Forumul comunitatii utilizatorilor Nikon din Romania
nik scrie:Factura vine pe email... cei de la pc-garage stiu ca in ziua de azi este floare la ureche sa stabilesti cu exactitate sursa oricarui email... Nu pot face pe niz-naiul... In plus, banuiesc ca s-a purtat o corespondenta suplimentara cu firma, in momentul in care au incercat sa se spele pe maini... emailurile respective sunt de asemenea extrem de folositoare.
zvonacfirst scrie:d-le Pop, daca vede cineva cu ochii albastri fisierul atasat cam ce parere credeti ca isi face? credeti ca sistemul informatic al celor de la PC Garage poate fi modificat oricand? eu nu cred.
Dan Pop scrie:Este extrem de usor sa confectionezi orice email doresti, cu headere cu tot (este un banal fisier text) si orice factura proforma. Cita vreme mesajele nu sint semnate digital, nu poti dovedi ca ele au fost trimise de cine pretinzi tu si ca nu au fost aduse modificari continutului lor. In caz ca o instanta de judecata ar fi atit de naiva incit sa accepte email-uri ca dovezi, orice avocat poate aduce un expert in informatica care sa demonteze aceste probe.
Cita vreme nu ai un contract (sau alt document cu valoare contractuala) semnat si parafat, iti pierzi vremea degeaba in justitie.
nik scrie:Imi permit sa va contrazic aici. Un email nu este doar un fisier text... ci este un mesaj electronic ale carui headere ii tradeaza traseul complet. Este floare la ureche pentru tribunal sa ceara proprietarilor serverelor/nodurilor respective sa confirme ca mesajul respectiv a trecut pe la ei. Conform legislatiei in vigoare, tot traficul internet este salvat si stocat de catre ISP-uri pentru o perioada minima de 6 luni, tocmai cu scopul luptei impotriva fraudelor si criminalitatii informatice.
nik scrie:Conform legislatiei actuale facturile nu au nevoie de stampila si pot fi trimise in format electronic prin email, fara necesitatea unei semnaturi electronice. Eu am primit facturi in format electronic (nu doar proforme) de la produse cumparate pe net. Daca ar fi nesiguranta de care vorbiti, legea nu ar fi asa de permisiva. In cazul acesta as putea sa ma astept ca atunci cand comand ceva la F64 si mi se elibereaza o proforma pe care o achit sa tremur ca nu cumva vreun rau intentionat sa nu imi schimbe proforma din sistemul electronic si sa imi bage in pachet produse vechi, nevandabile, cu care nu am ce face, substituind proforma originala....
nik scrie:Credeti ca degeaba Osama bin Laden nu folosea internetul, emailul si telefonia mobila, ci curieri umani, ca in evul mediu?
Dan Pop scrie:Nici vorba de asa ceva. Un calcul simplu arata ca ar fi nevoie de capacitati uriase de stocare, peste posibilitatile majoritatii ISP-urilor, pentru a stoca volume de date de ordinul PB. In materie de email, se stocheaza headerele (total sau partial), nu tot mesajul. Ideea e foarte simpla: pastrezi headerele ca atare si modifici documentul atasat. Se poate dovedi ca mesajul a fost trimis, dar, in absenta semnaturii digitale nu se poate dovedi autenticitatea lui.
Dan Pop scrie:Nu cunosc competentele lui Osama in materie de informatica, dar stiu bine ca un email criptat este mult mai sigur decit orice curier uman. Daca destinatarul distruge cheia de decriptare dupa citirea mesajului, sansa ca altcineva sa mai citeasca mesajul cu pricina este practic zero. Iar daca mesajul este si semnat digital, ai garantia ca a fost trimis de cel care apare in headere.
Dan Pop scrie:Telefonia GSM este alta poveste. Desi neinterceptabila in eter, este perfect interceptabila de catre operatorul de telefonie, asa ca mesajele trebuie sa aiba un continut "codat". In plus, operatorul il mai poate localiza, cu o precizie relativa, pe utilizatorul telefonului, in timpul convorbirii, prin triangulatie.
nik scrie:Nu sunt expert in treaba asta, dar un email prezinta valoare daca e prezent in mailbox, de regula pe gmail / yahoo/ etc. Ori mie mi se pare de-a dreptul imposibil, cel putin pentru cineva care nu este hacker, sa modifice continutul unui email de asa natura, acolo in Inbox.
nik scrie:Dan Pop scrie:Nu cunosc competentele lui Osama in materie de informatica, dar stiu bine ca un email criptat este mult mai sigur decit orice curier uman. Daca destinatarul distruge cheia de decriptare dupa citirea mesajului, sansa ca altcineva sa mai citeasca mesajul cu pricina este practic zero. Iar daca mesajul este si semnat digital, ai garantia ca a fost trimis de cel care apare in headere.
Decriptarea este complicata si imposibila pentru utilizatori ca noi. Realitatea este ca orice este criptat poate fi decriptat
nik scrie:si orice server de la NASA sau alte agentii este vulnerabil in fata unui pusti cu cosuri din Romania care isi pune in minte sa le sparga.![]()
nik scrie:Toata problema este de timp, de tehnica folosita si de metoda de abordare. Oricum, nu aici bateam eu. Ideea este ca o corespondenta criptata prin email conducea catre Bin Laden de mult... Cati pakistanezi credeti ca folosesc criptare pe email? In cat timp i-ar fi filtrat americanii pe toti pana sa-l identifice pe Osama?
nik scrie:Dan Pop scrie:Telefonia GSM este alta poveste. Desi neinterceptabila in eter, este perfect interceptabila de catre operatorul de telefonie, asa ca mesajele trebuie sa aiba un continut "codat". In plus, operatorul il mai poate localiza, cu o precizie relativa, pe utilizatorul telefonului, in timpul convorbirii, prin triangulatie.
Daca e sa dau credare la ce am citit pe diverse publicatii, telefonul mobil este in permanenta legatura cu antena operatorului si, pe baza unui soft special, se poate elabora rapid o harta extrem de precisa cu toate deplasarile tale (ale telefonului) in perioada data. Nu doar in timpul convorbirilor.
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori