine (ceva) mai detaliata si cu mai putine efecte secundare e de preferat utilizarea NTSC mai ales daca se fac prelucrari ulterioare ale materialului video (ex. trecerea la 24-25 fps pentru un aspect cinematic al filmarii). Si timpul de expunere e in concordanta cu FPS: 1/50 la 50 fps si 1/60 la 60 fps la o filmare normala.
Totusi utilizand un FPS mai mare, volumul de informatie de trebuie scris pe card (prin bufferul camerei) este mai mare si trebuie folosite carduri mai pretentioase, care sa suporte un flux mare de date in mod continuu ... din acest motiv ISO a introdus recent standardul video (V30, V60, V90); in unele cazuri, cardurile de viteza mare folosite cu succes la fotografiere (chiar si in rafala) pot da rateuri la filmare din cauza ca nu pot sustine o viteza
constanta mare pe o perioada lunga de timp cum e cazul filmarii ... si apar frameuri sarite, desincronizari, etc.