Pagina 1 din 2

Fisiere corupte

MesajScris: Lun Iun 02, 2014 5:04 pm
de antidotu79
Salutare colegi,

Intr-o frumoasa zi cand am realizat niste frumoase fotografii, cardul d610-lui din dotare a scris pe langa cele 30-40% imagini ok, pana la 100% imagini corupte.

De obicei trag integral RAW, insa intamplare aa facut sa am nevoie de dimensiunea mica a a jpg-urilor, asadar am fotografiat cateva sute de cadre jpg, dintre care aproximativ 60% s-au materializat in imagini corupte pe care nu le pot folosi.

Concluzia pe care am tras-o este ca problema se datoreaza cardului, deoarece imediat ce l-am introdus in laptop, mi-a dat acel frumos mesaj cum ca mediul de stocare introdus is damaged.

Exista vreo explicatie pentru care s-a intamplat asta si exista vreo modalitate prin care pot vizualiza imaginile corupte?

Tin sa precizez ca este prima data cand ma confrunt cu o astfel de problema, deci nu stiu daca se poate sau nu face ceva, asadar please help a mate in need :)

Re: Fisiere corupte

MesajScris: Lun Iun 02, 2014 6:22 pm
de Bogdan Dulgheru
Copiaza in primul rind intreg continutul cardului pe HDD ... eventualele mesaje de eroare ignora-le in acesta faza. Un Total Commander e un pic mai capabil decat copierea din Windows.
Dupa terminarea copierii incearca o scanare a cardului cu repararea sectoarelor defecte (error-checking-ul din Windows); odata terminata verificarea, copiaza din nou intreg continutul cardului pe HDD, in alta locatie, si verifica ce s-a putut recupera prin corectia erorilor.

Daca recupararea n-a avut prea mare succes, mai poti incerca o metoda mai neortodoxa: stergi tot continutul cardului (nu insa prin formatare !) , dupa care folosesti un soft de recuperare de fisiere, gen RECUVA si analizezi rezultatele recuperarii.

Cele 3 seturi de fisiere iti vor oferi maximul de recuperare a cadrelor corupte de pe respectivul card.

Cardul va trebui testat drastic cu un program gen HDD-Tune ulterior, formatat in aparat si testat pe citeva cadre (RAW+JPG) daca mai poate fi utilizat in continuare fara emotii sau daca trebuie aruncat/schimbat.

Re: Fisiere corupte

MesajScris: Lun Iun 02, 2014 7:42 pm
de antidotu79
Multumesc in primul rand pentru rapunsul complex.

In al doilea rand am incercat metodele explicate mai sus le-am folosit, insa din pacate aceleasi fisiere care erau corupte la prima copiere, au ramas tot corupte si dupa recuperarea cu programul Active Recovery.

Intrebarea fireasca ar fi: se mai poate face ceva cu cadrele care sunt corupte

P.s. foarte ciudat este faptul ca nu toate fisierele au fost corupte, si nici macar grupate nu au foat cele corupte, insa este un mare mister aceasta intamplare.

Re: Fisiere corupte

MesajScris: Lun Iun 02, 2014 9:04 pm
de gabyte00
Intrebare: in aparat vezi pozele?

Re: Fisiere corupte

MesajScris: Lun Iun 02, 2014 9:18 pm
de antidotu79
Nu le mai pot vedea deoarece dupa ce mi-a dat eroarea cu disk damaged, mi-a recomandat sa-l scanez - lucru pe care l-am si facut.

Dupa scan, imi arata ca pe card mai exista aproximativ 2 gb de informatii, insa daca intram pe partitia card-ului imi spunea ca este goala, recuperarea ulterioara facand-o in proportie de 100 cu programul mentionat mai sus, insa fisierele recuperate bineinteles ca erau in continuare corupte.

Re: Fisiere corupte

MesajScris: Mar Iun 03, 2014 7:36 am
de Bogdan Dulgheru
Recent a mai avut cineva pe forum o problema cu niste RAW-uri corupte (el le vedea, dar imaginea era corupta) si a reusit sa le recupereze cu un viewer Xn-view (?) - http://www.xnview.com/en/ ... poate functioneaza si la tine, macar pe citeva. Eventual, incercate ale viewere de la alti producatori ...

Problemele par a fi doar datorate cardului sau bufferului aparatului; ar fi bine sa testezi temeinic cardul si daca ti se pare ca nu mai prezinta siguranta, sa incerci sa-l eviti mai ales pentru cadre critice. Daca problemele se mentin si cu alte carduri, poate ar fi util sa rescrii firmware-ul aparatului.

Re: Fisiere corupte

MesajScris: Mar Iun 03, 2014 8:14 am
de gabyte00
Aş mai adauga la ce a zis Bogdan ca pe viitor, dacă mai ai probleme, să nu te mai grabesti să foloseşti tot felul de programe care alterează conţinutul cardului până nu epuizezi toate variantele de copiere sau recuperare.

Eram curios dacă băgai cardul în aparat înapoi si se vedeau imaginile. Puteai să încerci să le tragi din camera direct cu cablul cu softul nikon. Erau mai multe variante.

Re: Fisiere corupte

MesajScris: Mar Iun 03, 2014 8:50 am
de antidotu79
Gabi, imediat ce m-ai intrebat daca le mai vede aparatul m-am gandit ca acela este motivul pt care ma intrebi, dar din pacate il scanasem deja cu windows-ul, moment in care problemele s-au acutizat.

Intr-un final dupa scanari si rescanari am reusit sa le recuperez in proportie de 95% cu Active Recovery, dar in continuare s-au intamplat niste lucruri ciudate, in ideea ca fisierele corupte mi le-a recuperat de 2 ori: o data la rezolutia nativa si inca o data la o rezolutie mai mica, ceea ce mi se pare iar ciudat.

Pana voi reusi sa raspund la toate intrebarile, voi avea grija sa tin cardul in cauza la distanta de aparat.

Voi testa si xnview asta seara sa vedem ce rezultat obtin.

Re: Fisiere corupte

MesajScris: Mar Iun 03, 2014 11:32 am
de gabyte00
Sa sti ca felul cum iti sunt recuperate fisierele depinde integral de softul de recuperare si cat stie el sa faca. am avut si eu de recuperat fisiere sterse sau chiar formatate de pe carduri si am incercat diverse softuri. Unele re recuperau fara extensie, altele fara denumire, altele nu recunosteau nef-uri. In final cel mai bine m-am inteles cu File Rescue de la Sony. Aveam un cod pe unul dintre card-uri pentru download gratuit. Recupereaza foarte ok.

Re: Fisiere corupte

MesajScris: Mie Sep 08, 2021 5:48 pm
de VilmaShanahan
I really liked the banner images of your photography as well as the mobile, it really looks well on the above and so this made me more happier to get the similar ones to darwinessays articles. I really hope it's going to suit well to them.