Acum este Joi Ian 16, 2025 1:49 am

Articole Nikonisti.ro

Cateva intrebari pentru foto nunta (amator)

Cea mai frumoasa zi, in imagini

Cateva intrebari pentru foto nunta (amator)

Mesajde zvonacfirst » Dum Apr 11, 2010 5:30 pm

Salutare tuturor.
Sunt nou pe acest forun si...proaspat nikonist DSLR, pentru ca am fost "compactist" Nikon, si nu numai.
Am avut curajul (sotia zice obraznicia) sa imi "trag" de Paste un D5000 de la F64 cu oferta buy-back si un SH 18-105 VR foarte OK, zic eu. Am ales varianta SH dupa o saptamana de cautari pe net, dar stocurile erau epuizate peste tot. Dar sunt sigur ca nu am facut o afacere proasta.
Problema este ca peste o saptamana ma duc la o nunta si vreau sa-mi etalez "scula", si daca tot ma voi da mare nu vreau sa ma fac de ras. Bineinteles ca ma duelez cu compactistii nu cu profesionistul care va imortaliza momentul, un super-meserias pe care l-am mai vazut la doua nunti dar care foloseste un brand care incepe cu C.
Avand un singur obiectiv, posibilitatile sunt limitate. Am citit tot forumul in lung si-n lat, tehnica fiecaruia dintre cei initiati se bazeaza pe tot felul de obiective.
In situatia data, la foto de exterior la cununia civila cred ca am sa ma descurc, am sa vad la podul de flori unde toata lumea se misca daca voi da rateuri.
Problema grea mi se pare la biserica si super-grea la restaurant unde, la dans, toate pozele pe care le faceam cu compacte, indiferent de marca, ieseau miscate.
Deci: cu D5000 + 18-105VR + blitz Nissin Di622 TTL cam cu ce reglaje sa merg in aceste doua situatii (biserica si restaurant) pentru a scoate poze decente? Excludem din discutie un al doilea obiectiv, cred ca ar fi prea mult pentru nevasta-mea... :D
La restaurant as vrea sa limitez pe cat se poate utilizarea blitzului pentru a surprinde cat mai realist atmosfera.
Scuze pentru postul lung si multumesc in avans pentru sugestii.
Respecte.
George G.

Nikon D90 + Grip +Nikon 50mm f/1.4G + Nikon 16-85mm f/3.5-5.6GVR DX + Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF ED VR + Blitz Nikon SB-600 +alte maruntisuri
zvonacfirst

Re: Cateva intrebari pentru foto nunta (amator)

Mesajde Radu_Grozescu » Dum Apr 11, 2010 6:06 pm

zvonacfirst scrie:Avand un singur obiectiv, posibilitatile sunt limitate. Am citit tot forumul in lung si-n lat, tehnica fiecaruia dintre cei initiati se bazeaza pe tot felul de obiective.

Realitatea este ca poti fotografia lejer o nunta cu obiectivul din dotare, chiar ca fotograf principal :-)

Asta nu inseamna ca alte obiective nu ar fi de folos ( un tele si un obiectiv mai luminos) dar acesta ajunge pentru majoritatea fotografiilor.

zvonacfirst scrie:In situatia data, la foto de exterior la cununia civila cred ca am sa ma descurc, am sa vad la podul de flori unde toata lumea se misca daca voi da rateuri.

N-ai de ce sa dai rateuri, subiectul principal sunt mirii si ei nu alearga. Singurul risc este sa le stai in cale fotografului oficial si cameramanului deoarece locul optim de fotografiere este destul de limitat. Eventual stai in genunchi si ei ”trag” peste tine. O sa ai cadre mai interesante de acolo de jos :-)

zvonacfirst scrie:Problema grea mi se pare la biserica si super-grea la restaurant unde, la dans, toate pozele pe care le faceam cu compacte, indiferent de marca, ieseau miscate.

La biserica discutia e mai lunga, dar la restaurant fie dai cu flash-ul in tavan, fie tragi lumina existenta dar o sa fie lumina cam putina. Oricum, cu D5000 poti sa tragi la 1600, deschizi diafragma la maxim si vezi ce timpi de expunere obtii. Daca ai timp si chef, poti sa incerci panning :-)

La biserica incearca fie lumina existenta, imagini largi, de atmosfera, ca sa poti sa tragi la timpii lungi necesari, fie da cu flash-ul la ”fill-in”, adica pune ISO 1600, deschide diafragma, timp 1/60 si compensezi cu flash. Astfel vei obtine ceva atmosferă de la lumina existenta iar expunerea va fi asigurata de flash.

Am dat aici niste idei similare, dar e vorba de un bridge: viewtopic.php?f=70&t=6886
Vezi ca am insistat mult pe evitarea cu orice pret a subexpunerii, asta se aplica si la DSLR.

Dat fiind ca tocmai ai facut o investitie serioasa, nu-ti voi recomanda ceva de genul:
http://www.q-foto.ro/seminar-de-fotografie-de-nunta/ , mai ales ca inteleg ca ai nunta chiar pe 17, dar daca vrei sa faci in viitor fotografie de nunta ar putea sa-ti fie de folos.
Cu stimă,

Radu Grozescu

Radu_Grozescu

Mesajde zvonacfirst » Dum Apr 11, 2010 7:25 pm

Multumesc mult pentru raspunsul super-rapid.
Promit sa ii las pe profesionisti sa-si faca treaba.
Am facut tot felul de incercari prin casa. De exemplu am incercat sa simulez lumina din biserica folosind un singur bec slab la lustra.
In biserica cred ca voi merge cu selectorul pe Manual, cu reglarea in mai multe trepte a expunerii (40-100), focala 3,5-5,6 in functie de zoom, ISO 1600 si cu WB pe automat (ar fi mai bine pe incandescent sau pe blitz ?), eventual un stop +, cu AF dinamic ca sa ma joc putin cu focalizarea pe diferiti subiecti din adancimea cadrului si cu blitul la 60 sau 90 grade pe TTL (poate am sa-l pun si pe manual pe puteri diferite, in functie de lumina existenta).
La restaurant imi vor trebui timpi mici ca sa nu curga miscarea, am sa folosesc selectorul pe S, cu diafragma mare (maxima) si voi jongla expunerea, eventual pe tracking, ISO peste 1600, WB pe automat. Daca ma va durea genunchiul ca acum si nu ma voi antrena la dans, voi avea timp sa ma joc cu variantele.
Este corect ce am spus pana acum?
Si nu, nu ma voi apuca de pozat nunti decat ca amator.
Respecte.
George G.

Nikon D90 + Grip +Nikon 50mm f/1.4G + Nikon 16-85mm f/3.5-5.6GVR DX + Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF ED VR + Blitz Nikon SB-600 +alte maruntisuri
zvonacfirst

Mesajde aind » Dum Apr 11, 2010 8:13 pm

salut,
mini sfat: daca ai un card maricel/rapid sau mai multe, poti incerca rafale, ca sa fii sigur ca nu pierzi momente.
am avut un minunat Nikon D300 cu Nikkor 18-70 :)
si 18-55, 35 f1.8, 55-200, 70-210 af-d si tokina 12-24 si tamron 90..
..dar acum ma bucur de un D7000 cu un 16-85 (si un Tammy 60mm f2) !
aind

Mesajde zvonacfirst » Dum Apr 11, 2010 8:24 pm

danip scrie:salut,
mini sfat: daca ai un card maricel/rapid sau mai multe, poti incerca rafale, ca sa fii sigur ca nu pierzi momente.

Normal ca asa am sa fac, mi-am format degetul si pot trage si foc-cu-foc si foc-automat. Numai ca la rafale exista risc ul sa raman fara blitz la a 4-a sau a 5-a poza, depinde de starea acumulatorilor.
Am un card de 8 Gb superrapid (scrie pe el HD, mi-a fost recomandat la F64 pentru filmare in format HD), eu zic ca e suficient. Am si laptop, la nevoie golesc.
Respecte.
George G.

zvonacfirst

Mesajde aind » Dum Apr 11, 2010 8:40 pm

succes!

p.s. dl. radu grozescu ti-a oferit cel mai important sfat pentru pozitia ta la nunta, acolo.

"N-ai de ce sa dai rateuri, subiectul principal sunt mirii si ei nu alearga. Singurul risc este sa le stai in cale fotografului oficial si cameramanului deoarece locul optim de fotografiere este destul de limitat. Eventual stai in genunchi si ei ”trag” peste tine. O sa ai cadre mai interesante de acolo de jos"

trage cadre din unghiuri mai diferite de ceilalti, prinde momente unice, etc,etc.
daca nu ma insel aparatul tau e destul de micut sa iti fie comod sa imortalizezi usor din pozitii mai "speciale" pe cei doi miri, nuntasii in momente interesante/unice, etc...
am avut un minunat Nikon D300 cu Nikkor 18-70 :)
si 18-55, 35 f1.8, 55-200, 70-210 af-d si tokina 12-24 si tamron 90..
..dar acum ma bucur de un D7000 cu un 16-85 (si un Tammy 60mm f2) !
aind

Mesajde Radu_Grozescu » Dum Apr 11, 2010 8:48 pm

zvonacfirst scrie:Multumesc mult pentru raspunsul super-rapid.
Promit sa ii las pe profesionisti sa-si faca treaba.
Am facut tot felul de incercari prin casa. De exemplu am incercat sa simulez lumina din biserica folosind un singur bec slab la lustra.
In biserica cred ca voi merge cu selectorul pe Manual, cu reglarea in mai multe trepte a expunerii (40-100), focala 3,5-5,6 in functie de zoom, ISO 1600 si cu WB pe automat (ar fi mai bine pe incandescent sau pe blitz ?), eventual un stop +, cu AF dinamic ca sa ma joc putin cu focalizarea pe diferiti subiecti din adancimea cadrului si cu blitul la 60 sau 90 grade pe TTL (poate am sa-l pun si pe manual pe puteri diferite, in functie de lumina existenta).
La restaurant imi vor trebui timpi mici ca sa nu curga miscarea, am sa folosesc selectorul pe S, cu diafragma mare (maxima) si voi jongla expunerea, eventual pe tracking, ISO peste 1600, WB pe automat. Daca ma va durea genunchiul ca acum si nu ma voi antrena la dans, voi avea timp sa ma joc cu variantele.
Este corect ce am spus pana acum?
Si nu, nu ma voi apuca de pozat nunti decat ca amator.

Foarte complicat ce spui tu aici, daca as incerca atatea variante n-as mai avea timp de fotografiat :-)

OK, pe puncte:
- in biserica nu ai de ce sa inclini flash-ul deoarece nu ai tavan deschis la culoare.
- modul S la restaurant nu foloseste la nimic, poti la fel de bine sa stai in manual.
- daca vrei lumina existenta in biserica, incearca sa faci un balans de alb manual, Auto e greu de crezut ca va merge.
- trage RAW sau RAW + jpeg ca sa poti salva ulterior micile erori de expunere si WB

Ar mai fi destule de spus, dar mai bine incearca sa te distrezi, si fa fotografii de distractie.
Cu stimă,

Radu Grozescu

Radu_Grozescu

Mesajde sorinsava » Lun Apr 12, 2010 11:11 am

Si eu m-am distrat ca invitat la nunta si trebuie sa nu uiti ca probabil vei primi si tu pozele facute de fotograful angajat. N-are rost sa faci ce face el, sau cum face el, chiar daca ai avea obiective mai scumpe.

Spre ex. in biserica nu am folosit blitzul deloc pt ca nu era f mare si erau destule luminari pe linga ce intra pe geamuri sau din usa. Unde am fost eu lumina era mult mai buna decit 1 singur bec slab cum ai incercat tu acasa.

Din pacate tu esti in zona 3.5-5.6 si nu cred ca vei avea destula lumina ambientala. Asa ca ramine sa faci fill in rear slow sync ca sa te distrezi putin. Reglezi zoom pe wide, pui f/3.5. Camera o sa modifice automat f-stop-ul, il scade spre 5.6 cind faci zoom si il creste spre 3.5 cind largesti. In felul asta o sa fie pe maximul posibil indiferent ce zoom o sa ai, nu trebuie sa-l urmaresti constient ca sigur o sa uiti. In modul A alegi slow rear. Auto-iso poate sa-ti gaseasca valoarea optima intre puterea blitzului si expunerea fundalului in incremente mai mici decit poti tu sa alegi manual doar ca este mai dificil de inteles ce a mers prost daca ceva nu iese bine, asa ca ramine sa testezi acolo.

Slow sync poti sa faci si in M, doar sa alegi o durata suficient de lunga cit sa se vada si ceva din fundal. Daca observi subexpunere cu blitz probabil va trebui sa te folosesti de FV-Lock, citesti tu in manual. Merge sa folosesti M + blitz (+ autoiso daca vrei). Alegi durate in zona 1/50s pt start si vezi ce se intimpla.
sorinsava

Mesajde zvonacfirst » Lun Apr 12, 2010 7:40 pm

Cred ca m-a luat nebuneala. Stiti ce am facut azi? M-am dus la biserica. Nu...nu m-am rugat, am facut poze in conditii de iluminare mai proaste decat vor fi la nunta pentru ca era numai lumina de la geamuri. De fapt cununia religioasa va fi pe la 18:00 si dupa prognoze se pare ca vremea nu va fi insorita, asa ca ma voi bucura de lumina lumanarilor.
Cele mai bune rezultate le-am obtinut:
- cu selectorul pe S, cu diafragma 3.5-5.6 in functie de zoom, blitzul pe rear, iso ori pe automat ori cu valori de peste 1600 si cu WB pe auto, iar expunerea si am obtinut niste poze foarte luminoase.
- cu selectorul pe M, jucandu-ma cu focala si cu expunerea, WB pe auto (si aici mai trebuie sa jonglez putin) si cu ISO >1600, si am obtinut si ceva efecte.
Am urmat si sfatul tau, sorinsava, dar pe A rezultatele sunt proaste de-a dreptul pentru ca eu ma joc cu focala iar aparatul seteaza expunerea. La focala de 3.5 am obtinut maxim 10, ceea ce e prea mult, pozele ies miscate. Sau poate nu m-am priceput neintelegand ce ai vrut sa spui. Inca nu vorbesc corect limba voastra. :lol: Oricum multumesc pentru sfat. Daca vrei sa reiei mai amanuntit ar fi OK. Despre slow-sync si despre FV-Lock nu am gasit nimic in manual (il am in format pdf si am dat search).

D-l Grozescu mi-a sugerat sa fac panning la restaurant. Cred ca e prea mult pentru cinava care are un DSLR de doua saptamani. Am citit, nu am inteles foarte bine despre cum se face.
Respecte.
George G.

zvonacfirst

Mesajde sorinsava » Mar Apr 13, 2010 10:04 am

Cind zici "maxim 10" te referi la 1/10s? E normal. Indiferent cit de lungi ar fi, acolo unde lumineaza blitzul totul va fi perfect clar. Pe atit de clare pe cit de bun e blitz-ul. Restul depinde de tine si vr. FV lock ar trebui sa gasesti in meniul butonului Fn.

Daca te uitai putin pe google imediat gaseai exemple:
http://digital-photography-school.com/1 ... ash-images
http://imp.winartho.com/mixing-flash-an ... ave-black/
sorinsava

Următorul

Înapoi la Fotografie de nunta