Juriul este independent de organizator si a ales dupa propriile criterii. Ne-am increzut intotdeauna in capacitatea juriului de a alege, mai ales ca pentru aceasta etapa a fost format din unii dintre cei mai buni fotojurnalisti din Romania (Mihai Vasile, fotoreporter si editor foto Evenimentul Zilei si apoi Mediafax, si Daniel Mihailescu, fotoreporterul AFP in Romania). Nu am putea sa va spunem de ce au considerat fotografia lui Aurel Rapa mai buna decat celelalte, mai mult decat au comentat ei insisi:
Nu sunt multe de spus despre fotografia castigatoare. Ea vorbeste de la sine si il felicitam pe Aurel Rapa pentru modul in care a abordat situatia care i s-a ivit pe neasteptate.
Familiarizat cu aparatul, el a avut stapanirea de sine sa isi caute unghiul si sa foloseasca toate elementele din cadru in asa fel incat sa ne transmita incarcatura emotionala a momentului intr-o propozitie (foto)grafica cu subiect si predicat.
Aurel Rapa a dat astfel dovada nu doar de sensibilitate dar si de respect fata de drama batranului orb inconjurat de indiferenta vazatorilor strazii.
Vom organiza un workshop intr-una din saptamanile viitoare, in care se vor lua in discutie fotografiile acestei etape. Va invitam sa participati si sa intrebati direct pe sustinatorul workshop-ului de ce crede ca aceasta fotografie are legatura cu fotografia documentara.
@Bogdan Dumitru
Draga Bogdan, stiu ca iti place sa fi cel care contrazice (constructiv ai zice tu) pe ceilalti. Dar de foarte multe ori intreci masura. In fotografie, ca in arta in general, valorile sunt relative, subiectivismul jucand un rol extrem de important. Poti sa nu subscrii parerii majoritatii (pentru ca in cazul de fata parerea majoritatii celor care au comentat este ca Aurel Rapa merita sa castige), dar nu poti sa ii convingi pe ceilalti ca parerile tale ar fi cumva mai bune decat ale lor. Deja ajungi intr-o latura a arogantei si a lipsei de modestie, atat de criticata si la castigatorul acestei etape.
Poti sa ai pareri despre cine vrei tu, atat timp cat nu denigrezi fara argumente. Si de multe ori argumentele iti lipsesc. Ce anume stii despre cat si ce fotografiaza Dinu Lazar de exemplu? Eu iti pot spune ca, chiar daca nu isi expune lucrarile comerciale pe care le realizaeaza in ultimii ani pe site-urile proprii, asta nu inseamna ca nu fotografiaza intens. Cunoasterea partiala a realitatii te duce la concluzii gresite, in cazul lui Dinu Lazar, ca si in cazul de fata.
Ar trebui sa faci o deosebire clara intre persoana si produsul sau artistic. In comunism ni s-a tot spus ca omul se indentifica cu opera sa, dar nu este neaparat asa. Daca Aurel Rapa este un tip lipsit de modestie, asta nu stirbeste nimic din valoarea artistica a fotografiei sale inscrise in concurs. Si dupa cum a zis, a stat mai mult de 30 de minute incercand sa surprinda acest cadru si nu a zis niciodata ca a intervenit chiar in cadrul inscris in concurs. Pe ce baza sa il descalificam? Onisor si-a adus un prieten si a inscenat totul. Oare vei spune ca orbul nu era orb si era adus de Aurel Rapa?
Asa ca, dupa cum zici tu, e veselie multa si in comentariile de dupa concurs. Ce sa-i facem, tot concurs romanesc ramane.