Acum este Vin Mar 29, 2024 12:00 am

Articole Nikonisti.ro

Manual D300

Semnalati greselile pe care le gasiti

Manual D300

Mesajde Cosmin Gheorghita » Joi Mai 06, 2010 9:25 pm

Hai să sparg eu gheaţa :)

pag. 62 Mod focalizare.
Opţiunea "S" este descrisă ca fiind: "S AF cu un singur servomecanism" iar opţiunea "C" este "AF cu servomecanism continuu" :lol:
După această logică, după părerea mea, opţiunea "M" ar fi trebuit să fie descrisă ca fiind un focus cu multe multe servomecanisme, nu? :)

pag.73 titlu capitol: "Mod eliberare". Măi să fie, o fi Kunta Kinte şi vrea libertate? Mergem mai departe să constatăm la pag.74 că "aparatul foto acceptă următoarele moduri de eliberare: S: cadru unic, CL: viteză redusă continuu, CH: viteză ridicată continuu" şi că (fraza asta e absolut covârşitoare, e chineză cu caractere româneşti) "pentru a alege un mod de eliberare, apăsaţi declanşatorul selectorului de blocare a modului de eliberare şi rotiţi selectorul modului de eliberare în dreptul setării dorite." pag 75. Totuşi, dacă e mod de eliberare, eliberare, etc, ce caută aici declanşator? Nu era mai bine dacă era eliberator? Al modului de eliberare selectivă eliberatoare a modului de blocare a rotiţei care eliberază eliberatorul declanşatorului declanşând eliberarea cu viteză redusă continuu spre întrerupt eliberând continuu focalizarea focalizatoare a eliberării continue ridicate a eliberatorului???
Renault Laguna 1.9 Dci Grandtour rulz:)
Avatar utilizator
Cosmin Gheorghita
 
Mesaje: 334
Membru din: Vin Ian 16, 2009 5:53 pm
Localitate: Galaţi-Tg.Mureş

Re: Manual D300

Mesajde Haf » Vin Mai 07, 2010 8:17 am

Cosmin Gheorghita scrie:pag. 62 Mod focalizare.
Opţiunea "S" este descrisă ca fiind: "S AF cu un singur servomecanism" iar opţiunea "C" este "AF cu servomecanism continuu" :lol:
După această logică, după părerea mea, opţiunea "M" ar fi trebuit să fie descrisă ca fiind un focus cu multe multe servomecanisme, nu? :)

Ce ti se pare gresit aici si ce propunere ai pentru a traduce din engleza de exemplu single-servo AF (AF-S) sau continuous-servo AF (AF-C)? Acesti termeni i-am gasit chiar pe site la Nikon.
Haf
 
Mesaje: 330
Membru din: Dum Mai 10, 2009 4:34 pm

Re: Manual D300

Mesajde Dan Pop » Vin Mai 07, 2010 9:27 am

Haf scrie:Ce ti se pare gresit aici si ce propunere ai pentru a traduce din engleza de exemplu single-servo AF (AF-S) sau continuous-servo AF (AF-C)? Acesti termeni i-am gasit chiar pe site la Nikon.

Nu vad de ce ar trebui tradusi mot a mot niste termeni din engleza in romana, atita timp cit exista versiuni romanesti perfect acceptabile:

single-servo AF (AF-S): focalizare automata simpla/statica
continuous-servo AF (AF-C): focalizare automata continua

cu avantajul ca se pastreaza prima litera din versiunea engleza, deci literele C, S, M de pe selector isi pastreaza sensul si in varianta romaneasca.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop
 
Mesaje: 4615
Membru din: Mie Feb 04, 2009 10:33 am
Localitate: Bucuresti

Re: Manual D300

Mesajde Cosmin Gheorghita » Vin Mai 07, 2010 9:51 am

Haf, iniţial m-am gândit nici să nu răspund acestui post. Vroiam doar să-mi râd puţin în barbă, să mormăi un "no comment" şi să trec mai departe.
Apoi am stat şi m-am gândit. Nu e vina ta şi pe undeva te înţeleg. Dacă aşa ţi se prezintă treburile, aşa le înţelegi. Vina e a altora, tu n-ai de unde să ştii probabil.
Ideea era că literatura de specialitate, manualele tehnice, chestiile într-adevăr specializate, nu ar trebui traduse doar de lingvişti, ci de specialişti sau în colaborare cu ei. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar traduce cel mai bun translator autorizat un manual de medicină din chineză sau un tratat de fizică cuantică din engleză, chiar dacă ştie săracul engleză/chineză mai bine decât majoritatea populaţiei vorbitoare în mod nativ de limba respectivă, dar el săracul e... lingvist/filolog, nici medic, nici fizician. Aşa e şi în domeniul acesta. Traducătorii trebuiau clar să ceară consilierea fotografilor şi nu se ajungea la frazele acelea caraghioase, chiar penibile unele. Să ajungi de la "shutter release" la "eliberator" e o treabă.... Moduri de eliberare?!?!? Hmmmmm.. chiar mă duce gândul la Kunta Kinte Fără Minte.
Aşa şi cu AF ăla. Aparatul în sine are un SINGUR servo-mecanism, modul de funcţionare al motoraşului respectiv diferă de la o opţiune la alta în modul în care a descris dl. Pop mai sus. În engleză, 1-st gear înseamnă viteza a I-a la maşini şi nicidecum prima roată dinţată cum corect lingvistic ar traduce un profan habarnist care nu a văzut maşină în viaţa lui dar el e bun la engleză.
Renault Laguna 1.9 Dci Grandtour rulz:)
Avatar utilizator
Cosmin Gheorghita
 
Mesaje: 334
Membru din: Vin Ian 16, 2009 5:53 pm
Localitate: Galaţi-Tg.Mureş

Re: Manual D300

Mesajde Haf » Vin Mai 07, 2010 10:17 am

Poate ca trebuia sa mai scriu cateva cuvinte in plus la primul post pentru a nu fi inteles gresit.

Sunt de acord ca un manual de utilizator trebuie sa contina si informatii si termeni tehnici, la obiect, insa problema este ca poate sunt putini cei care inteleg ce este si cum actioneaza un servo-motor inainte de toate. Este o granita destul de clara intre a sti in detaliu cum a fost construit aparatul si de a sti sa il utilizezi.

Sunt de acord insa cu "eliberarea", nici nu am zis altfel
Haf
 
Mesaje: 330
Membru din: Dum Mai 10, 2009 4:34 pm

Re: Manual D300

Mesajde Cosmin Gheorghita » Vin Mai 07, 2010 10:33 am

Şi hai s-o luăm de la început, treburile alea de la pag.62-75 mi-au sărit în ochi accidental, încă n-am citit manualul. O voi face doar pentru că mi se pare o lectură foarte amuzantă, demnă de Editura Urzica de pe vremuri. Bineînţeles, o voi face în limita timpului disponibil.

Deci o luăm de la pag.2 unde aflu faptul că tocmai m-am ales cu un "aparat foto digital cu un singur obiectiv pentru reflexie(SLR)". Tulai Doamne, am greşit! Eu vroiam să fac pozici cu obiectivul respectiv, nu relexii. Pot să-l schimb oare?? Vroiam un SLR de-ăla care are un singur obiectiv iar vizarea se face prin reflexie, un aparat denumit în româneşte simplu, reflex sau aparat foto reflex cu un singur obiectiv. Parcă tot SLR îi zice şi ăluia. Că am mai avut şi mi-am zis: ia să-mi mai iau unul! Poate m-oi înţelege şi cu ăsta cumva....
...dar nu prea aş crede. Când dau la pag.3 şi văd ce comenzi are, mă apucă groaza. N-am văzut la niciun aparat foto aşa ceva. Ăsta are aşa: "eliberare selector moduri" ce-o fi ăla?? Iniţial mă gândeam că e butonelul ăla pe care apeşi ca să deblochezi roata aia pe care scrie CL, CH, S, LV şi nu mai ştiu eu ce. Că doar de-aia o fi eliberare, pentru că ăla o fi blocat! O laie! Ăla cică e "eliberare selector moduri deblocare". Care va să zică cu ăla se deblochează eliberarea selectării! Cu celălalt doar se eliberează ceea ce a fost deblocat în prealabil cu ajutorul "eliberării selector moduri deblocare" :shock: cool :geek:
Nu ştiu cum dreq voi folosi SB la aparatul ăsta că n-are patină fierbinte! Ajutor! ăştia de la Nikon au desfiinţat patina fierbinte şi i-au pus ăstuia o cuplă de accesorii. Cuplă? Parcă aia e şi la vagoane/locomotive, de-alea de unde fac rost?
Dar tot e bine că am un buton cu care pot elibera declanşatorul. Mă gândesc că or mai fi cazuri de sechestrare, răpire, arestare şi va trebui eliberat la un moment dat. Sau dacă nu-şi face treaba corespunzător, îl voi putea elibera din funcţie, tot aşa cum am şi un buton de eliberare obiectiv. Bun aşa. Trecem peste comenzi pentru că toate sunt ozenistice, am chiar şi "acţionare la distanţă cu zece pini terminal". Acum ori or fi zece pini terminali, ori nu, oricum e aiurea.


Eh... se schimbă treaba. Văd că au inventat baterii democratice ăştia. Astea de Nikon nu se descarcă, aflu la pag.11 că se epuizează. Deci dacă îmi va apărea nu ştiu ce în vizor, bateriile mele sunt epuizate şi ar trebui să le schimb cu altele mai vioaie, pardon, încărcate. fain.
Renault Laguna 1.9 Dci Grandtour rulz:)
Avatar utilizator
Cosmin Gheorghita
 
Mesaje: 334
Membru din: Vin Ian 16, 2009 5:53 pm
Localitate: Galaţi-Tg.Mureş

Re: Manual D300

Mesajde Haf » Vin Mai 07, 2010 10:37 am

Nu stiu daca ai fost prezent la cea mai recenta intalnire a nikonistilor, dar am aflat acolo de la domnul Radu Niculescu faptul ca aceste manuale au fost traduse in romana cel mai probabil de un soft, inafara Romaniei centralizat si ca nu au fost consultati fotografi romani in acest sens. De aici se explica problemele stanjenitoare de traducere stil mot a mot.
Pentru scopul de a descoperi cat mai multe erori cred ca a fost creata si aceasta sectiune de forum.
Ultima oară modificat de Haf pe Vin Mai 07, 2010 10:50 am, modificat 1 dată în total.
Haf
 
Mesaje: 330
Membru din: Dum Mai 10, 2009 4:34 pm

Re: Manual D300

Mesajde Cosmin Gheorghita » Vin Mai 07, 2010 10:45 am

Haf, nu ştiu dacă eşti la curent, dar chiar nu mă interesează ce zici tu acolo. Eu am aici o secţiune de forum denumită "Greşeli manuale Nikon", am un subiect cu manualul de D300 şi cam asta fac. On topic, etc. Sunt discuţii libere, mai râdem, mai glumim, ne mai relaxăm. Nu ţi-am adresat ţie posturile respective în mod special, dacă te deranjează poţi să le ignori. Nici nu aştept explicaţii de la tine, sunt oarecum vag familiarizat cu termenii foto în engleză şi o pozică-două mai fac şi eu, indiferent ce zice manualul respectiv. O iau încet, băbeşte, intuitiv. Dacă nu mă descurc, pun mânuţa pe telefon şi-l sun pe dl. Pop care chinuie tipul acesta de aparat demultişor şi nu cred că mai are secrete pentru el. Dar efectiv, manualul e amuzant :)


Şi on topic: la pag.12 aflu pentru prima oară că nu mai există timp de expunere, acum e viteza declanşatorului :)
La pag.14 aflu că selectoarele de comandă sunt folosite pentru a regla o varietate de setări. Oare se poate şi să setezi setările cu ele sau să reglezi reglajele? Dar să reglezi/setezi parametrii/funcţiile ce avea?
Renault Laguna 1.9 Dci Grandtour rulz:)
Avatar utilizator
Cosmin Gheorghita
 
Mesaje: 334
Membru din: Vin Ian 16, 2009 5:53 pm
Localitate: Galaţi-Tg.Mureş

Re: Manual D300

Mesajde Dan Pop » Vin Mai 07, 2010 11:48 am

Haf scrie:Sunt de acord ca un manual de utilizator trebuie sa contina si informatii si termeni tehnici, la obiect, insa problema este ca poate sunt putini cei care inteleg ce este si cum actioneaza un servo-motor inainte de toate. Este o granita destul de clara intre a sti in detaliu cum a fost construit aparatul si de a sti sa il utilizezi.

Dupa parerea mea, chestia cu servo este mai mult la nivel conceptual decit fizic: daca pui un obiectiv AF-S pe aparat, servo-motorul aparatului nu este implicat in procesul de focalizare automata, aparatul nu face decit sa transmita niste semnale electrice catre obiectiv. Evident, tot un motor va realiza fizic focalizarea, dar unul care nu mai face parte din aparat.

Nu este treaba unui manual de utilizare sa intre in detalii de implementare a functiilor aparatului. Am utilizat ani de zile DSLR-uri si, desi le-am citit manualele din scoarta in scoarta, habar n-am avut ca modulul de focalizare automata se afla undeva la baza aparatului si ca oglinda principala este semitransparenta si este insotita de o oglinda secundara, care trimite razele de lumina care au trecut prin oglinda principala in jos, spre senzorii modulului de AF. Imi folosea aceasta informatie la ceva, ca utilizator al sistemului de focalizare automata? Nu. Nici chestia cu servo-motorul nu-mi foloseste, asa ca nu are ce cauta acolo. Important este sa stii care sint modurile de functionare (manual, auto simplu, auto continuu), modurile de selectie a senzorului de focalizare, modul de 3-D tracking si cum selectezi modul de dependenta al declansarii de focalizare. Toate astea sint descrise in manual, dar, din observatiile proprii, nici 10% dintre utilizatori nu sint familiarizati cu aceste lucruri.
Cu stima,
Dan Pop
Dan Pop
 
Mesaje: 4615
Membru din: Mie Feb 04, 2009 10:33 am
Localitate: Bucuresti

Re: Manual D300

Mesajde Cosmin Gheorghita » Vin Mai 07, 2010 12:34 pm

Hihihi, hai să vă citesc o fază faină :))

La pag.19 zice aşa: "Acoperirea pentru monitor BM-8.
O acoperire(????) din plastic transparent este furnizată împreună cu aparatul foto pentru a păstra monitorul curat şi a-l proteja atunci când aparatul foto nu este utilizat." (Oare îşi pierde proprietăţile de protecţie "acoperirea" respectivă atunci când pornim aparatul?) Şi acum ATENŢIE!: "Pentru a ataşa acoperirea, inseraţi proiecţia pe acoperire conform marcajelor corespunzătoare deasupra monitorului aparatului foto şi apăsaţi partea de jos a acoperirii până se va stabili la locul său printr-un click." Criminal frate... hihihi, oare mă înjură cei de la f64 dacă-i sun să-i întreb dacă au pe stoc acoperiri pentru D300? dar de-alea cu proiecţii vreau eu :lol:
Renault Laguna 1.9 Dci Grandtour rulz:)
Avatar utilizator
Cosmin Gheorghita
 
Mesaje: 334
Membru din: Vin Ian 16, 2009 5:53 pm
Localitate: Galaţi-Tg.Mureş

Următorul

Înapoi la Greseli in manualele Nikon

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron