Acum este Mie Ian 15, 2025 11:57 pm

Articole Nikonisti.ro

Aplicatia Capture NX-D este disponibila incepand de astazi!

Capture NX, ViewNX si mai mult

Array
a:2:{i:0;s:0:"";i:1;s:0:"";}
(0)

Voturi totale : 0

Re: Aplicatia Capture NX-D este disponibila incepand de asta

Mesajde Merlin » Mie Iul 16, 2014 8:34 am

Nu .. nu open source! Ceva fix si ermetic!
Merlin

Mesajde Tudor_dx » Mie Iul 16, 2014 3:45 pm

Toate comentariile sunt binevenite. :) Voi trimite mesajele voastre mai departe.
Tudor_dx

Mesajde Radu_Grozescu » Mie Iul 16, 2014 5:28 pm

Khyan scrie:Vreau sa fac crop si nu am de exemplu optiunea Original. Bine ca am 16:9 :lol:.

Aveti 3:2 care e foarte original. Dacă îl folosiți cu aparate compact are si 4:3.

Khyan scrie:Crop-ul nu-l pot misca pe ecran :lol:.

Aveti o cruce (tip reticol binoclu) fix în centrul imaginii, apucați de aceea și trageti.
Lângă e si un simbol de rotire, se poate roti rapid din vertical în orizontal.

Sunt de acord că era mai bine implementat la View NX2, dar asta e.

Khyan scrie:Ca sa taie din poza trebuie sa apas din nou pe iconul Crop. ?!?!?

Corect. Dacă nu erați dumneavoastră nu știam cum să rezolv. Evident că nu am citit încă manualul :-)
Dar mă pregătesc.

Eu sunt mult mai încântat de NX-D față de View NX2 deoarece se elimină timpul necesar pentru salvarea fișierelor editate.
În plus, are nivele/curbe, două posibilități de îndreptare a imaginilor, samd.

Bineînteles că aș putea face o listă cu ce nu-mi convine, dar per total e ceva mai bine decât View NX la editare.
Păcat că nu face și gestionarea de fișiere la fel de simplă :-)
Cu stimă,

Radu Grozescu

Radu_Grozescu

Mesajde Bogdan Dulgheru » Mie Iul 16, 2014 6:35 pm

Khyan scrie:
Bogdan Dulgheru scrie:Poate ar fi indicat pentru userii nemultumiti (ca nu pot face crop, nu-l pot misca pe ecran, etc.) sa se familiarizeze macar cu manualul de referinta oferit inca de la lansare:

Software-ul ar trebui sa fie intuitiv, nu face absolut nimic sofisticat ca sa stau sa citesc vreun manual, experienta de pana acum ar trebui sa fie de ajuns.

Din punctul meu de vedere software-ul pica atat la usability cat si la utility. Asa ca i-am dat delete.

Daca iti place foloseste-l si spune-ne si noua ce iti place la el, nu vad de ce trebuie sa-mi faci mie observatii :D .

De altfel nu ma mira ca Nikon are probleme cu interfata NX-D. Exista vreun aparat Nikon la care sa nu faci scroll in meniu ? Scroll ar trebui interzis prin lege :lol: .

Mie mi se pare ca este destul de intuitiv ... sigur, lipsesc butoanele "AUTO" cu care probabil te-ai obisnuit si atunci scade si "usabilitatea" lui. Pentru tine ar fi util un "guided workflow" precum cel din D3100 ... dar poate ti se va parea plictisitor sa lecturezi si cele citeva cuvinte explicative?!
Ideal (pentru tine) ar fi un program de prelucrare cu doar 3 butoane: import, workflow si export, cu blocarea accesului daca nu este respectata ordinea de utilizare.

Ref. la scroll: sigur ca exista aparate Nikon fara aceasta facilitate: F1, F2, F3, F3A ... s.a.m.d. cu un grad ridicat de usability si utility ;)
Cu stima,
Bogdan Dulgheru
Bogdan Dulgheru

Mesajde Khyan » Mie Iul 16, 2014 6:36 pm

Radu_Grozescu scrie:Aveti o cruce (tip reticol binoclu) fix în centrul imaginii, apucați de aceea și trageti.
Lângă e si un simbol de rotire, se poate roti rapid din vertical în orizontal.

Cu rotirea am descoperit din greseala. Crucea am vazut-o, dar nu i-am acordat atentie.

Unii producatori de software au un obicei bun. La elementele noi, originale sau ciudate iti afiseaza un pop-up pe ecran cu un ajutor scurt si la obiect pana apesi "Am inteles !". Imi vine in minte din nou Nik Software cu Snapseed pentru mobil.

Radu_Grozescu scrie:Aveti 3:2 care e foarte original. Dacă îl folosiți cu aparate compact are si 4:3.

Asa e. Le-am vazut, dar legile perceptiei si-au facut de cap si m-am blocat la ce nu exista.
Khyan

Mesajde Khyan » Mie Iul 16, 2014 6:44 pm

Bogdan, utilizabilitate nu inseamna Auto. Auto tine de productivitate. Utilizabilitate inseamna sa folosesti ceva simplu fara efort. Vezi produsele Apple, Jobs era obsedat de utilizabilitate.
Khyan

Mesajde Khyan » Mie Iul 16, 2014 7:59 pm

Sa mai zic, daca tot am inceput. :D

Pricipiul proximitatii nu prea e respectat. De exemplu butonul pentru balansul de alb este in apropiere de compensarea expunerii, picture control, etc. Sunt grupate cu toate ca sunt foarte diferite. Cele doua slidere care tin de balansul de alb apar mai jos, unde nu te astepti sa le vezi. Ca sa ajungi la ele inseamna efort in plus. Daca le vezi. Eu nu le-am vazut la prima utilizare pentru perceptia umana e selectiva.

In dreapta comenzilor Edit apar niste casute pe care esti tentat sa le bifezi, dar care se bifeaza automat cand ai modificat ceva. Daca le debifezi / bifezi comanda revine la Manual (!? - ar trebui Original, da' ma rog ...) si la setarea facuta. Si in Capture NX2 exista asa ceva, dar acolo povestea lor e altfel, mai cu cap.

N-am vazut buton Back. Da, exista comanda in meniu si CTRL+Z, dar eu nu prea folosesc tastatura. Nu mai zic de Istoricul editarilor. Sau nu l-am descoperit pentru ca nu este acolo unde ma astept sa fie.

Shortcut-urile se semnalizeaza cu sublinerea unei litere din comanda. Astia le-au pus in paranteza ?!? La Help au pus Alt + P ?? Ghici ce face Alt + H ! :D

I'll be back 8-) .
Khyan

Mesajde Bogdan Dulgheru » Mie Iul 16, 2014 8:02 pm

Khyan scrie:Bogdan, utilizabilitate nu inseamna Auto. Auto tine de productivitate. Utilizabilitate inseamna sa folosesti ceva simplu fara efort. Vezi produsele Apple, Jobs era obsedat de utilizabilitate.

Eu am inteles ca pentru tine, daca nu e productiv inseamna ca nu e utilizabil (si atunci "delete").
E absolut normal ca un program nou, care nu mai beneficiaza de anumite facilitati din lipsa de drepturi de utilizare, sa-si schimbe partial structura si modul de lucru astfel incat sa incerce sa mentina automatismele capatate de la utilizarea versiunii anterioare, dar sa si introduca facilitati noi sau sa le faca mai bune pe cele vechi.
Ce e interesant (si placut mie) e ca s-au adoptat shortcut-urile formate dintr-o singura tasta (C, H, Z, etc.) foarte intuitive (english only); combinatiile de litere + controale sunt mai complicate si mai greu de utilizat/tinut minte.
Important e si faptul ca toate modificarile se salveaza in fisiere sidecar care pot fi utilizate si cu alte programe care deja au fost cumparate de utilizatori; pentru un program free, e o chestiune de fair-play cel putin.

Pentru partea de prelucrare foto, programul face cam tot ce se poate oferi la ora actuala ca optiuni(nu ma refer la facilitatile oferite de PS de modificarea continutului foto!); cu siguranta vor exista updateuri cu imbunatatiri mai mult sau mai putin subtile. Foarte utila si integrarea cu Picture Utility 2, specifica Nikon.

Mult mai importante mi se par mie aspectele legate de calitatea efectiva a imaginii: decodificarea raw, eliminarea zgomotului, algoritmii de eliminare a aberatiilor, viteza de executie,etc. Cu un workflow modificat te vei obisnui relativ repede (fiecare are o curba de invatare proprie), dar daca prelucrarea fizica nu se ridica la nivelul dorit atunci e grav.
Nu tin neaparat sa fortez pe nimeni sa utilizeze musai acest soft, ci am sugerat ca sa i se dea o sansa, sa citim cu atentie manualul (ma includ si pe mine aici!), sa testam programul, sa incercam sa ne creem un workflow adecvat si abia dupa sa luam masuri extreme: pastram si utilizam sau abandonam si stergem.

Ref. la Apple: personal am fost (si inca mai sunt) dezamagit de mouse-ul cu 1 buton care nu mi se pare ca mi-ar oferi nici productivitate si nici utilizabilitate (basca ca e arhaic, dar asta nu are importanta). In rest totul arata bine la Apple: design si performanta; pacat ca a pierdut de mult lupta cu Microsoft. De ce? Probabil din cauza unor mici detalii.
Sunt curios cum vor reactiona utilizatorii Apple la lansarea noii versiuni Photos, care va inlocui Aperture si iPhoto ;)
http://www.macworld.com/article/2375212/apple-retires-aperture-and-iphoto-to-be-replaced-with-photos-for-os-x.html
Cu stima,
Bogdan Dulgheru
Bogdan Dulgheru

Mesajde Radu_Grozescu » Mie Iul 16, 2014 8:10 pm

Bogdan Dulgheru scrie:Ref. la Apple: personal am fost (si inca mai sunt) dezamagit de mouse-ul cu 1 buton care nu mi se pare ca mi-ar oferi nici productivitate si nici utilizabilitate (basca ca e arhaic, dar asta nu are importanta).

Eu am un Magic mouse (Apple) pe care dacă apeși în stânga face buton stânga, dacă apeși în dreapta face ...., dacă plimbi degetul pe el face scroll, etc. Pentru pasionați, citeste și gesturi mai complicate (rotație, mărire, Dashboard, ....).

E adevărat, arată arhaic :-)

http://www.apple.com/magicmouse/

P.S. Merge cu acumulatori AA, așa, ca pentru fotografi :-)
Cu stimă,

Radu Grozescu

Radu_Grozescu

Mesajde Khyan » Mie Iul 16, 2014 8:24 pm

Bogdan Dulgheru scrie:Ce e interesant (si placut mie) e ca s-au adoptat shortcut-urile formate dintr-o singura tasta (C, H, Z, etc.) foarte intuitive (english only)

Da, aici s-a produs o revolutie. Si util si user-friendly.
Khyan

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Software Nikon