Bună ziua. Vreau să vin cu câteva completări la modul de calcul al timpului de încărcare:
- în primul rând toată discuția se referă la încărcarea în curent constant, adică încărcătorul dă pe toată durata încărcării una și aceeași valoare de intensitate a curentului, menționată de obicei pe spatele lui;
- timpul de încărcare se calculează cu relația menționată mai sus, dar se mai înmulțește cu un factor de 1,4:
Timp încărcare (ore) = 1,4 * Capacitate acumulator (mAh) / Curent încărcare (mA)
Timpul trebuie majorat cu 1,4 pentru că randamentul de încărcare este subunitar, adică nu toată energia băgată în acumulator este și reținută! Factorul de 1,4 este recomandat de producătorii de acumulatoare pe bază de Nichel, la ambele variante, NiCd și NiMh
- Curentul de încărcare trebuie să fie 1/10 din capacitatea nominală a acumulatorului (tot de la producători citire). Se admite (cu reducerea vieții acumulatorului ! ) și o valoare mai mică (până la 1/20) sau mai mare (până la 1/5), cu modificarea corespunzătoare a duratei de încărcare.
Pentru clarificare, dau și un exemplu practic (cazul concret de la care a pornit discuția) :
Capacitate acumulator = 2700 mAh
Curent de încărcare = 120 mA
Timp încărcare : 1,4*2700/150=
31,5 oreTrebuie un alt încăcător, din 2 motive: curentul mic de încărcare scurtează viața acumulatorilor și durata prea mare de încărcare, mai mult de o zi !
Pentru un încărcător ce dă 250 mA avem:
Timp de încărcare : 1,4*2700/250=
15,12 oreAcest încărcător este mult mai bun și îl recomand.
Incă o mențiune: încărcătoarele rapide bune, de calitate (a se citi
mai scumpe), reduc timpul de încărcare mărind curentul, dar supraveghind tensiunea de încărcare și oprind automat încărcarea atunci când trebuie. De fapt încărcarea se face în mai multe faze, o fază cu un curent mare, până la o anume tensiune, apoi cu un curent mic, până la final.
Scuze pentru postarea lungă, sper să vă fie de folos informațiile venite de la un tehnician electronist - adică eu !