Forumul comunitatii utilizatorilor Nikon din Romania
equinoxe scrie:Relativ simplu: daca "iti clipeste albul" atunci ai exposure compensation -, altfel daca poza este (MULT) prea neagra, ai exposure compensation +. Asta o explicatie la minimul necesar, si plecand de la considerentul ca "tragi" in modul P.
Oricum, chestiile astea le inveti cu timpul. Si, in ziua de astazi, daca ai Metering mode-ul pus pe "Matrix" camera este suficient de inteligenta ca in 98% din cazuri sa nu-ti cauzeze astfel de efecte neplacute !
O a treia "solutie" ar fi sa incerci sa-ti dai seama pentru ce expui. Sa zicem ca vrei sa faci o poza prietenei tale, avand cerul ca fundal. Daca focalizezi pe fata ei, aparatul va "expune pentru fata" si vei avea cerul lipsit de detalii. Daca "focalizezi" pe cer si apoi reincadrezi fata prietenei, vei avea un cer corect expus, cu detalii, culori, norisori, dar fata ei va iesi intunecata.
Bine, stiu ca e o explicatie cam SF, si ca nu prea are treaba focus-ul cu expunerea, dar din cate am citit esti incepator si fac referire la modul de functionare "default" al D40-ului (din cate tin eu minte), ca sa-ti poti tu da seama de ordinea operatiilor, ca sa stii cam ce si cand se intampla.
Cu alte cuvinte, nu e vorba de cate incercari faci pana iti iese, e vorba ca trebuie sa stii cam CE trebuie sa faci ca sa iti iasa cum vrei, si asta vine cu timpul, deci.... FA POZE, experimenteaza, fa greseli, si vei incepe sa te prinzi ce si cum
equinoxe scrie:Relativ simplu: daca "iti clipeste albul" atunci ai exposure compensation -, altfel daca poza este (MULT) prea neagra, ai exposure compensation +. Asta o explicatie la minimul necesar, si plecand de la considerentul ca "tragi" in modul P.
FA POZE, experimenteaza, fa greseli, si vei incepe sa te prinzi ce si cum
Ar fi mult mai utila o trimitere catre o forma de introducere in fotografie. Lectura manualului din scoarta-n scoarta ar trebui sa vina dupa lectura unei introduceri in fotografie.
Dinu Lazar scrie:FA POZE, experimenteaza, fa greseli, si vei incepe sa te prinzi ce si cum
Asta, ca si majoritatea sfaturilor de pe aici, mi se par, cu tot respectul, niste chestii impotriva firii.
Oricine care vrea sa stie ceva trebuie sa citeasca, sa studieze, sa inteleaga, nu sa mearga pe dijbuite si pe incercari pe care nu si le poate explica. Ar fi multe de zis, dar...
Fotografia, mai mult ca oricind, cere mult studiu si multa aplecare catre stiintele aplicate. Un studiu sistematic incepe cu invatarea si intelegerea manualului aparatului, apoi cu surfarea pe siturile cu lectii interactive... sunt atitea...
Dinu Lazar scrie:Pe de alta parte... ce ma mira pe mine... este ca toata lumea care vrea sa atece fotografia hop, cumpara un DSLR si multe obiective si accesorii, pentru ca sa foloseasca poate sub 10% din ce poate aparatul, si asta in cazul fericit.
Cei care se indragostesc de fotografie efectiv nu cunosc ca este importanta imaginea, nu aparatul si tehnica. Limbajul imaginii, ce vrem sa spunem, ce vrem sa comunicam, cum, iata chestii care ar trebui sa ne preocupe intii.
Fara fotografie si fara limbajul imaignii, aparatul nu e decit un trenulet electric, care mai si face poze - cum se si vede in capitolul cu fotografii de pe aici de pe forum.
In alta ordine de idei... logica lucrurilor ar fi asa: fac poze cu telefonul. Am epuizat ce face telefonul? Iau un aparat foto compact simplu. Am epuizat ce face el? Iau unul evoluat, premium, sau un bridge. Am epuizat si faza asta? Iau un DSLR.
Dinu Lazar scrie:Ar fi multe de spus...
Pasul de la telefonul mobil la aparatul compact dureaza 5 minute:
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori