Pana la urma mi-am luat D60 din urmatoarele considerente :
- pretul mult mai mic decat al D90 (si limitarea bugetului disponibil)
- garantia, D80 se gaseste doar second hand, si negasind pe nimeni din oras e destul de riscant sa cumperi o camera foto "orbeste" de la cineva din alt oras.
Referitor la rangefinder, am facut cateva teste si functioneaza decent (nu va asteptati la minuni), dar ai nevoie si de un obiectiv cat de cat bun ca sa-l poti folosi. Cu biectivul de kit (18-55) e greu (de fapt aproape imposibil) de folosit pentru ca orice rotire cat de mica a inelului de focalizare are efecte mari in focalizare, dar la 70-300 VR deja se poate lucra destul de bine cu rangefinder-ul.
liliandrei scrie:D80 si D90 sunt cam singurele din gama lor (parca... nu tin sa fiu abrupt) care prezinta un mic detaliu... au DOUA "rotite" de reglare pe grip: expunere, respectiv diafragma...
Pai daca am inteles eu bine, poti regla atat timpul de expunere cat si deschiderea diafragmei DOAR in modul manual (M), iar pentru acela pe D60 poti folosi aceeasi rotita de reglaj. Daca o rotesti modifici timpul de expunere, dar este un butonas (are un semn de "+/-" pe el) si daca-l apesi pe acela in timp ce rotesti rotita de reglaj atunci setezi deschiderea diafragmei.
E mai greu la inceput pana te inveti unde este acel buton, dar dupa ce-l "inveti" nu mai e o problema.
Iata care cred eu momentan ca ar fi minusurile lui D60 (dupa aproximativ o luna de "joaca" cu el) :
- lipsa motor focus intern (astfel toate obiectivele care le iau vor trebui sa includa motor propriu de focalizare sau va trebui sa le folosesc cu focalizare manuala),
- lipsa buton DOF (Depth Of Field) - uneori trebuie sa fac 2-3 poze pana reusesc sa setez deschiderea diafragmei ca sa obtin efectul dorit, dar poate in timp voi stii deja pe de rost la ce setari ce efect obtin,
- lipsa live view - uneori sunt situatii unde ar fi mai usor (sau mai sigur
) sa fac pozele uitandu-ma pe ecran, de exemplu daca incerc sa fac poze la nivelul solului sau deasupra capului meu (sau la gradina zoo cand fotografiez tigrii
),
- zgomot destul de vizibil la ISO 1600 si 3200 (HI1),
- lipsa ecran superior pentru afisare setari,
- lipsa suport grip, e drept ca inca nu am prea avut nevoie, dar e totusi un minus,
- lipsa posibilitate folosire telecomanda pe fir (sau eu cel putin n-am gasit aceasta posibilitate), dar telecomanda pe infrarosu isi face treaba.
Nu am lucrat inca deloc cu flash-uri asa ca nu stiu cum se folosesc sau ce limitari am pe D60 (am inteles ca nu poate folosi flash-ul integrat ca si commander).
Oricum, nu regret deloc alegerea facuta, daca chiar voi simti ca ma limiteaza aparatul voi trece pe ceva mai bun. Pana atunci va scade pretul de la D90 plus ca voi stii si eu ce anume ma intereseaza la o camera (care sunt lucrurile de care chiar am nevoie). Pana atunci sper sa am deja un set de obiective si alte accesorii (flash, filtre, trepied, ...).
P.S. acestea sunt opiniile unui incepator, deci luati-le ca atare
P.S.2 un alt avantaj al aparatelor mai vechi (pe langa pret mai mic) este si ca Nikon a avut timp sa repare micile probleme ale camerei (vezi problema cu D5000)