de Marius-Marian » Vin Dec 09, 2011 8:02 pm
Am urmarit toate imaginile cu deosebit interes,din fericire au inceput sa apara cadre luminate folosind 2 lumini,lucru ce este de apreciat.Am vazut lumini laterale,ceea ce au facut ca umbrele sa apara si sa atraga privirea.Am observat cadre cu focus bine ales,facut pe partea luminata,focus ce a facut spectaculosul sa impinga privirea acolo unde trebuia.Din pacate insa,definitia fotografiei de food a fost incalcata,ceea ce a facut sa vad farfurii fotografiate efectiv de sus.Fotografia de Produs in general,dar mai ales fotografia de Food,impune unghi foarte bine ales,care sa scoata in evidenta atat textura produsului,cat si culoarea,inaltimea sau compozitia acestuia..Deasemenea,pentru ca sa avem toata atentia garantata asupra subiectului principal(produsul care face obiectul discutiei),trebuie sa ne alegem foarte atent farfuria(platoul),locul unde se vor afla acestea,precum si compozitia sau coloristica mediului inconjurator.Acum 15-20 de ani,aveam tendinta sa colorez si sa incarc cadrele mele in fotografia de food si sincer dadea bine cat mai multa culoare in fotografia pe film,acum insa prefer si recomand totodata farfurii cat mai simple,fara decoratiuni florale colorate.Functie de atmosfera pe care vrem s-o subliniem(craciun/paste/zi onomastica),putem plasa timid intr-un colt un cosulet cu oua vopsite sau o crenguta de brad.
E bine de evitat sa avem servetele sau pahare colorate,deoarece atrag atentia asupra lor iar subiectul principal,ramane in plan secund si nu vrem asta.
Este bine sa tragem raw,deoarece in capture nx,sau alt program de editare-foto sa putem intervenii ulterior,putand "pacali" privitorul cu niste culori mai calde,ce dau impresia de lumina provenita de la un foc,sau de la soare.Cel mai potrivit ar fi,sa avem aproape un laptop calibrat si,daca nu devin prea tupeist,un Camera Control Pro,astfel vom putea avea un mai mare control asupra rezultatelor,decat daca ne uitam numai in lcd-ul aparatului-foto.
Imi pare bine ca unii dintre concurenti chiar si-au batut capul sa aduca un plus de originalitate in cadrele lor,care in final au dat impresia de cunoastere a artei fotografice.
Bafta tuturor celor care au concurat la acest conscurs si felicitari celor ce s-au chinuit sa faca dintr-un cadru simplu,adevarate fotografii de concurs!